Cancer Vulval – Tratament

Tratamentul pentru cancerul vulval depinde de factori precum distanța în care s-a răspândit cancerul, sănătatea dvs. generală și dorințele personale.

Principalele opțiuni sunt chirurgia, radioterapia și chimioterapia . Multe femei cu cancer vulval au o combinație între aceste tratamente.

Dacă cancerul tău este într-un stadiu incipient, este adesea posibil să scapi complet de acesta. Totuși, acest lucru nu este posibil dacă cancerul s-a răspândit.

Chiar și după un tratament reușit, există șanse ca cancerul să revină la un moment dat mai târziu, așa că veți avea nevoie de programări regulate de urmărire pentru a verifica acest lucru.

Planul dvs. de tratament

Majoritatea spitalelor folosesc echipe multidisciplinare (MDT) pentru a trata cancerul vulval. MDT-urile sunt echipe de specialiști care lucrează împreună pentru a lua decizii cu privire la cel mai bun mod de a continua tratamentul dumneavoastră.

Membrii MDT-ului dvs. vor include probabil un chirurg specialist, un specialist în tratamentul nechirurgical al cancerului (oncolog clinic) și o asistentă specializată în cancer.

A decide ce tratament este cel mai potrivit pentru tine poate fi adesea confuz. Echipa ta de cancer va recomanda care cred că este cea mai bună opțiune de tratament, dar decizia finală va fi a ta.

Înainte de a vizita spitalul pentru a discuta despre opțiunile tale de tratament, s-ar putea să fie util să scrieți o listă de întrebări pe care doriți să le adresați specialistului. De exemplu, este posibil să doriți să aflați avantajele și dezavantajele tratamentelor speciale.

Chirurgie pentru eliminarea cancerului vulval

În cele mai multe cazuri, planul dvs. de tratament va implica o formă chirurgicală. Tipul chirurgiei va depinde de stadiul cancerului.

Există trei opțiuni chirurgicale pentru a trata cancerul vulval:

 • excizie locală radicală largă – țesutul canceros de la vulva dvs. este eliminat, precum și o marjă de țesut sănătos, de obicei cel puțin 1 cm lățime, ca măsură de precauție
 • vulvectomie parțială radicală – o secțiune mai mare a vulvei tale este îndepărtată, cum ar fi una sau ambele labii, și eventual clitorisul
 • vulvectomie radicală – întreaga vulvă este îndepărtată, inclusiv labiile interioare și exterioare și, eventual, clitorisul

Timpul necesar pentru a vă recupera de la operație va depinde de tipul de operație și cât de extins a fost. Pentru operații ample, cum ar fi o exenerare pelvină (vezi mai jos), poate trece câteva săptămâni sau luni până când începeți să vă simțiți mai bine.

Chirurgul vă va vorbi despre riscurile posibile asociate cu tipul de procedură pe care îl aveți. Riscurile posibile includ infecția, sângerarea, cheagurile de sânge , senzația alterată în vulva ta și problemele sexuale.

Evaluarea și eliminarea ganglionilor limfatici

O operație suplimentară poate fi, de asemenea, necesară pentru a evalua dacă celulele canceroase s-au răspândit într-unul sau mai multe ganglioni limfatici din inghinalul dvs. și să le eliminați dacă se constată că acestea conțin cancer. Aceasta poate implica una sau mai multe dintre procedurile prezentate mai jos.

Biopsia nodului santinel

Dacă cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici din apropiere, uneori este posibil să se elimine doar anumite ganglioni limfatici, cunoscuți sub numele de noduli santinelă.

Nodurile santinelelor sunt identificate prin injectarea unui colorant la locul tumorii și studierea fluxului acesteia pentru localizarea nodurilor mai apropiate de tumoare. Acestea sunt apoi îndepărtate și verificate pentru celulele canceroase.

Limfadenectomia inghinală

În unele cazuri, este posibil ca unele sau toate nodurile din inghinalul dvs. să fie necesare pentru a fi îndepărtate chirurgical. Aceasta se numește limfadenectomie inghinală sau inguinofemorală. Mai poate fi recomandat un tratament suplimentar cu radioterapie.

Îndepărtarea ganglionilor limfatici canceroși reduce riscul de revenire a cancerului, dar te poate face mai vulnerabil la infecții și poate cauza umflarea picioarelor în urma acumulării de lichid limfatic (limfoedem) .

Exenterarea pelviană

În cazurile de cancer vulval avansat sau în care cancerul se întoarce după tratamentul anterior, poate fi recomandată o operație numită exenterare pelvină. Aceasta implică îndepărtarea întregii voastre, precum și vezica, pântecele și o parte din intestin. Aceasta este o operație majoră și nu se realizează foarte des în aceste zile.

Dacă o secțiune a intestinului tău este îndepărtată, va fi necesar ca chirurgul să-ți devieze intestinul printr-o deschidere făcută în burtă (un stomac). Scaunele trec apoi de-a lungul acestei bucăți de intestin și într-o pungă pe care o porți peste stomac. Aceasta este cunoscută sub numele de colostomie .

Dacă vezica urinară este îndepărtată, urina poate fi trecută din corp într-o pungă printr-un stomac. Aceasta este cunoscută sub numele de urostomie. În mod alternativ, poate fi posibilă crearea unei noi vezicii urinare, eliminând o secțiune a intestinului și folosind-o pentru a crea o pungă pentru a depozita urina.

Operație de reconstrucție

Dacă a fost îndepărtată doar o cantitate mică de țesut în timpul intervenției chirurgicale, pielea vulvei poate fi adesea îngrijită perfect.

În caz contrar, poate fi necesar să reconstruiți vulva folosind o grefă de piele, unde o bucată de piele este preluată din coapsă sau burtă și mutat la rana din vulva. O altă opțiune este de a avea o clapă de piele, unde o zonă de piele din apropierea vulvei este utilizată pentru a crea un lambou și a acoperi rana.

Aceste proceduri reconstructive sunt de obicei efectuate în același timp cu operația de îndepărtare a cancerului.

Radioterapie

Radioterapia presupune utilizarea radiațiilor cu energie mare pentru a distruge celulele canceroase. Există mai multe moduri în care poate fi utilizat pentru a trata cancerul vulval:

 • înainte de operație, pentru a încerca să micșorezi un cancer mare – aceasta este pentru a ajuta la operația posibilă fără a îndepărta organele din apropiere
 • după operație pentru a distruge orice celule canceroase care ar putea fi lăsate – de exemplu, pentru cazurile în care celulele canceroase s-au răspândit la ganglionii limfatici din inghinal
 • ca o alternativă la operație, dacă nu sunteți suficient de bine pentru a avea o operație
 • pentru ameliorarea simptomelor în cazurile în care o cură completă nu este posibilă – aceasta este cunoscută sub numele de radioterapie paliativă

În cele mai multe cazuri, veți avea radioterapie externă, unde o mașină direcționează fascicule de radiații către secțiunea corpului care conține cancer.

Acest lucru este administrat în mod normal în ședințe zilnice, 5 zile pe săptămână, fiecare sesiune durează câteva minute. Întregul curs de tratament va dura de obicei câteva săptămâni.

Efecte secundare

În timp ce radiația este eficientă în uciderea celulelor canceroase, aceasta poate afecta și țesuturile sănătoase. Acest lucru poate duce la o serie de reacții adverse, cum ar fi:

 • pielea durată în jurul zonei vulvei
 • diaree
 • simțindu-mă obosit tot timpul
 • pierderea părului pubian, care poate fi permanent
 • umflarea vulvei
 • ingustarea vaginului tau, ceea ce poate face sexul dificil
 • inflamația vezicii tale (cistită)

La femeile mai tinere, radioterapia externă poate provoca uneori o menopauză precoce. Aceasta înseamnă că nu vor mai putea avea copii.

Citiți mai multe despre efectele secundare ale radioterapiei .

chimioterapia

Chimioterapia este locul în care medicamentele sunt utilizate pentru a ucide celulele canceroase. De obicei se administrează prin injecție.

Este de obicei utilizat dacă cancerul vulval va reveni sau pentru a controla simptomele atunci când nu este posibilă o cură. Uneori poate fi combinat cu radioterapie.

Efecte secundare

Medicamentele utilizate în chimioterapie pot deteriora uneori țesutul sănătos, precum și țesutul canceroz. Efectele secundare sunt frecvente și includ:

 • oboseală
 • a simți și a fi bolnav
 • subtierea parului sau caderea parului
 • ulcerații dureroase ale gurii și gurii
 • un risc crescut de infecții – spuneți-vă echipei de îngrijire dacă prezentați vreun simptom al unei infecții și încercați să evitați contactul strâns cu persoanele cunoscute că au o infecție

Aceste reacții adverse ar trebui să treacă după terminarea tratamentului.

Citiți mai multe despre efectele secundare ale chimioterapiei .

Suport emotional

Impactul emoțional al trăirii cu cancer vulval poate fi semnificativ. Mulți oameni raportează că au avut un fel de efect de montaj rusesc. S-ar putea să vă simțiți jos la primirea unui diagnostic, să vă simțiți când cancerul a fost înlăturat din corpul vostru, iar apoi să vă simțiți din nou în timp ce încercați să faceți acord cu efectele ulterioare ale intervenției chirurgicale.

Unii oameni experimentează sentimente de depresie . Dacă credeți că puteți fi deprimat, contactați medicul de familie sau echipa de îngrijire pentru sfaturi. Există o serie de tratamente care vă pot ajuta.

De asemenea, vă poate fi util să contactați una dintre principalele organizații de caritate pentru cancer, cum ar fi:

 • Suport pentru cancerul Macmillan – linia de asistență este disponibilă la 0808 808 00 00, de luni până vineri, între 9:00 și 20:00
 • Cancer Research Marea Britanie – o linie de asistenta pentru asistenta medicala pentru cancer este disponibila la 0808 800 4040, de luni pana vineri, de la 9:00 la 17:00.

Citiți mai multe despre viața cu cancer .

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!