Grefă de bypass coronariană (CABG)

O grefă bypass coronariană (CABG) este o procedură chirurgicală folosită pentru tratarea bolilor coronariene.

Distrage sângele în jurul părților înguste sau înfundate ale arterelor majore pentru a îmbunătăți fluxul de sânge și aprovizionarea cu oxigen la inimă.

De ce sunt efectuate

Ca toate organele din corp, inima are nevoie de un aport constant de sânge.

Aceasta este furnizată de 2 vase mari de sânge numite arterele coronare stânga și dreapta.

În timp, aceste artere pot fi reduse și întărite prin acumularea de depozite grase numite plăci.

Acest proces este cunoscut sub numele de ateroscleroză .

Se spune că persoanelor cu ateroscleroză ale arterelor coronare au boli coronariene .

Șansele dvs. de a dezvolta boli coronariene cresc odată cu vârsta.

De asemenea, ești mult mai probabil să fii afectat dacă:

  • tu fumezi
  • esti supraponderal sau obez
  • ai o dieta bogata in grasimi

Boala coronariană poate provoca angină , care este durere în piept care apare atunci când furnizarea de sânge bogat în oxigen către inimă devine restricționată.

În timp ce multe cazuri de angină pot fi tratate cu medicamente, angina severă poate necesita o grefă de bypass coronariană pentru a îmbunătăți alimentarea cu sânge a inimii.

Un alt risc asociat cu boli coronariene este posibilitatea unei plăci din rupturarea arterei coronare (divizare), creând un cheag de sânge.

Dacă cheagul de sânge blochează alimentarea cu sânge a inimii, poate declanșa un atac de cord .

O grefă de bypass coronariană poate fi recomandată pentru a reduce șansele de a face un atac de cord.

Procedura

O grefă ocolitoare a arterelor coronare implică prelevarea unui vas de sânge dintr-o altă parte a corpului (de obicei pieptul, piciorul sau brațul) și atașarea acesteia la artera coronară de deasupra și de sub zona îngustată sau blocarea.

Acest nou vas de sânge este cunoscut sub numele de grefă. Numărul de grefe necesare va depinde de cât de severă este boala coronariană și de cât de multe dintre vasele de sânge coronariană sunt reduse.

O grefă bypass coronariană este realizată sub anestezic general , ceea ce înseamnă că veți fi inconștient în timpul operației. De obicei durează între 3 și 6 ore.

Diagrama ilustrată care arată locația arterelor mamare interne la nivelul toracelui, arterele radiale în antebrațe și vene mai safene la nivelul picioarelor

Credit:

Digital / Annabel King

Site-uri de ocolire a arterelor coronare

Recuperare

Cei mai mulți oameni vor trebui să stea în spital cel puțin 7 zile după ce au grefat de bypass coronarian.

Ar trebui să aveți o programare de urmărire, de obicei la aproximativ 6 până la 8 săptămâni după operație.

Recuperarea necesită timp și toată lumea se recuperează cu viteze ușor diferite.

În general, ar trebui să poți să stai pe un scaun după 1 zi, să te plimbi după 3 zile și să urci și să cobori scările după 5 sau 6 zile.

Când te duci acasă, va trebui să iei lucrurile ușor timp de câteva săptămâni.

Ar trebui să vă puteți întoarce la majoritatea activităților dvs. normale după aproximativ 6 săptămâni, inclusiv la muncă, la volan și la relații sexuale.

Majoritatea oamenilor își fac o recuperare completă în 12 săptămâni.

Riscurile intervenției chirurgicale

La fel ca în cazul tuturor tipurilor de intervenții chirurgicale, o grefă de bypass coronariană prezintă un risc de complicații.

Acestea sunt de obicei relativ mici și tratabile, cum ar fi bătăile inimii neregulate sau o infecție a plăgii, dar există și riscul de complicații grave, cum ar fi un accident vascular cerebral sau atac de cord.

Dupa operatie

După ce au grefat de bypass coronarian, majoritatea oamenilor vor experimenta o îmbunătățire semnificativă a simptomelor precum respirația și durerea toracică , iar riscul de atac de cord va fi scăzut.

Dar o grefă de bypass coronariană nu este un remediu pentru bolile coronariene.

Dacă nu faceți schimbări ale stilului de viață, cum ar fi să mâncați o dietă sănătoasă și faceți exerciții fizice în mod regulat , arterele grefate vor fi, de asemenea, întărite și îngustate.

În unele cazuri, este posibil să fie repetată o grefă de bypass coronariană sau poate fi nevoie de o procedură pentru lărgirea arterelor folosind un balon mic și un tub numit stent (angioplastie coronariană) .

alternative

O angioplastie coronariană este principala alternativă la o grefă de bypass coronariană.

Este o operație mai puțin invazivă în care un tub de plastic lung, flexibil, gol, numit cateter, este introdus într-un vas de sânge în braț sau inghinal.

Vârful cateterului este ghidat sub raze X către arterele care îți furnizează inima, până la punctul în care s-a produs îngustarea arterei.

Un balon atașat la cateter este apoi umflat pentru a lărgi artera și un tub de metal mic numit stent este adesea utilizat pentru a ajuta la menținerea arterei deschise.

De obicei, durează mai puțin timp pentru a se recupera de la o angioplastie coronariană decât de la o grefă de bypass coronariană, dar există șanse mai mari ca procedura să fie repetată.

De asemenea, este posibil să nu fie recomandată o angioplastie coronariană dacă mai multe artere coronare s-au blocat și s-au restrâns sau dacă structura vaselor de sânge din apropierea inimii dvs. este anormală.

Cât timp va trebui să aștept operația?

Perioada de timp pe care va trebui să așteptați pentru a avea o grefă de bypass coronariană variază de la o zonă la alta.

Medicul dumneavoastră de familie sau chirurgul cardiac ar trebui să vă poată spune cum sunt listele de așteptare în zona dvs. sau la spitalul ales.

În mod ideal, ar trebui să fiți tratat în termen de 3 luni de la decizia de a opera.