Medicamente anticoagulante – Dozare

* Medicul sau asistenta dumneavoastră trebuie să vă spună cât de mult trebuie să luați medicamentul anticoagulant și când să îl luați. *

Dacă nu sunteți sigur cum să luați medicamentul, verificați prospectul cu informații despre pacient care vine cu acesta sau întrebați clinica anticoagulantă, medicul de familie sau farmacistul ce trebuie să faceți. Puteți, de asemenea, suna la 111 pentru sfaturi.

Despre doza ta de anticoagulant

Pentru majoritatea oamenilor, comprimatele anticoagulante sau capsulele trebuie luate în același timp o dată sau de două ori pe zi. Este important să vă luați medicamentul așa cum este programat, deoarece efectul unor anticoagulante poate începe să se obosească într-o zi.

Warfarina , apixabanul (Eliquis) și dabigatranul (Pradaxa) trebuie să fie luate cu apă. Rivaroxaban (Xarelto) este în mod normal luat cu alimente.

În funcție de doza dvs., este posibil să fie nevoie să luați mai multe comprimate sau capsule simultan.

Tabletele de warfarină au culori diferite (alb, maro, albastru și roz) pentru a indica puterea lor. Este posibil să fie necesar să luați o combinație de diferite tablete colorate pentru a atinge doza totală. Alte anticoagulante vin în diferite puncte forte și culori.

Medicul sau asistenta dumneavoastră vă vor explica câte tablete trebuie să luați, când să le luați și ce înseamnă diferitele culori.

Doze pierdute sau doze suplimentare

warfarina

Dacă luați warfarinand vă lipsește una din dozele dvs., ar trebui să săriți doza pe care ați ratat-o și să așteptați să vă luați următoarea doză programată normal. Nu luați o doză dublă pentru a compensa cea pierdută.

Dacă luați din greșeală o doză mult mai mare decât cea recomandată, contactați-vă clinica anticoagulantă sau medicul pentru a vă sfătui.

Anticoagulante mai noi

Dacă luați apixaban sau dabigatran de două ori pe zi și vă lipsește una dintre doze, ar trebui să o luați de îndată ce vă amintiți dacă mai este mai mult de 6 ore până la următoarea doză programată. Dacă este mai puțin de 6 ore până la următoarea doză, săriți doza pe care ați pierdut-o și luați următoarea doză programată normal.

Dacă luați din greșeală o doză dublă, săriți următoarea doză programată și luați următoarea doză a doua zi, așa cum a fost programată.

Dacă luați rivaroxaban o dată pe zi și vă lipsește una dintre doze, ar trebui să o luați imediat ce vă amintiți dacă mai sunt mai mult de 12 ore până la următoarea doză programată. Dacă este mai puțin de 12 ore până la următoarea doză, săriți doza pe care ați pierdut-o și luați următoarea doză programată normal.

Dacă luați din greșeală o doză dublă, luați următoarea doză a doua zi, așa cum a fost programată.

Monitorizarea dozei

warfarina

Dacă luați warfarină, veți avea nevoie de analize de sânge regulate pentru a verifica cât de repede cheagurile de sânge. Aceasta se măsoară cu ajutorul raportului internațional de normalizare (INR).

INR-ul dvs. va fi testat în mod regulat la chirurgia Medic de familie sau la clinica anticoagulantă pentru a vă asigura că sângele nu se coagulează prea încet sau prea repede. Doza dvs. de warfarină va fi ajustată până când INR va fi în intervalul corect.

Este posibil ca INR-ul dvs. să fie necesar să fie testat la fiecare două zile la început până când veți fi la doza corectă. Odată ce INR se stabilizează în intervalul corect, aceste teste vor fi necesare mai rar.

Acum există kituri de testare la domiciliu pentru a monitoriza INR. Acestea înseamnă că nu trebuie să mergeți la chirurgia dumneavoastră de familie sau la clinica anticoagulantă pentru testul INR. Acest kit poate fi util pentru unii oameni, dar veți avea nevoie de instruire pentru a-l utiliza și de obicei va trebui să plătiți unul singur.

Vorbiti cu medicul sau asistenta medicala daca aveti in vedere utilizarea unui kit de testare la domiciliu.

Anticoagulante mai noi

Dacă luați apixaban, dabigatran sau rivaroxaban, nu va trebui să faceți teste de sânge regulate pentru a monitoriza INR.

Cu toate acestea, ar trebui să aveți încă programări la fiecare câteva luni pentru a verifica dacă luați medicamentul corect și pentru a discuta dacă ați avut vreo reacție adversă.