Artroscopie – recuperare

Cât durează recuperarea după o artroscopie va depinde de sănătatea dvs. generală, de articulația implicată și de procedura specifică pe care ați avut-o.

Unele persoane se simt mai bine după câteva zile, în timp ce altele nu mai pot reveni la normal timp de câteva luni.

După operație

După artroscopie, veți fi dus într-o cameră pentru a vă recupera de efectele anestezicului general , dacă a fost utilizat în timpul procedurii.

Este posibil să întâmpinați dureri în articulația afectată. Dacă o faceți, spuneți-i unui membru al personalului spitalului, care va putea să vă administreze calmante.

Majoritatea persoanelor care au artroscopie pot ieși din spital fie în ziua intervenției chirurgicale, fie în dimineața următoare. Înainte de a pleca, este posibil să vedeți un fizioterapeut care va discuta despre exerciții pe care să le faceți acasă.

În funcție de procedura pe care ați avut-o, este posibil să aveți nevoie de o cârligă temporară, un șurub sau cârje pentru a sprijini și proteja articulația în timp ce vă recuperați. În unele cazuri, pompe speciale sau bandaje de compresie sunt utilizate pentru a ajuta la îmbunătățirea fluxului de sânge.

Sfaturi de recuperare

Probabil că te vei simți obosit și ușor de cap după ce ai un anestezic general, așa că va trebui să ceri cuiva să te ducă acasă și să rămână cu tine pentru primele 24 de ore după operație. Majoritatea oamenilor se vor reface din efectele anestezicului în 48 de ore.

Asigurați-vă că ridicați articulația și aplicați pachete de gheață pentru a ajuta la reducerea umflăturii atunci când ajungeți acasă, dacă vi se recomandă acest lucru. De asemenea, ar trebui să faceți orice exerciții comune care v-au fost recomandate.

Păstrați pansamentele cât mai uscate, acoperindu-le cu o pungă de plastic când faceți baie sau duș. În cazul în care pansamentele tale se ude sau cad, acestea vor trebui înlocuite. Pansamentele pot fi înlăturate de obicei după 5 până la 10 zile.

Rănile tale ar trebui să înceapă să se vindece în câteva zile. Dacă s-au folosit cusături care nu se pot dizolva, vor trebui eliminate după o săptămână sau două. Acest lucru poate fi, de obicei, efectuat de o asistentă medicală la chirurgia dumneavoastră Medic de familie locală.

Veți avea o programare de urmărire la câteva săptămâni după operație pentru a discuta rezultatele operației, recuperarea dvs. și orice tratament suplimentar de care aveți nevoie.

Revenind la activități normale

Chirurgul sau echipa de îngrijire vă va anunța cât timp este posibil să vă recuperați complet și ce activități ar trebui să evitați până când vă simțiți mai bine.

Probabil veți avea nevoie de cel puțin o săptămână sau două fără muncă, deși acest lucru diferă de la o persoană la alta. Acesta va depinde în mare măsură dacă locul de muncă implică o activitate intensă care ar putea deteriora articulația.

Veți putea conduce atunci când veți putea face acest lucru fără durere și puteți efectua în siguranță o oprire de urgență. Acest lucru nu poate fi câteva săptămâni sau câteva luni după operație. Chirurgul dumneavoastră vă poate oferi sfaturi mai specifice.

Vă vor putea, de asemenea, să vă sfătuiască cu privire la cât timp va fi înainte de a putea întreprinde activități fizice stricte, cum ar fi sportul și ridicarea grea. Pentru mulți oameni, acest lucru va fi în jur de șase săptămâni de la operație, dar în unele cazuri, este posibil să nu mai fie câteva luni.

Când să vezi un doctor

Contactați medicul de familie sau clinica în care ați avut operația dacă aveți experiență:

  • o temperatură ridicată (febră)
  • durere severă sau în creștere
  • roșeață sau umflare severă sau în creștere
  • descărcare decolorată sau cu miros neplăcut din rănile tale
  • amorțeală sau furnicături

Aceste probleme ar putea fi un semn al unei complicații a intervenției chirurgicale, cum ar fi o infecție sau o afectare nervoasă.