Degetul de declanșare

Degetul de declanșare este o afecțiune care afectează unul sau mai multe dintre tendoanele mâinii, ceea ce face dificilă îndoirea degetului sau degetului mare afectat.

Dacă tendonul devine umflat și inflamat, acesta poate „prinde” în tunelul prin care trece (teaca tendonului). Acest lucru poate face dificilă mișcarea degetului sau a degetului mare afectat și poate duce la o senzație de clic.

Degetul declanșator este, de asemenea, cunoscut sub denumirea de tenosinovită stenositoare sau tenovaginoză stenoasă. De obicei afectează degetul mare, degetul inelar sau degetul mic. Unul sau mai multe degete pot fi afectate, iar problema poate apărea la ambele mâini. Este mai comun în mâna dreaptă, ceea ce poate fi pentru că majoritatea oamenilor sunt drepți.

Simptomele degetului declanșator

Simptomele degetului declanșator pot include durere la baza degetului sau degetului afectat atunci când îl mutați sau apăsați pe el, și rigiditate sau clic când mutați degetul sau degetul mare afectat, în special primul lucru dimineața.

Dacă starea se înrăutățește, degetul dvs. se poate bloca într-o poziție îndoită, apoi dintr-o dată se deschide drept. În cele din urmă, s-ar putea să nu se îndoaie sau să se îndrepte complet.

Vedeți medicul dumneavoastră de familie dacă credeți că puteți avea degetul declanșator. Vă vor examina mâna și vă vor sfătui despre tratamente adecvate.

Ce provoacă degetul declanșator?

Tendoanele sunt cordoane dure care unesc osul la mușchi. Ei mișcă osul atunci când mușchiul se contractă. În mână, tendoanele aleargă de-a lungul faței și spatelui oaselor din degete și sunt atașate de mușchii din antebraț.

Tendoanele de pe palma mâinii (tendoanele flexoare) sunt ținute pe loc de benzi puternice de țesut, cunoscute sub numele de ligamente, care se modelează în arcade peste tendon. Tendoanele sunt acoperite de o teacă de protecție care produce o cantitate mică de lichid pentru a menține tendoanele lubrifiate. Acest lucru le permite să se deplaseze liber și lin în interiorul tecii atunci când degetele sunt îndoite și îndreptate.

Degetul declanșator apare dacă există o problemă cu tendonul sau teaca, cum ar fi inflamația și umflarea. Tendonul nu mai poate aluneca cu ușurință prin teacă și se poate aduna pentru a forma un mic nod (nodul). Acest lucru face dificilă îndoirea degetului sau a degetului afectat. Dacă tendonul este prins în teacă, degetul poate face clic dureros pe măsură ce este îndreptat.

Motivul exact pentru care apar aceste probleme nu este cunoscut, dar mai mulți factori pot crește probabilitatea de a dezvolta degetul declanșator. De exemplu, este mai frecvent la femei, la persoanele de peste 40 de ani și la cele cu anumite afecțiuni medicale.

O altă afecțiune legată de mâna numită contractura Dupuytren poate crește, de asemenea, riscul de a dezvolta degetul declanșator. În contractura lui Dupuytren, țesutul conjunctiv din palma mâinii se îngroașă, făcând să aplece 1 sau mai multe degete în palma mâinii.

Afecțiunile pe termen lung, cum ar fi diabetul și artrita reumatoidă , sunt de asemenea asociate uneori cu degetul declanșator.

Cum este tratat degetul declanșator

La unele persoane, degetul declanșator se poate îmbunătăți fără tratament.

Cu toate acestea, dacă nu este tratat, există șansa ca degetul sau degetul mare afectat să fie îndoit permanent, ceea ce va îngreuna îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi.

Dacă tratamentul este necesar, sunt disponibile mai multe opțiuni, inclusiv:

Chirurgia este de obicei folosită numai atunci când alte tratamente au eșuat. Poate fi eficient până la 100%, deși este posibil să fiți nevoie de 2 până la 4 săptămâni de lucru pentru a vă recupera complet.

Declanșează degetul la copii

Degetul de declanșare este în general mai puțin frecvent la copii decât la adulți, dar uneori copiii mici cu vârste cuprinse între 6 luni și 3 ani îl dezvoltă. Poate afecta capacitatea copilului de a îndrepta degetul mare, dar rareori este dureros și, de obicei, devine mai bun fără tratament.