Boala Behçet – Simptome

Boala Behçet poate provoca o gamă largă de simptome, dar este rar ca cineva cu afecțiune să le aibă pe toate în același timp.

Majoritatea oamenilor se confruntă cu perioade în care simptomele se ameliorează (remisiune) și perioade în care se înrăutățesc (scăpări sau recidive).

Ulceratii bucale

Aproape toată lumea cu boala Behçet dezvoltă ulcere bucale . Ulcerele arată la fel ca ulcerele normale ale gurii, dar pot fi mai numeroase și dureroase. Cel mai adesea se dezvoltă pe limbă, pe buze, pe gingii și pe interiorul obrajilor.

Ulcerul se vindecă de obicei în câteva săptămâni, fără a lăsa cicatrici, deși se vor întoarce adesea.

Ulcerele genitale

La fel ca ulcerațiile bucale, ulcerele genitale recurente sunt, de asemenea, un simptom comun al bolii Behçet.

La bărbați, ulcerul apare de obicei pe scrot. La femei apar de obicei pe colul uterin (gâtul uterului), vulvă sau vagin. Cu toate acestea, ulcerele genitale pot apărea oriunde în zona inghinală, inclusiv pe penis.

Ulcerele genitale sunt de obicei dureroase și lasă cicatrici în aproximativ jumătate din toate cazurile. Bărbații pot, de asemenea, să experimenteze inflamația (umflarea) testiculelor, iar femeile pot găsi ulcerul care face sex dureros.

Ulcerele genitale cauzate de boala Behçet nu sunt contagioase și nu pot fi răspândite prin contact sexual.

Leziuni ale pielii

Multe persoane cu boala Behçet dezvoltă, de asemenea, leziuni ale pielii. O leziune este orice tip de creștere sau anomalie neobișnuită care se dezvoltă pe pielea ta, cum ar fi o umflătură sau o zonă decolorată a pielii.

Leziunile pielii care pot apărea în boala Behçet includ umflarea roșie, fragedă a picioarelor numită eritem nodosum și pete mai răspândite de tipul acneei, numite pseudofoliculită.

Leziunile cutanate se vindecă adesea în termen de 14 zile, deși pot reveni frecvent. Leziunile eritemului nodos pot lăsa zone decolorate permanent ale pielii.

Inflamația articulațiilor

Boala Behçet afectează articulațiile la aproximativ 1 din 2 persoane cu afecțiune, provocând simptome asemănătoare artritei precum durere, rigiditate, umflare, căldură și tandrețe.

Articulatiile cel mai des afectate includ genunchii, gleznele, incheieturile si articulatiile mici la nivelul mainilor.

Spre deosebire de unele afecțiuni care afectează articulațiile, afectarea permanentă a articulațiilor este rară în boala Behçet, iar simptomele pot fi de obicei controlate cu succes.

Inflamația ochilor

Inflamarea ochilor este un alt simptom comun al bolii Behçet, care apare în aproximativ 7 din 10 cazuri. Adesea se dezvoltă foarte brusc.

Inflamarea afectează adesea tractul uveal, care este un grup de structuri conectate în interiorul ochiului. Uneori, ambii ochi pot fi afectați în același timp.

Inflamarea tractului uveal este cunoscută sub numele de uveită și poate provoca simptome care includ:

 • ochi dureroși roșii
 • plutitoare (puncte care se deplasează pe câmpul vizual)
 • vedere încețoșată

În cazurile cele mai severe ale bolii Behçet, inflamația ochilor poate duce la pierderea permanentă a vederii . Cu toate acestea, acest lucru este mult mai puțin probabil în cazul unui tratament precoce și adecvat.

Piele sensibila

La unele persoane cu boala Behçet, pielea este deosebit de sensibilă la vătămări sau iritații. Aceasta este cunoscută sub numele de pathergy.

De exemplu, dacă se folosește un ac pentru a înțepă pielea cuiva care are pathergy, s-ar dezvolta o umflătură roșie mare în termen de 1 până la 2 zile, care apare proporțional cu înțepăturile inițiale ale acului.

Simptome gastrointestinale

Boala Behçet poate provoca inflamații ale stomacului și intestinului, ceea ce poate duce la simptome precum:

Ocazional, inflamația poate provoca deteriorarea intestinului și sângerare. A avea sânge în scaun este un posibil simptom al inflamației mucoasei interne a intestinului.

Cheaguri de sânge

Inflamația mucoasei vaselor de sânge asociate cu boala Behçet poate provoca uneori formarea de cheaguri de sânge .

Unul dintre cele mai frecvente tipuri de cheag de sânge care afectează persoanele cu boala Behçet este tromboza venelor profunde (DVT) , unde un cheag de sânge se dezvoltă în 1 din venele profunde ale corpului, de obicei la nivelul picioarelor.

Printre simptomele TVP se numără:

 • durere, umflare și tandrețe la unul dintre picioare (de obicei la vițel)
 • o durere grea în zona afectată
 • pielea caldă în zona cheagului
 • înroșirea pielii tale, în special în partea din spate a piciorului sub genunchi

DVT necesită tratament medical imediat. Dacă suspectați DVT, mergeți imediat la cel mai apropiat departament de accident și urgență (A&E) .

La persoanele cu boala Behçet, este necesară o evaluare atentă pentru a determina dacă este sigur să folosești un tratament pentru subțierea sângelui pentru această complicație. Tratamentul pentru controlul inflamației este de obicei mai eficient.

Tromboză venoasă cerebrală

Un tip mai puțin obișnuit de cheag de sânge asociat cu boala Behçet este tromboza venoasă cerebrală (CVT). Aceasta se produce atunci când un cheag de sânge se dezvoltă în interiorul vaselor de sânge care circulă prin canale situate între stratul exterior și interior al creierului tău.

Cheagul de sânge poate crește presiunea din interiorul craniului și poate duce, de asemenea, la o întrerupere a aportului de sânge către creier (accident vascular cerebral) .

Printre simptomele unui CVT se numără:

 • o durere de cap severă – aceasta a fost descrisă ca o durere palpitantă, o piercing, sau ca o durere foarte severă care apare brusc de nicăieri
 • vorbire neclară
 • convulsii (potriviri)
 • pierderea auzului
 • viziune dubla
 • simptome asemănătoare accidentului vascular cerebral, cum ar fi slăbiciunea musculară sau paralizia – dar, spre deosebire de majoritatea accidentelor vasculare cerebrale, ambele părți ale corpului pot fi afectate

CVT este ca o urgență medicală. Dacă suspectați un accident vascular cerebral, apelați imediat 112 pentru a solicita o ambulanță.

anevrismele

Inflamarea vaselor de sânge poate provoca slăbirea pereților vaselor de sânge. Acest lucru face ca pereții să se umfle spre exterior ca urmare a tensiunii arteriale. Amuzamentul este cunoscut sub numele de anevrism.

Anevrismele nu provoacă de obicei simptome vizibile decât dacă peretele vasului de sânge devine atât de slab, încât se mărește sau se rupe. Aceasta poate pune presiune pe zonele din apropiere și poate duce uneori la sângerare internă sau disfuncție de organ.

Simptomele unui anevrism rupt pot varia în funcție de locul în care s-a dezvoltat anevrismul. Simptomele posibile includ:

Inflamația sistemului nervos

Inflamarea sistemului nervos central (SNC) provoacă cele mai grave simptome asociate cu boala Behçet.

Simptomele inflamației SNC se dezvoltă, de obicei, rapid în câteva zile și pot include:

 • durere de cap
 • viziune dubla
 • pierderea echilibrului
 • convulsii (potriviri)
 • paralizie parțială pe o parte a corpului
 • schimbări de comportament sau de personalitate

Simptome generale

De asemenea, este frecvent ca persoanele cu boala Behçet să prezinte simptome mai generale ca urmare a afecțiunii, inclusiv perioade de oboseală fizică sau psihică extremă (oboseală). Acest lucru poate afecta capacitatea unei persoane de a efectua orice fel de activitate.