Cancer Vulval – Diagnostic

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă observați modificări ale aspectului normal al vulvei.

Medicul dumneavoastră vă va întreba despre simptomele dvs., va examina istoricul dumneavoastră medical și vă va examina vulva pentru a căuta orice bulgări sau zone neobișnuite ale pielii.

Dacă doriți să fiți examinat de către un medic de sex feminin sau doriți o asistentă prezentă în timpul examinării, vă poate ajuta să anunțați intervenția chirurgicală înainte de programarea dumneavoastră.

Recomandarea unui medic ginecolog

Dacă medicul dumneavoastră de familie consideră că sunt necesare alte teste, acestea vă vor consulta la un specialist spital numit ginecolog. Un ginecolog este un specialist în tratarea afecțiunilor sistemului reproducător feminin.

Institutul Național de Excelență în Sănătate și Îngrijire ( NICE ) recomandă medicilor medicali să ia în considerare referirea la o femeie care are un ulval sau ulcer vulval inexplicabil sau sângerare inexplicabilă.

Ginecologul va întreba despre simptomele dvs. și vă va examina din nou vulva și vă poate recomanda un test numit biopsie pentru a determina dacă aveți cancer.

Biopsie

O biopsie este locul în care un eșantion mic de țesut este îndepărtat, astfel încât acesta poate fi examinat la microscop pentru a vedea dacă celulele sunt canceroase.

Acest lucru se face adesea după ce un anestezic local a fost dat pentru a amortiza zona, ceea ce înseamnă că procedura nu ar trebui să fie dureroasă și puteți merge acasă în aceeași zi. Ocazional, se poate face sub anestezic general (unde dormi), ceea ce poate necesita o ședere peste noapte în spital.

Medicul dumneavoastră poate pune câteva cusături în zona de unde a fost luată biopsia. Este posibil să aveți ușor sângerare și durere timp de câteva zile după aceea.

Medicul dumneavoastră vă va vedea de obicei 7-10 zile mai târziu pentru a discuta rezultatele cu dumneavoastră.

Teste suplimentare

Dacă rezultatele biopsiei arată cancer, este posibil să aveți nevoie de teste suplimentare pentru a evalua cât de răspândită este.

Acestea pot include:

  • o colposcopie – o procedură în care se folosește un microscop pentru a verifica existența celulelor anormale din vagin
  • o cistoscopie – o examinare a interiorului vezicii urinare folosind un tub subțire, gol, introdus în vezică
  • o proctoscopie – o examinare a interiorului rectului
  • biopsii ale ganglionilor limfatici din apropierea vulvei dvs. pentru a verifica dacă cancerul s-a răspândit prin sistemul dumneavoastră limfatic
  • o tomografie computerizată (tomografie) sau scanare prin rezonanță magnetică (IRM) – scanări pentru a verifica semnele de cancer la nivelul ganglionilor limfatici sau al altor organe
  • o radiografie pentru a verifica dacă cancerul nu s-a răspândit în plămâni

Rezultatele acestor teste vor permite medicului dumneavoastră să vă „stadieze” cancerul. Aceasta înseamnă utilizarea unui sistem numeric pentru a indica cât de mult s-a răspândit cancerul.

înscenare

Cancerile Vulval sunt organizate cu un număr de la 1 la 4. Cu cât stadiul este mai mic, cu atât cancerul s-a răspândit și cu atât mai mari sunt șansele de tratament.

Sistemul de stadializare pentru cancerul vulval este:

  • Etapa 1 – cancerul se limitează la vulvă
  • Etapa 2 – cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului din apropiere, cum ar fi vaginul inferior, anusul sau uretra inferioară (urina tubului trece prin corp), dar ganglionii nu sunt afectați
  • Etapa 3 – cancerul s-a răspândit în ganglionii limfatici din apropiere
  • Etapa 4 – cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului, incluzând ganglioni limfatici mai îndepărtați

Cancerul vulval în stadiul 1 și 2 este în general considerat ca fiind cancerul în stadiu incipient, cu șanse relativ bune de a fi tratat cu succes. Cancerile din stadiul 3 și 4 sunt de obicei considerate cancere în stadiu avansat și este posibil să nu fie întotdeauna posibilă o vindecare completă a acestor tipuri de cancer.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!