Boala lui Behçet

Boala Behçet, sau sindromul Behçet, este o afecțiune rară și slab înțeleasă, care duce la inflamația vaselor de sânge și a țesuturilor.

Confirmarea unui diagnostic al bolii Behçet poate fi dificilă, deoarece simptomele sunt atât de ample și generale (pot fi împărtășite cu o serie de alte afecțiuni).

Simptomele bolii Behçet

Principalele simptome ale bolii Behçet includ:

În cazuri grave, există, de asemenea, riscul unor probleme grave și care pot pune viața în pericol, cum ar fi pierderea vederii permanente și accidente vasculare cerebrale .

Majoritatea persoanelor cu afecțiunea experimentează episoade în care simptomele lor sunt severe (flăcări sau recidive), urmate de perioade în care simptomele dispar (remisie).

În timp, unele dintre simptome se pot rezolva și devin mai puțin supărătoare, deși s-ar putea să nu se rezolve niciodată complet.

Citiți despre simptomele bolii Behçet

Diagnosticarea bolii Behçet

Nu există un test definitiv care să poată fi utilizat pentru a diagnostica boala Behçet.

Mai multe teste pot fi necesare pentru a verifica semnele afecțiunii sau pentru a ajuta la excluderea altor cauze, inclusiv:

 • analize de sange
 • teste de urină
 • scanări, cum ar fi raze X , scanare CT sau scanare RMN
 • o biopsie a pielii
 • un test de pathergy – care implică înțeparea pielii cu un ac pentru a vedea dacă apare o anumită pat roșie în următoarea zi sau două; persoanele cu boala Behçet au adesea pielea deosebit de sensibilă

Ghidurile actuale afirmă că un diagnostic al bolii Behçet poate fi de obicei făcut cu încredere dacă ați experimentat cel puțin 3 episoade de ulcerații bucale în ultimele 12 luni și aveți cel puțin 2 dintre următoarele simptome:

 • ulcerații genitale
 • inflamația ochilor
 • leziuni ale pielii (orice creșteri neobișnuite sau anomalii care apar pe piele)
 • pathergy (piele hipersensibilă)

De asemenea, trebuie să se excludă alte cauze potențiale înainte de a face diagnosticul.

Cauzele bolii Behçet

Cauza bolii Behçet nu este cunoscută, deși majoritatea experților consideră că este o afecțiune autoinflamatoare.

O afecțiune autoinflamatorie este aceea în care sistemul imunitar – apărarea naturală a organismului împotriva infecției și bolilor – atacă greșit țesutul sănătos.

În cazurile bolii Behçet, se crede că sistemul imunitar atacă greșit vasele de sânge.

Nu este clar ce declanșează această problemă cu sistemul imunitar, dar se consideră că două lucruri pot juca un rol:

 • gene – Boala Behçet tinde să fie mult mai frecventă în anumite grupuri etnice unde genele care sunt legate de afecțiune pot fi mai frecvente
 • factori de mediu – deși nu a fost identificat un factor specific de mediu, ratele de boala Behçet sunt mai mici la persoanele dintr-un grup etnic cu risc care trăiesc în afara țării lor de origine

Boala Behçet este mai frecventă în Orientul Îndepărtat, Orientul Mijlociu și în țările mediteraneene, cum ar fi Turcia și Israel.

Se consideră că persoanele de origine mediteraneană, din Orientul Mijlociu și din Asia sunt cel mai probabil să dezvolte afecțiunea, deși poate afecta toate grupurile etnice.

Tratarea bolii Behçet

Nu există leac pentru boala Behçet, dar este adesea posibil să controlați simptomele cu medicamente care reduc inflamația în părțile afectate ale corpului.

Aceste medicamente includ:

 • steroizi – medicamente antiinflamatoare puternice
 • imunosupresoare – medicamente care reduc activitatea sistemului imunitar
 • terapii biologice – medicamente care vizează procesele biologice implicate în procesul de inflamație

Echipa dumneavoastră de asistență medicală vă va crea un plan de tratament specific în funcție de simptomele dumneavoastră.

Citiți despre tratarea bolii Behçet

Specialist centre de boală Behçet

Există 3 centre de excelență care au fost create pentru a ajuta la diagnosticarea și tratarea persoanelor cu boala Behçet în Anglia.

Acestea sunt situate în Londra, Birmingham și Liverscaunl.

Poți fi trimis la unul dintre aceste centre, astfel încât să poată fi confirmat un diagnostic. Personalul acestor centre poate, de asemenea, să facă legătura cu specialiști din alte centre pentru a ajuta la gestionarea și tratamentul unei persoane, chiar dacă acestea nu sunt văzute direct.

Puteți afla mai multe despre aceste centre pe site-ul web Centrele de excelență ale sindromului Behçet .

Dacă aveți boala Behçet, echipa dvs. clinică va transmite informații despre dumneavoastră la Serviciul Național de Anomalie Congenitală și Înregistrare a Bolilor Rare (NCARDRS) .

Acest lucru îi ajută pe oamenii de știință să caute modalități mai bune de a preveni și trata această afecțiune. Puteți renunța oricând la registru.

Mai multe informații despre boala Behçet

Un răspuns natural la primirea unui diagnostic al unei afecțiuni complexe, cum ar fi boala Behçet, este de a afla cât mai multe despre afecțiune.

Cu toate acestea, în Marea Britanie acest lucru poate fi dificil, deoarece boala Behçet este atât de rară încât mulți profesioniști din domeniul sănătății știu prea puțin despre ea.

Un loc bun pentru a începe să aflați mai multe despre boala Behçet este din Marea Britanie Behçet – principalul grup de sprijin al pacienților din Marea Britanie pentru persoanele cu boala Behçet.

Site-ul său are o serie de informații despre diferite aspecte ale bolii Behçet, un forum al membrilor, bloguri și link-uri către alte resurse utile.