Colposcopia

O colposcopie este o procedură simplă folosită pentru a privi colul uterin, partea inferioară a uterului din partea superioară a vaginului. Adesea se face dacă screeningul cervical găsește celule anormale în colul uterin.

Aceste celule nu sunt dăunătoare și dispar adesea singure, dar uneori există riscul ca acestea să se transforme în cancer de col uterin, dacă nu sunt tratate.

O colposcopie poate confirma dacă celulele colului uterin sunt anormale și poate determina dacă aveți nevoie de tratament pentru a le elimina.

Când poate fi nevoie de o colposcopie

Vi se poate solicita o colposcopie în câteva săptămâni de la screeningul cervical dacă:

  • unele dintre celulele din eșantionul dvs. de screening sunt anormale
  • asistenta sau medicul care a efectuat testul de screening au considerat că colul tău nu arată la fel de sănătos cum ar trebui
  • nu a fost posibil să vă oferim un rezultat clar după mai multe teste de screening

O colposcopie poate fi, de asemenea, utilizată pentru a afla cauza unor probleme precum sângerarea vaginală neobișnuită (de exemplu, sângerare după sex ).

Încercați să nu vă faceți griji dacă ați fost trimis la o colposcopie. Este foarte puțin probabil să aveți cancer și orice celule anormale nu se vor agrava în timp ce așteptați programarea.

Ce se întâmplă în timpul unei colposcopii

O colposcopie este de obicei efectuată într-o clinică de spital. Durează aproximativ 15-20 de minute și poți pleca acasă în aceeași zi.

În timpul procedurii:

Dacă este evident că aveți celule anormale în colul uterin, este posibil să aveți tratament pentru a elimina celulele imediat. Dacă acest lucru nu este clar, va trebui să așteptați până când veți obține rezultatele biopsiei.

Citiți mai multe despre ce se întâmplă înainte, în timpul și după o colposcopie .

Rezultatele unei colposcopii

Adesea este posibil să vă spun imediat dacă există colecții anormale în colul uterin. Dar dacă ai avut o biopsie, este posibil să durezi până la 4 până la 8 săptămâni pentru a obține rezultatele tale în postare.

Rezultatul colposcopiei și / sau biopsiei dvs. va fi:

  • normal – aproximativ 4 din 10 femei nu au celule anormale și li se recomandă să continue participarea la screeningul cervical, ca de obicei
  • anormal – aproximativ 6 din 10 femei au celule anormale în colul uterin și pot avea nevoie de tratament pentru a le elimina

Medicul sau asistenta dumneavoastră pot utiliza termenul CIN sau CGIN atunci când discută rezultatul biopsiei. Acesta este acest nume medical pentru celulele anormale.

Este urmat de un număr (de exemplu, CIN 1) care indică șansele ca celulele să devină canceroase. Un număr mai mare înseamnă un risc mai mare de apariție a cancerului dacă celulele nu sunt îndepărtate.

Citiți mai multe despre rezultatele colposcopiei .

Tratamente pentru eliminarea celulelor anormale

Tratamentul pentru eliminarea celulelor anormale este recomandat dacă există o șansă moderată sau mare ca celulele să devină canceroase dacă nu sunt tratate.

Există mai multe tratamente simple și eficiente care pot fi utilizate pentru a elimina celulele anormale, inclusiv:

  • excizie cu buclă mare a zonei de transformare (LLETZ) – o buclă de sârmă încălzită este utilizată pentru a elimina celulele anormale
  • o biopsie a conului – o bucată de țesut în formă de con care conține celule anormale este tăiată din colul uterin

LLETZ este de obicei efectuat în timp ce sunteți treaz, dar colul uterin este amorțit. Poți pleca acasă în aceeași zi.

O biopsie a conului se face de obicei sub anestezic general (unde dormi) și poate fi necesar să rămâi în spital peste noapte.

Citiți mai multe despre tratamentele cu colposcopie .