Cancerul vulval – Cauze

Cancerul apare atunci când celulele dintr-o anumită zonă a corpului tău se împart și se înmulțesc prea rapid. Aceasta produce o mulțime de țesut cunoscut sub numele de tumoră.

Motivul exact pentru care se întâmplă acest lucru în cazuri de cancer vulval nu este cunoscut, dar anumite lucruri îți pot crește șansele de a dezvolta afecțiunea.

Acestea includ:

Acești factori sunt descriși mai detaliat mai jos.

Creșterea vârstei

Riscul de a dezvolta cancer vulval crește pe măsură ce îmbătrânești. Majoritatea cazurilor se dezvoltă la femei în vârstă de 65 de ani sau mai mult, deși foarte ocazional pot fi afectate femei sub 50 de ani.

Neoplazie intraepitelială Vulval (VIN)

Neoplazia intraepitelială vulvală (VIN) este o afecțiune precanceroasă. Acest lucru înseamnă că există modificări ale anumitor celule din vulvă care nu sunt canceroase, dar ar putea să se transforme în cancer la o dată ulterioară. Acesta este un proces treptat care durează de obicei peste 10 ani.

În unele cazuri, celulele anormale pot dispărea singure. Cu toate acestea, din cauza riscului de cancer, este deseori recomandat un tratament pentru eliminarea celulelor afectate.

Simptomele VIN sunt similare cu cele ale cancerului vulval și includ mâncărimi persistente ale vulvei și patch-uri decolorate crescute. Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți aceste simptome.

Există două tipuri de VIN:

  • VIN obișnuit sau nediferențiat – aceasta afectează de obicei femeile sub 50 de ani și se crede că este cauzată de o infecție cu HPV
  • VIN diferențiat (dVIN) – acesta este un tip mai rar, care afectează de obicei femeile peste 60 de ani, asociate cu afecțiuni ale pielii care afectează vulva

Mai jos puteți citi mai multe despre HPV și stările pielii asociate cu cancerul vulval.

Virusul papiloma uman (HPV)

Virusul papiloma uman (HPV) este numele dat unui grup de virusuri care afectează pielea și membranele umede care aliniază corpul, precum cele din colul uterin, anus, gură și gât. Este răspândit în timpul sexului, inclusiv sexul anal și oral.

Există multe tipuri diferite de HPV, iar majoritatea oamenilor sunt infectate cu virusul la un moment dat în timpul vieții lor. În majoritatea cazurilor, virusul dispare fără a provoca niciun rău și nu duce la probleme suplimentare.

Cu toate acestea, HPV este prezent la cel puțin 40% dintre femeile cu cancer vulval, ceea ce sugerează că vă poate crește riscul de a dezvolta afecțiunea. Se știe că HPV provoacă modificări în celulele colului uterin, ceea ce poate duce la cancer de col uterin . Se crede că virusul ar putea avea un efect similar asupra celulelor vulvei, care este cunoscută sub numele de VIN.

Afecțiuni ale pielii

Mai multe afecțiuni ale pielii pot afecta vulva. Într-un număr mic de cazuri, acestea sunt asociate cu un risc crescut de cancer vulval.

Două dintre principalele afecțiuni asociate cu cancerul vulval sunt sclerosusul lichen și planul lichen . Ambele condiții fac ca vulva să devină mâncărime, durere și decolorare.

Se estimează că mai puțin de 5% dintre femeile care dezvoltă una dintre aceste afecțiuni vor continua să dezvolte cancer vulval. Nu este clar dacă tratarea acestor condiții reduce acest risc.

Fumat

Fumatul îți crește riscul de a dezvolta VIN și cancer vulval. Aceasta se datorează faptului că fumatul face sistemul imunitar mai puțin eficient și mai puțin capabil să șterge virusul HPV din corpul vostru și mai vulnerabil la efectele virusului.