Probleme ale valvei mitrale

Valva mitrală este un mic lambou din inimă care oprește circulația sângelui în mod greșit. Problemele cu acesta pot afecta modul în care circulă sângele în jurul corpului.

Principalele probleme care afectează valva mitrală sunt:

 • prolapsul valvei mitrale – supapa devine prea floppy
 • regurgitarea mitrală – valva se scurge și sângele curge în mod greșit
 • stenoză mitrală – valva nu se deschide la fel de larg

Aceste condiții pot fi grave, dar sunt deseori tratabile.

În unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală cu valve mitrale.

Prolaps de valva mitrala

Prolapsul valvei mitrale este acela în care valva mitrală este prea floppy și nu se închide strâns.

Simptome

Multe persoane cu un prolaps valva mitrală nu prezintă simptome și poate fi detectată doar în timpul unei scanări cardiace (ecocardiogramă) efectuată dintr-un alt motiv.

Prolapsul valvei mitrale poate provoca uneori:

Tratament

Probabil că nu veți avea nevoie de tratament dacă nu aveți simptome.

Medicul dumneavoastră vă poate sugera:

 • făcând schimbări în stilul de viață, cum ar fi renunțarea la țigări, cafeină și alcool – aceste lucruri pot provoca inima ta să fie suprasolicitată
 • având verificări periodice pentru a vă monitoriza starea

Dacă aveți simptome sau dacă valva mitrală este foarte floppy, medicul vă poate recomanda:

 • medicamente pentru a-ți ameliora simptomele, cum ar fi beta-blocanții pentru un ritm cardiac neregulat
 • chirurgia valvei mitrale pentru repararea sau înlocuirea valvei mitrale

cauze

Prolapsul valvei mitrale este de obicei cauzat de probleme cu țesuturile care se unesc pe valva mitrală la mușchii inimii.

Unii oameni cu afecțiunea se nasc cu ea și este mai frecvent la persoanele cu tulburări de țesut conjunctiv, cum ar fi sindromul Marfan .

Rar, poate fi cauzat de deteriorarea mușchilor cardiaci înșiși – de exemplu, ca urmare a unui atac de cord .

Regurgitare mitrală

Regurgitarea mitrală este locul în care un pic de sânge curge în mod greșit în inimă, deoarece valva mitrală nu se închide corect.

Simptome

Regurgitarea valvei mitrale nu are întotdeauna simptome.

Uneori poate provoca:

Dacă nu este tratat, poate duce la:

Tratament

Este posibil să nu aveți nevoie de tratament, dacă nu aveți nici un simptom. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă sugereze efectuarea unor controale periodice pentru a vă monitoriza starea.

Dacă aveți simptome sau problema cu valvele dvs. este severă, medicul vă poate recomanda:

 • medicamente pentru ameliorarea simptomelor tale – cum ar fi diureticele pentru reducerea respirației și medicamente pentru fibrilația atrială
 • chirurgie pe cord deschis – pentru repararea sau înlocuirea valvei mitrale
 • chirurgia gaurilor de cheie – o mică clemă este atașată la valva mitrală pentru a o ajuta să se închidă; clema este ghidată în inimă printr-un tub subțire introdus într-o venă în zona inghinală

cauze

Regurgitarea mitrală se întâmplă dacă valva mitrală nu se poate închide corect.

Acest lucru este de obicei cauzat de:

 • valva mitrală devenind prea floppy (prolapsul valvei mitrale)
 • inelul de mușchi din jurul valvei devenind prea lat

Aceste probleme se dezvoltă adesea odată cu vârsta – de exemplu, din cauza „uzurii” în timp sau a pagubelor cauzate de tensiunea arterială înaltă netratată.

Regurgitarea mitrală poate fi uneori cauzată de o problemă cum ar fi:

Stenoza mitrala

Stenoza valvei mitrale este locul în care valva mitrală nu se deschide la fel de larg decât ar trebui, restricționând fluxul de sânge prin inimă.

Simptome

stenoza mitrală nu poate avea nici un simptom.

Uneori poate provoca:

Dacă nu este tratat, poate duce la:

Tratament

Este posibil să nu aveți nevoie de tratament, dacă nu aveți nici un simptom. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă sugereze efectuarea unor controale periodice pentru a vă monitoriza starea.

Dacă aveți simptome sau problema cu valvele dvs. este severă, medicul vă poate recomanda:

 • medicamente care să vă amelioreze simptomele – cum ar fi medicamentele numite diuretice pentru reducerea respirației și medicamente pentru fibrilația atrială
 • chirurgie mitrală – pentru a înlocui valva sau a o întinde cu un balon mic (valvuloplastie cu balon)

cauze

Una dintre principalele cauze ale stenozei valvei mitrale este boala cardiacă reumatică .

Aici o infecție face ca inima să se inflameze. De-a lungul timpului, poate determina ca clapele valvei mitrale să devină dure și groase.

Alte cauze includ depozitele dure care se formează în jurul valvei cu vârsta sau o problemă cu inima de la naștere (boli congenitale de inimă) .

Chirurgia valvei mitrale

Chirurgia cu valve mitrale poate fi recomandată dacă aveți simptome cauzate de o problemă cu valva mitrală sau dacă problema este destul de severă.

Cele mai frecvente proceduri ale valvei mitrale sunt:

 • reparația valvei mitrale
 • înlocuirea valvei mitrale
 • balvuloplastie cu balon – unde valva mitrală este întinsă cu un balon mic

Repararea supapei mitrale

Repararea supapei mitrale este o operație de a face ca clapele valvei mitrale să rămână mai strânse între ele. Acest lucru va ajuta la oprirea sângelui care circulă greșit prin valvă.

Este utilizat în principal pentru a trata prolapsul sau regurgitarea valvelor mitrale, dacă problema este severă și provoacă simptome.

Operația se desfășoară sub anestezic general , unde dormiți.

Chirurgul tău îți va ajunge, de obicei, la inimă printr-o singură tăietură de-a lungul mijlocului pieptului, dar tăieturi mai mici între coaste sunt uneori folosite.

Clapele valvei mitrale sunt apoi cusute parțial între ele.

Majoritatea oamenilor experimentează o îmbunătățire semnificativă a simptomelor lor după operație, dar vorbiți cu chirurgul despre posibilele complicații.

Înlocuirea valvei mitrale

Înlocuirea valvei mitrale este o operație de înlocuire a supapei mitrale cu o supapă artificială (o supapă mecanică) sau o supapă din țesut animal (o supapă bioprotetică).

Acest lucru se face de obicei numai dacă aveți stenoză mitrală sau prolaps mitral sau regurgitare și nu puteți repara valva.

Operația se desfășoară sub anestezic general , unde dormiți. Chirurgul dumneavoastră va înlocui valva printr-o singură tăietură de-a lungul mijlocului pieptului.

Majoritatea oamenilor experimentează o îmbunătățire semnificativă a simptomelor lor după operație, dar vorbiți cu chirurgul despre posibilele complicații. Riscul de probleme grave este, în general, mai mare decât în cazul reparației valvei mitrale.

De asemenea, va trebui să luați medicamente pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge mult timp după această operație. Dacă aveți o supapă artificială, va trebui să luați acest medicament pe viață.

Valvuloplastie cu balon

Valvuloplastia cu balon, de asemenea, numit percutanata commissurotomy mitrala, este o procedură care poate fi utilizată pentru a extinde valva mitrala, dacă aveți stenoză mitrală.

De obicei se face folosind anestezic local , unde rămâi treaz, dar pielea este amorțită.

O tăietură mică este făcută în inghine sau gât și un tub subțire este trecut de-a lungul unui vas de sânge către inima ta.

Capătul cateterului are un mic balon atașat la acesta. Aceasta este umflată în interiorul valvei înguste pentru a o întinde mai larg. Balonul este apoi dezumflat și îndepărtat împreună cu cateterul.

Această procedură este în general mai puțin eficientă decât înlocuirea valvei mitrale, dar recuperarea tinde să fie mai rapid și poate fi o opțiune mai bună dacă valva nu este prea îngust sau esti la un risc crescut de complicații chirurgicale (de exemplu, dacă“ ești gravidă sau fragilă).