Dipiridamol: un medicament care subtiează sângele pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge

1. Despre dipyridamol

Dipiridamolul este un medicament antiplachetar sau mai subțire. Îți face sângele să-ți curgă mai ușor venele. Acest lucru înseamnă că sângele tău va fi mai puțin probabil să facă un cheag periculos de sânge.

Luând dipyridamol ajută la prevenirea cheagurilor de sânge dacă aveți un risc crescut de a le avea. Riscul dvs. este mai mare dacă aveți sau ați avut:

Dipiridamolul este disponibil numai pe bază de rețetă.

Vine sub formă de tablete și capsule cu eliberare lentă (numite „eliberare modificată”). De asemenea, este disponibil sub formă de lichid dacă vă este dificil să înghițiți tablete sau capsule.

2. Fapte cheie

 • Doza uzuală pentru dipyridamol este de 200 mg de două ori pe zi pentru capsule cu eliberare lentă sau 300 mg până la 600 mg administrate de 3 sau 4 ori pe zi pentru tablete sau lichide.
 • Medicul dumneavoastră vă poate prescrie dipyridamol singur sau cu aspirină cu doze mici zilnice .
 • Principalele reacții adverse ale dipyridamolului sunt senzația de rău (greață), diaree și a fi bolnav (vărsături), dureri de cap, senzație de amețeală sau senzație de căldură și înroșire.
 • Puteți bea alcool cu dipyridamol. Cu toate acestea, nu bea prea mult în timp ce luați acest medicament. Poate să te amețească sau să fii ușor.
 • Dipiridamolul este denumit și de numele mărcilor Attia, Ofcram, Persantin, Persantin Retard și Trolactin. Unele produse pot conține o combinație de dipyridamol și aspirină cu doze mici (cu numele de marcă Atransipar și Molita).

3. Cine poate și nu poate lua dipyridamol

Dipiridamolul poate fi luat de adulți pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale și după intervenția chirurgicală de înlocuire a valvei cardiace.

Uneori este prescris copiilor pentru a trata o boală rară numită boala Kawasaki sau pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge după operația cardiacă.

Dipiridamolul nu este potrivit pentru unii oameni. Pentru a vă asigura că acest medicament este sigur pentru dumneavoastră, spuneți medicului dumneavoastră dacă:

4. Cum și când să o ia

Cât de dipyridamol luați depinde de ce formă vi s-a prescris.

 • Capsule cu eliberare lentă (cu eliberare modificată) : acestea eliberează medicamentul lent în corpul dvs. timp de câteva ore. Luați 1 capsulă de două ori pe zi – de obicei 1 dimineața și 1 seara. Luați-vă capsulele cu sau la scurt timp după masă. Înghițiți capsula întreagă. Nu o zdrobiți și nu o mestecați. Capsulele nu sunt prescrise copiilor.
 • Tablete sau lichide : medicul vă va spune dacă vă luați doza de 3 sau 4 ori pe zi. Luați-o înainte de mese, la aceeași oră în fiecare zi. Înghițiți tableta întreagă cu un pahar cu apă. Dipiridamolul lichid vine cu o seringă sau o lingură pentru a vă ajuta să luați cantitatea corectă. Dacă nu aveți o seringă sau lingură, adresați-vă farmacistului.

Cât ar trebui să iau?

Doza uzuală pentru capsulele cu eliberare lentă este de 200 mg de două ori pe zi.

Doza uzuală pentru comprimate și lichid este de 300 mg la 600 mg, luată de 3 sau 4 ori pe zi. Urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră.

Dacă medicul îl prescrie pentru copilul tău, de obicei trebuie să-l iei de 2 sau 3 ori pe zi. Medicul va folosi greutatea copilului dvs. pentru a calcula doza potrivită.

Dar dacă uit să o iau?

Dacă uitați să luați dipyridamol, luați-l imediat ce vă amintiți. Dacă este aproape timpul pentru următoarea doză, săriți doza pierdută.

Nu luați o doză dublă pentru a compensa o doză uitată.

Dacă uitați de multe ori dozele, vă poate ajuta să setați o alarmă care să vă reamintească. De asemenea, ați putea cere sfatul farmacistului despre alte modalități de a vă aminti să vă luați medicamentele.

Dar dacă iau prea mult?

A lua accidental 1 sau 2 doze suplimentare este puțin probabil să vă facă rău. Cu toate acestea, cantitatea de dipyridamol care poate duce la supradozaj este diferită de la o persoană la alta.

Contactați imediat medicul dacă ați luat ceva medicament suplimentar și aveți reacții adverse, cum ar fi:

 • o frecvență cardiacă mai rapidă sau dureri în piept – acestea pot fi semne ale unei probleme cardiace
 • senzație de amețeală sau de cap, mai ales atunci când te ridici în picioare sau te așezi repede
 • lipsa de respirație, respirație șuierătoare și strângerea pieptului

5. Efecte secundare

La fel ca toate medicamentele, dipyridamolul poate provoca reacții adverse, deși nu toată lumea le apar.

Reacții adverse frecvente

Aceste reacții adverse comune apar la mai mult de 1 din 100 de persoane. Discutați cu medicul sau farmacistul dacă aceste reacții adverse vă deranjează sau nu dispăreați:

 • senzație de rău (greață)
 • diaree și bolnavi (vărsături)
 • dureri de cap
 • ma simt ametit
 • simțind căldură și înroșită

Reacții adverse grave

Reacțiile adverse grave sunt rare și apar la mai puțin de 1 din 1.000 de persoane.

Apelați imediat un medic dacă:

 • aveți dureri în piept sau bătăi rapide sau inegale ale inimii
 • pielea ta sau albii ochilor se îngălbenesc – acestea sunt semne ale unei probleme hepatice

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, dipyridamol poate provoca o reacție alergică gravă .

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale dipiridamolului. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

6. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre:

 • senzație de rău (greață) – încercați să luați comprimatele cu sau după o masă sau gustare. De asemenea, vă poate ajuta dacă nu mâncați mâncare bogată sau picantă.
 • diaree și a fi bolnav (vărsături) – bea multă apă în înghițituri mici și dese. Vorbiți cu un farmacist dacă aveți semne de deshidratare , cum ar fi pipi mai puțin decât de obicei sau aveți pipi întunecat, cu miros puternic. Nu luați alte medicamente pentru a trata diareea sau vărsăturile fără să discutați cu un farmacist sau un medic.
 • dureri de cap – asigurați-vă că vă odihniți și beți multe lichide. Nu bea prea mult alcool. Cereți farmacistului să vă recomande un calmant. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă durerile de cap sunt severe sau durează mai mult de o săptămână.
 • te simți amețit – dacă dipyridamol te face să te simți amețit atunci când te ridici în picioare, încearcă să te ridici foarte încet sau să stai așezat până când te simți mai bine. Dacă începeți să vă simțiți amețit, culcați-vă astfel încât să nu leșinați, apoi stați până vă simțiți mai bine. Nu conduceți și nu folosiți instrumente sau mașini dacă vă simțiți amețit sau un pic agitat.
 • simțindu-te fierbinte și înroșit – încearcă să reduci cafeaua, ceaiul și alcoolul. S-ar putea să vă ajute să păstrați camera rece și să folosiți un ventilator. De asemenea, ți-ai putea pulveriza fața cu apă rece sau bea băuturi reci sau înghețate. Înroșirea ar trebui să dispară după câteva zile. Dacă nu, sau dacă vă cauzează probleme, contactați medicul.

7. Sarcina și alăptarea

Dipiridamolul nu este în mod normal recomandat în sarcină sau la alăptare. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră îl poate prescrie dacă consideră că beneficiile medicamentului depășesc riscurile.

Dacă planificați o sarcină sau sunteți deja gravidă, discutați cu medicul despre beneficiile și posibilele prejudicii ale administrării de dipyridamol. Acestea vor depinde de câte săptămâni sunteți gravidă și de motivul pentru care trebuie să o luați. Pot exista și alte tratamente care sunt mai sigure pentru tine.

Dipiridamol și alăptare

În cazul în care alăptați, nu există multe informații despre siguranța dipyridamolului. Nu se știe cât de mult poate intra dipyridamol în laptele matern.

Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a discuta despre alegerile dvs. dacă doriți să alăptați.

Sfaturi non-urgente: Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți:

 • încercând să rămână însărcinată
 • gravidă
 • alăptarea

8. Precauții cu alte medicamente

Unele medicamente interferează cu modul în care funcționează dipyridamolul.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați aceste medicamente înainte de a începe să luați dipyridamol:

 • medicamente pentru subțiarea sângelui sau pentru prevenirea cheagurilor de sânge, cum ar fi aspirina , warfarina , rivaroxaban sau apixaban
 • medicamente pentru hipertensiune arterială, cum ar fi bisoprolol , ramipril sau furosemidă
 • medicamente pentru indigestie, cum ar fi ranitidina, inhibitori ai pompei de protoni precum omeprazol sau antiacide care conțin magneziu sau aluminiu
 • digoxină pentru probleme cardiace
 • medicamente utilizate pentru tratarea miasteniei gravis

Luând dipyridamol cu calmante de zi cu zi

Medicul dumneavoastră vă poate prescrie zilnic doze mici de aspirină (comprimate de 75 mg) pentru a lua împreună cu dipyridamol. Sau medicul dumneavoastră vă poate prescrie dipyridamol în loc de aspirină cu doze mici zilnice dacă aveți probleme cu aspirina.

Nu luați aspirină pentru ameliorarea durerii (300 mg comprimate) sau ibuprofen în timp ce luați dipyridamol, cu excepția cazului în care medicul a spus că este în regulă. Ele cresc șansa de sângerare.

Puteți lua paracetamol împreună cu dipyridamol.

Luând dipyridamol cu medicamente pentru indigestie

Unele medicamente pentru indigestie, cum ar fi omeprazolul , pot reduce efectul dipyridamolului. Acest lucru este important dacă luați dipyridamol sub formă de tablete sau lichide, dar nu este o problemă dacă luați capsule.

Dacă aveți nevoie să luați medicamente pentru indigestie, nu le luați în același timp al zilei ca dipyridamol. Luați-le cu 2 până la 3 ore înainte sau după doza de dipyridamol.

Amestecarea dipyridamolului cu remedii și suplimente din plante

Ar putea exista o problemă cu luarea unor remedii din plante și suplimente cu dipyridamol, în special a celor care îți pot afecta sângele, de exemplu ginkgo.

Important

Pentru siguranță, spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați orice alte medicamente, inclusiv remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

9. Întrebări comune

Cum funcționează dipyridamolul?

Dipiridamolul încetinește acțiunea de coagulare a sângelui, făcând trombocitele mai puțin lipicioase.

Trombocitele sunt celule sanguine care se lipesc și blochează tăierile și rupturile vaselor de sânge.

Cu toate acestea, la persoanele cu risc de atac de cord sau accident vascular cerebral , trombocitele se pot lipi în interiorul vaselor de sânge deja înguste pentru a forma un cheag. Cheagul poate opri curgerea sângelui către inimă sau creier și poate provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Dacă o luați în fiecare zi, dipyridamolul oprește trombocitele să nu se aglomereze pentru a forma cheaguri de sânge nedorite. Acest lucru previne atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.

Cât durează pentru a lucra?

Dipiridamolul funcționează în termen de 2 ore de la administrarea acestuia.

Când mă voi simți mai bine?

Este posibil să nu observați nicio diferență în ceea ce vă simțiți după ce începeți să luați dipyridamol. Aceasta nu înseamnă că medicamentul nu funcționează.

Continuați să luați dipyridamol chiar dacă vă simțiți bine, deoarece veți primi în continuare beneficiile.

Cât timp o voi lua?

De obicei, va trebui să luați dipyridamol pentru tot restul vieții.

Este sigur să-l iei mult timp?

Dipiridamolul este, în general, sigur să ia mult timp. De fapt, funcționează cel mai bine dacă îl luați timp de mai multe luni sau ani.

Ce se va întâmpla dacă încetez să o iau?

Nu încetați să luați dipyridamol fără să discutați cu medicul dumneavoastră.

Dacă încetați să luați dipyridamol, sângele dvs. va reveni la coagulare la ritmul pe care l-a făcut înainte, de obicei în termen de 2 zile de la oprirea medicamentului. Aceasta înseamnă că este posibil să aveți un risc crescut de probleme grave, cum ar fi atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.

Există alte medicamente similare?

Alte medicamente antiplachetare includ aspirină în doză mică , clopidogrel și ticagrelor.

Medicamente anticoagulante, cum ar fi apixaban , dabigatran, edoxaban, rivaroxaban și warfarină sunt, de asemenea, prescrise ca diluanți ai sângelui.

Nu toate medicamentele care împiedică formarea cheagurilor de sânge sunt potrivite pentru toată lumea. Discutați cu medicul sau farmacistul pentru a afla de ce vi s-a recomandat un anumit medicament.

Pot bea alcool cu el?

Da, puteți bea alcool în timp ce luați dipyridamol atâta timp cât vă respectați liniile directoare naționale privind alcoolul de cel mult 14 unități pe săptămână pentru bărbați și femei. Un pahar de vin standard (175 ml) este de 2 unități. O halbă de lager sau bere este de obicei de 2 până la 3 unități.

Atât alcoolul, cât și dipyridamolul pot reduce tensiunea arterială. Împreună, te pot face să te simți amețit sau cu capul ușor. Dacă găsiți dipyridamol vă face să vă simțiți amețit, cel mai bine este să opriți consumul de alcool.

Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evit?

Puteți mânca și bea în mod normal, în timp ce luați dipyridamol.

Va trebui să opresc dipyridamolul înainte de operație?

Din cauza riscului de sângerare, poate fi necesar să încetați să luați dipyridamol câteva zile înainte de a face o operație. Spuneți chirurgului că luați dipyridamol.

Va trebui să opresc dipyridamolul înainte de operație?

Din cauza riscului de sângerare, poate fi necesar să încetați să luați dipyridamol câteva zile înainte de a face o operație. Spuneți chirurgului că luați dipyridamol.

Pot avea vaccinuri?

Da, puteți avea vaccinări în timp ce luați dipyridamol.

Îmi va afecta contracepția sau fertilitatea?

Dipiridamolul nu afectează niciun tip de contracepție, inclusiv pilula contraceptivă și dimineața după pilulă .

Nu are niciun efect asupra fertilității masculine sau feminine.

Îmi va afecta viața sexuală?

Dipyridamole nu vă va afecta viața sexuală.

Pot să conduc sau să merg cu bicicleta?

Majoritatea oamenilor pot conduce sau merge cu bicicleta în timp ce iau dipyridamol. Cu toate acestea, dacă dipyridamol vă face să vă simțiți amețit, nu conduceți și nu mergeți cu bicicleta până când amețea a dispărut.

Schimbările de stil pot ajuta?

Dacă vi s-a prescris dipyridamol, vă puteți îmbunătăți, de asemenea, sănătatea prin efectuarea unor modificări cheie ale stilului de viață.

 • Nu mai fumați – fumatul vă crește ritmul cardiac și tensiunea arterială. Renunțarea la fumat reduce riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. Încercați să evitați și fumatul de ocazie.
 • Reduceți alcoolul – bărbații și femeile nu ar trebui să bea mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână.
 • Fii mai activ – exercițiile fizice regulate îți mențin inima și vasele de sânge în stare bună. Nu trebuie să fie prea energic – mersul în fiecare zi vă poate ajuta.
 • Mănâncă sănătos – urmărește să mănânci o dietă care să includă o mulțime de fructe și legume, wholegraine, produse lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi și proteine slabe. Este o idee bună să reduceți și sare . Vizează-te pentru cel mult 6g de sare pe zi.
 • Gestionați stresul – când sunteți anxioși sau supărați, inima vă bate mai repede, respirați mai puternic și tensiunea arterială adesea crește. Acest lucru crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Găsiți modalități de a reduce stresul în viața voastră. Pentru a-ți odihni inima, încearcă să-ți iei picioarele sau să îți ridici picioarele când este posibil. Petreceți-vă timp cu prietenii și familia pentru a fi social și pentru a ajuta la menținerea stresului.
 • Vaccinări – dacă aveți boli de inimă, este recomandat să aveți gripă antigripală în fiecare an și o vaccinare împotriva pneumoniei la fiecare 5 ani. Întrebați-vă medicul despre aceste vaccinări. Le puteți elibera gratuit pe NHS.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!