Medicamente anticoagulante – Considerații

Dacă vi se recomandă anticoagulante, urmați întotdeauna instrucțiunile medicului dumneavoastră de familie sau ale unui alt profesionist din domeniul sănătății.

Câteva dintre problemele principale pe care trebuie să le iei în considerare în timpul luării medicamentului sunt prezentate mai jos.

Având o intervenție chirurgicală

Dacă luați anticoagulante și trebuie să faceți o intervenție chirurgicală sau orice fel de procedură invazivă, asigurați-vă că profesioniștii din domeniul sănătății care vă tratează sunt conștienți de medicamente.

Aceasta include procedurile utilizate pentru a diagnostica alte afecțiuni, cum ar fi o endoscopie sau o cistoscopie .

Deoarece anticoagulantele reduc capacitatea de a coagula sângele, există riscul de a suferi sângerări puternice dacă se face orice fel de tăiere (incizie) în timpul unei proceduri.

Prin urmare, vi se poate recomanda să încetați să vă luați medicația înainte de operație.

Dacă aveți o procedură stomatologică, cum ar fi eliminarea unui dinte, spuneți medicului dumneavoastră dentist că luați anticoagulante.

Este posibil să nu fie nevoie să încetați să vă luați medicamentele, dar poate fi necesar să faceți un test de sânge înainte de procedură pentru a vă asigura că cheagurile de sânge sunt la viteza corectă.

Nu mai luați medicația numai la recomandările medicului dumneavoastră de familie sau al altui profesionist din domeniul sănătății.

graviditate

Warfarina nu se administrează în mod normal femeilor însărcinate, deoarece poate afecta copilul nenăscut.

Poate provoca defecte la naștere sau sângerare excesivă din placenta sau făt.

Poate fi uneori utilizat în al doilea trimestru, dar nu ar trebui niciodată luat în primul trimestru și, în mod ideal, ar trebui evitat și în al treilea trimestru.

Noile medicamente anticoagulante apixaban (Eliquis) , dabigatran (Pradaxa) și rivaroxaban (Xarelto) nu sunt, de asemenea, recomandate în sarcină.

Dacă luați oricare dintre aceste medicamente, ar trebui să vă asigurați că utilizați contracepția atunci când faceți sex pentru a evita să rămâneți gravidă.

Dacă sunteți pe anticoagulante și aflați că sunteți gravidă sau intenționați să începeți să încercați un copil, adresați-vă medicului dumneavoastră de familie sau clinicii anticoagulante despre oprirea sau schimbarea rețetei.

Dacă este necesar, se pot administra injecții cu un anticoagulant numit heparină .

Alaptarea

De obicei, puteți lua warfarină în timp ce alăptați, dar ar trebui să discutați mai întâi acest lucru cu medicul dumneavoastră de familie sau moașa.

Heparina este, de asemenea, sigur pentru a lua în timp ce alăptați.

Apixaban, dabigatran și rivaroxaban nu sunt recomandate dacă alăptați, deoarece nu este clar dacă sunt în siguranță pentru copil.

Dacă sunteți anticoagulante și dacă alăptați sau intenționați să alăptați, adresați-vă medicului dumneavoastră de familie, clinicii anticoagulante sau moașei pentru a afla dacă trebuie să vă schimbați rețeta.

Evitarea rănilor

Dacă luați medicamente anticoagulante vă poate face mai predispus la sângerare dacă sunteți rănit.

Încercați să evitați rănirile minore, tăieturile și pășunele prin:

  • având grijă atunci când vă spălați dinții și vă bărbieritul (luați în considerare utilizarea unei periuțe de dinți moi și a unui aparat de ras electric)
  • folosind respingător de insecte pentru a evita mușcăturile sau înțepăturile de insecte
  • folosind protecție la grădinărit, la cusut sau la sport

Medic de familie-ul sau clinica anticoagulantă vă poate sfătui să evitați sporturile de contact din cauza riscului de sângerare excesivă.

Alte medicamente și remedii

Dacă luați anticoagulante, trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră de familie, clinica anticoagulantă sau farmacistul înainte de a lua orice alt medicament, remediu sau supliment.

Acestea includ medicamentele eliberate pe bază de rețetă, medicamentele cumpărate la ghișeu fără rețetă (cum ar fi aspirina ) și orice remedii pe bază de plante (cum ar fi sunătoare).

Unele tratamente pot opri funcționarea anticoagulantelor sau pot crește efectul pe care îl au, ceea ce poate fi periculos.

Unele dintre medicamentele care pot afecta anticoagulantele includ anumite:

Pentru o listă completă de medicamente pe care ar trebui să le evitați, verificați prospectul cu informații despre pacient care vine cu medicamentul dumneavoastră.

Mancare si bautura

Este important să aveți o dietă sănătoasă, echilibrată, care să includă multe fructe și legume dacă luați anticoagulante.

Dar ar trebui să evitați să faceți schimbări frecvente ale cantității de legume verzi pe care le consumați și a sucului de afine pe care îl beți dacă luați warfarină.

Alimentele cu multă vitamină K, cum ar fi legumele verzi cu frunze, năutul și ficatul, pot interfera cu modul în care funcționează warfarina.

Puteți să le includeți în dieta dvs. în timp ce luați warfarină, deoarece clinica vă va ajusta doza în consecință, dar este important să fiți consecvent în cantitatea pe care o mâncați.

Nu beți suc de afine în timp ce luați warfarină. Poate crește efectul de subțiere a sângelui la warfarină.

De asemenea, trebuie să solicitați sfaturi înainte de a lua suplimente care conțin vitamina K.

Efectul warfarinei este afectat și de alcool. Dacă luați warfarină, nu bea mai mult de 1 sau 2 băuturi alcoolice pe zi și nu bea niciodată.

Aceste restricții alimentare și băuturi nu se aplică de obicei dacă luați apixaban, dabigatran și rivaroxaban, dar ar trebui să consultați medicul dumneavoastră, clinica anticoagulantă sau farmacistul dacă nu sunteți sigur.