Glomerulonefrita

Glomerulonefrita daunează filtrelor minuscule din rinichii dvs. (glomerulii). Este adesea cauzată de sistemul imunitar care atacă țesutul sănătos al corpului.

Glomerulonefrita nu provoacă de obicei niciun simptom vizibil. Este mai probabil să fie diagnosticat atunci când testele de sânge sau urină sunt efectuate dintr-un alt motiv.

Deși cazurile ușoare de glomerulonefrită pot fi tratate eficient, pentru unele persoane, afecțiunea poate duce la probleme renale pe termen lung.

Simptomele glomerulonefritei

În cazuri severe de glomerulonefrită, este posibil să vedeți sânge în urină . Cu toate acestea, acest lucru este observat de obicei atunci când este testat un eșantion de urină.

Urina dvs. poate fi spumoasă dacă conține o cantitate mare de proteine.

Dacă se pot dezvolta o mulțime de proteine în urină, umflarea picioarelor sau a altor părți ale corpului (edem) . Acesta este cunoscut sub numele de sindrom nefrotic .

În funcție de tipul dvs. de glomerulonefrită, alte părți ale corpului dvs. pot fi afectate și pot provoca simptome precum:

  • erupții cutanate
  • dureri articulare
  • probleme de respirație
  • oboseală

Multe persoane cu glomerulonefrită au și hipertensiune arterială .

Când să primiți sfaturi medicale

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă observați sânge în urină . Aceasta nu înseamnă întotdeauna că aveți glomerulonefrită, dar cauza trebuie investigată.

Dacă medicul dumneavoastră de familie suspectează glomerulonefrită, acestea vor aranja, de obicei:

  • un test de sânge – pentru a vă măsura nivelul creatininei; dacă rinichii nu funcționează normal, nivelul creatininei din sângele dvs. crește și rata estimată de filtrare glomerulară (eGDR) scade
  • un test de urină – pentru a verifica dacă există sânge sau proteine în urină, fie prin introducerea de benzi speciale într-un eșantion de urină, fie trimiterea probei la un laborator pentru teste suplimentare

Dacă glomerulonefrita este confirmată, pot fi necesare alte teste de sânge care să ajute la determinarea cauzei.

Dacă problema renală trebuie investigată în continuare, vă poate fi recomandat să aveți:

  • o scanare cu ultrasunete – aceasta este pentru a verifica dimensiunea rinichilor, asigurați-vă că nu există blocaje și căutați alte probleme
  • o biopsie – aceasta este pentru a îndepărta o mostră mică de țesut renal, efectuată cu anestezic local pentru a amortiza zona; o mașină cu ultrasunete îți localizează rinichii și se folosește un ac mic pentru a lua o probă

Cauzele glomerulonefritei

Glomerulonefrita este adesea cauzată de o problemă cu sistemul dumneavoastră imunitar. Nu este clar exact de ce se întâmplă acest lucru, deși uneori face parte dintr-o afecțiune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic (SLE) sau vasculita .

În unele cazuri, anomaliile sistemului imunitar sunt declanșate de o infecție, cum ar fi:

În cele mai multe cazuri, glomerulonefrita nu funcționează în familii.

Dacă sunteți diagnosticat cu un tip moștenit de glomerulonefrită, medicul vă poate sfătui cu privire la șansele ca altcineva din familia dvs. să fie afectate.

Aceștia pot recomanda screeningul, ceea ce poate identifica persoanele care pot avea un risc crescut de a dezvolta afecțiunea.

Tratarea glomerulonefritei

Tratamentul pentru glomerulonefrită depinde de cauza și gravitatea stării tale. Cazurile ușoare pot să nu aibă nevoie de tratament.

Tratamentul poate fi la fel de simplu ca să îți faci modificări în alimentație, cum ar fi consumul mai puțin de sare pentru a reduce încordarea pe rinichi.

Medicamentul pentru scăderea tensiunii arteriale, cum ar fi inhibitorii enzimei care transformă angiotensina (ACE), este prescris în mod obișnuit, deoarece ajută la protejarea rinichilor.

Dacă afecțiunea este cauzată de o problemă cu sistemul dumneavoastră imunitar, se pot utiliza medicamente numite imunosupresoare.

Citiți despre tratarea glomerulonefritei .

Complicații ale glomerulonefritei

Deși tratamentul pentru glomerulonefrită este eficient în multe cazuri, uneori apar probleme suplimentare.

Acestea includ:

Dacă sunteți diagnosticat cu glomerulonefrită, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente care să vă ajute la scăderea tensiunii arteriale, la reducerea colesterolului sau la protejarea împotriva cheagurilor de sânge.