Angioplastia coronariană și inserția stentului

O angioplastie coronariană este o procedură folosită pentru lărgirea arterelor coronare blocate sau restrânse (principalele vase de sânge care alimentează inima).

Termenul „angioplastie” înseamnă folosirea unui balon pentru a întinde o arteră îngustată sau blocată. Cu toate acestea, majoritatea procedurilor moderne de angioplastie implică, de asemenea, introducerea unui tub scurt cu plasă de sârmă, numit stent, în arteră în timpul procedurii. Stentul este lăsat în loc permanent pentru a permite sângelui să curgă mai liber.

Angioplastia coronariană este uneori cunoscută sub denumirea de angioplastie coronariană transuminală percutanată (PTCA). Combinația de angioplastie coronariană cu stenting este de obicei denumită intervenție coronariană percutanată (PCI).

Când se folosește o angioplastie coronariană

Ca toate organele din corp, inima are nevoie de un aport constant de sânge. Aceasta este furnizată de arterele coronare.

La persoanele în vârstă, aceste artere pot fi îngustate și întărite (cunoscute sub numele de ateroscleroză ), ceea ce poate provoca boli coronariene .

Dacă fluxul de sânge către inimă devine restricționat, poate duce la dureri în piept cunoscute sub numele de angină , care este de obicei declanșată de activitatea fizică sau de stres.

În timp ce angina poate fi tratată adesea cu medicamente, poate fi necesară o angioplastie coronariană pentru a restabili alimentarea cu sânge a inimii în cazurile severe în care medicația este ineficientă.

Angioplastiile coronariene sunt adesea folosite ca tratament de urgență după un atac de cord .

Care sunt avantajele unei angioplastii coronariene?

În cele mai multe cazuri, fluxul de sânge prin arterele coronare se îmbunătățește după o angioplastie. Mulți oameni consideră că simptomele lor se îmbunătățesc semnificativ și sunt capabili să facă mai mult decât au putut înainte de procedură.

Dacă ați făcut un atac de cord, o angioplastie vă poate crește șansele de a supraviețui mai mult decât medicația cu cheaguri (tromboliză). Procedura vă poate reduce, de asemenea, șansele de a avea un alt atac de cord în viitor.

Cum se efectuează o angioplastie coronariană

O angioplastie coronariană este efectuată folosind anestezic local , ceea ce înseamnă că veți fi treaz în timpul procedurii.

Un tub subțire flexibil numit cateter va fi introdus în una dintre arterele tale printr-o incizie în inghinal, încheietura mâinii sau brațul tău. Aceasta este ghidată spre artera coronariană afectată folosind un videoclip cu raze X.

Când cateterul este în poziție, un fir subțire este ghidat pe lungimea arterei coronare afectate, eliberând un mic balon către secțiunea de arteră afectată. Aceasta este apoi umflată pentru a lărgi artera, zdrobind depozitele grase de peretele arterei, astfel încât sângele să poată trece prin ea mai liber atunci când balonul dezumflat este îndepărtat.

Dacă se folosește un stent, acesta va fi în jurul balonului înainte de a fi introdus. Stentul se va extinde atunci când balonul este umflat și rămâne pe loc atunci când balonul este dezumflat și îndepărtat.

O angioplastie coronariană durează de obicei între 30 de minute și 2 ore. Dacă sunteți tratat pentru angină, în mod normal veți putea merge acasă în aceeași zi sau în ziua următoare după ce ați procedat. Va trebui să evitați ridicarea grea, activitățile puternice și conducerea timp de cel puțin o săptămână.

Dacă ați fost internat la spital în urma unui atac de cord, poate fi necesar să rămâneți în spital câteva zile după procedura de angioplastie, înainte de a merge acasă.

Citiți mai multe despre:

Cât de sigură este o angioplastie coronariană?

O angioplastie coronariană este 1 dintre cele mai frecvente tipuri de tratament pentru inimă.

Angioplastiile coronariene sunt cel mai frecvent efectuate la persoanele în vârstă de 65 de ani sau mai mari, deoarece acestea au mai multe șanse să aibă boli de inimă.

Deoarece procedura nu implică efectuarea unor incizii majore în corp, aceasta este de obicei efectuată în siguranță la majoritatea oamenilor. Medicii se referă la aceasta ca la o formă de tratament minim invazivă.

Riscul de complicații grave cauzate de o angioplastie coronariană este în general mic, dar acest lucru depinde de factori precum:

  • varsta ta
  • starea ta de sănătate generală
  • indiferent dacă ați avut un atac de cord

Problemele grave care pot apărea ca urmare a procedurii includ:

Citiți mai multe despre posibilele complicații ale unei angioplastii coronariene .

Există alternative?

Dacă multe artere coronare au fost blocate și restrânse sau structura arterelor dvs. este anormală, poate fi luată în considerare o grefă de bypass coronariană .

Acesta este un tip de intervenție chirurgicală invazivă în care secțiuni ale vasului sanguin sunt prelevate din alte părți ale corpului și atașate de arterele coronare. Sângele este deviat prin aceste vase, astfel încât ocolește părțile înguste sau înfundate ale arterelor.

Citiți mai multe despre alternativele unei angioplastii coronariene .