Deget de declanșare – Tratament

Tratamentul pentru degetul declanșator depinde de gravitatea simptomelor tale și de cât timp le-ai avut.

Uneori, degetul declanșator devine mai bun fără tratament, așa că medicul dumneavoastră poate recomanda evitarea activităților care determină durerea să vadă dacă acest lucru vă ajută să vă amelioreze simptomele.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) , cum ar fi ibuprofenul , pot fi de asemenea de ajutor în ameliorarea durerii.

aschiere

Înfășurarea degetului sau degetului mare afectat de o pâlnie de plastic poate ușura simptomele prin oprirea degetului. Dacă degetul este deosebit de rigid dimineața, poate ajuta la folosirea unei pâlcuri peste noapte. Medic de familie-ul tău te poate sfătui cu privire la cât timp ai nevoie pentru a purta țesătură.

Folosirea unei stropi poate fi utilă pentru unii oameni, dar în general este mai puțin eficientă decât tratamentele descrise mai jos, în special pe termen lung.

Injecții cu corticosteroizi

Corticosteroizii sunt medicamente care pot fi utilizate pentru a reduce umflarea. În cazul degetului declanșator, corticosteroizii lichizi sunt injectați în teaca tendonului (membrana prin care tendonul alunecă), la baza degetului sau degetului mare afectat.

Se presupune că corticosteroizii funcționează reducând umflarea tendonului, permițând tendonului să se miște din nou liber. Acest lucru se poate întâmpla uneori în câteva zile de la efectuarea injecției, dar de obicei durează câteva săptămâni.

Se estimează că injecțiile cu corticosteroizi sunt un tratament eficient pentru 50 până la 70% dintre persoanele cu degetul declanșator. Cu toate acestea, acestea sunt în general mai puțin eficiente la persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate subiacente, precum diabetul și artrita reumatoidă .

O injecție cu corticosteroizi poate îmbunătăți permanent degetul declanșator, dar, în unele cazuri, problema poate reveni după tratament. Puteți avea oa doua injecție dacă efectul se va stinge, dar de multe ori este mai puțin eficient decât prima injecție.

Riscurile injecțiilor cu corticosteroizi pentru degetul declanșator sunt mici. Foarte ocazional, provoacă unele subțiri sau schimbări de culoare a pielii la locul injectării. Există, de asemenea, un risc foarte mic de infecție.

Interventie chirurgicala

Chirurgia poate fi recomandată dacă tratamentele de mai sus nu funcționează sau nu sunt adecvate. Chirurgul va tăia prin secțiunea afectată a tecii, astfel încât tendonul dvs. să se poată deplasa din nou liber.

Dacă chirurgia este recomandată va depinde de considerente precum cantitatea de durere în care te afli, dacă este asociată cu alte probleme medicale, cum ar fi artrita reumatoidă și cât de mult îți afectează viața.

În cele mai multe cazuri, degetul declanșator este o problemă mai degrabă decât o afecțiune serioasă. Cu toate acestea, dacă nu este tratat, degetul sau degetul mare afectat poate rămâne permanent blocat într-o poziție îndoită sau, mai puțin frecvent, într-o poziție îndreptată. Acest lucru poate îngreuna îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi.

Chirurgia pentru degetul declanșator este eficientă și este rar ca problema să revină în degetul sau degetul mare tratat. Cu toate acestea, este posibil să fiți nevoit să vă lăsați puțin timp la muncă și există riscul de complicații (vezi mai jos).

Operația durează aproximativ 20 de minute și nu va trebui să stai peste noapte în spital. Procedura este efectuată de obicei sub anestezic local , astfel încât vei fi treaz, dar nu vei putea simți nici o durere în mâna ta.

Cele două tipuri de intervenții chirurgicale pentru degetul declanșator sunt:

  • chirurgie de eliberare a degetelor cu declanșator deschis
  • operație de eliberare a degetelor declanșatoare percutan

Dacă aveți artrită reumatoidă, este posibil ca aceste tipuri de intervenții chirurgicale să nu fie recomandate, deoarece acestea pot provoca degetul în derivă în lateral. În schimb, poate fi necesară o procedură cunoscută sub denumirea de tenosinovectomie. Aceasta implică îndepărtarea unei părți a tecii pentru a permite tendonului să se miște din nou.

Chirurgie deschisă de eliberare a degetelor

Dacă aveți o intervenție chirurgicală cu eliberare a degetelor, chirurgul vă va face o injecție de anestezic local în palma mâinii.

O mică incizie va fi făcută în palma mâinii de-a lungul uneia dintre cute naturale, ceea ce poate însemna cicatricea va fi mai puțin vizibilă. Chirurgul va tăia cu grijă învelișul tendonului pentru a-l lărgi. Rana va fi apoi închisă cu cusături și acoperită cu un bandaj ușor.

Chirurgie percutană de eliberare a degetelor

Percutanat înseamnă „prin piele”. Ca și în cazul chirurgiei deschise, chirurgul îți va injecta mâna cu un anestezic local. Cu toate acestea, în loc să faci o incizie în palma ta, un ac va fi introdus în baza degetului afectat și folosit pentru a trece prin ligament pentru a ajunge la tendon.

Deoarece operația percutanată nu implică efectuarea unei incizii, nu veți avea rană sau cicatrice. Cu toate acestea, procedura este puțin mai riscantă decât intervenția chirurgicală deschisă și poate fi mai puțin eficientă în soluționarea problemei. Nervii și arterele importante sunt foarte aproape de teaca tendonului și pot fi ușor deteriorate. Din acest motiv, chirurgia deschisă este de obicei metoda preferată.

Recuperarea de la operație

După procedură, ar trebui să poți muta degetul imediat. Pansamentele pot fi înlăturate, de obicei, după câteva zile, pentru a facilita mișcarea și mișcarea completă ar trebui să revină în termen de 2 săptămâni.

Dacă ați făcut o intervenție chirurgicală deschisă, palma dvs. s-ar putea simți durere imediat după procedură, dar orice disconfort ar trebui să treacă în termen de 2 săptămâni.

Puteți începe din nou să conduceți imediat ce simțiți că este în siguranță pentru a conduce, care este de obicei după 3 până la 5 zile. Este posibil să puteți scrie și utiliza imediat un computer.

Puteți face sport după aproximativ 2 sau 3 săptămâni, după ce rana v-a vindecat și vă puteți strânge din nou.

Când puteți reveni la locul de muncă va depinde de locul de muncă. Dacă aveți un loc de muncă la birou sau un rol care implică sarcini manuale ușoare, este posibil să nu aveți nevoie de niciun timp fără muncă. Dacă munca dvs. implică o muncă manuală, este posibil să aveți nevoie de până la 4 săptămâni de concediu.

Dacă ați avut o intervenție chirurgicală pe mai multe degete, perioada de recuperare poate fi mai lungă.

Dacă ați avut o intervenție chirurgicală percutanată, mai degrabă decât o operație de eliberare a degetelor cu declanșator deschis, perioada de recuperare poate fi mai scurtă, deoarece nu veți avea o rană pe palmă.

Grija pentru rana ta

Dacă ați avut o intervenție chirurgicală deschisă, chirurgul dumneavoastră ar trebui să vă sfătuiască despre cum să vă îngrijiți de rană în palma. Spălarea cu săpun ușor și apă caldă este de obicei tot ce este necesar.

Dacă aveți cusături, vi se va spune dacă trebuie să vă întoarceți la spital pentru a le elimina. Unele cusături sunt dizolvabile și vor dispărea singure în aproximativ 3 săptămâni.

După ce s-a vindecat rana, s-ar putea să fie lăsat cu o cicatrice mică care îți trece de-a lungul palmei, unde a fost făcută incizia. Citiți mai multe despre cicatrici .

Terapia mâinilor

Dacă degetul a fost destul de rigid înainte de operație, este posibil să aveți nevoie de terapie de mână specializată după operația dvs. pentru a-l slăbi. Discutați acest lucru cu chirurgul dvs. înainte de operație. Tipurile de terapie de care aveți nevoie includ:

  • fizioterapie – unde manipularea, masajul și exercițiile sunt folosite pentru a îmbunătăți mișcarea și funcția mâinii
  • terapie ocupațională – dacă vă confruntați cu sarcini și activități de zi cu zi, fie la serviciu, fie acasă, un terapeut ocupațional vă va putea oferi sprijin practic pentru a face aceste sarcini mai ușoare

Complicații ale intervenției chirurgicale

Operația de declanșare a degetelor este o procedură sigură. Cu toate acestea, ca în orice tip de intervenție chirurgicală, există unele riscuri. Complicațiile sunt rare, dar pot include:

Înainte de operația dvs., cereți chirurgului dvs. să discute cu dvs. mai multe detalii despre posibilele complicații și riscuri.

Tratarea copiilor cu degetul declanșator

Degetul de declanșare la copii se va îmbunătăți adesea fără tratament pe măsură ce copilul îmbătrânește, deși stropirea și întinderea simplă a mâinii pot fi de ajutor.

Injecțiile de steroizi nu sunt utilizate de obicei la copii, dar chirurgia sub anestezic general poate fi efectuată dacă este necesar.