Rivaroxaban: un medicament care subtiează sângele pentru tratarea și prevenirea cheagurilor de sânge

1. Despre rivaroxaban

Rivaroxaban este un tip de medicament cunoscut sub numele de anticoagulant sau diluant al sângelui.

Îți face sângele să-ți curgă mai ușor venele. Acest lucru înseamnă că sângele tău va fi mai puțin probabil să facă un cheag periculos de sânge.

Persoanele care prezintă mai multe riscuri de a dezvolta un cheag de sânge includ cele care au:

De asemenea, este utilizat pentru a trata persoanele care au avut o problemă de sănătate cauzată de un cheag de sânge, cum ar fi:

Rivaroxaban este disponibil numai pe bază de rețetă. Vine sub formă de tablete.

2. Fapte cheie

 • Este obișnuit să luați rivaroxaban o dată sau de două ori pe zi.
 • Luați rivaroxaban imediat după ce ați mâncat o masă sau o gustare. Este important să-l luați cu alimente pentru a vă ajuta organismul să absoarbe întreaga doză.
 • Cel mai frecvent efect secundar al rivaroxaban este sângerarea mai ușor decât în mod normal, cum ar fi hemoragii, perioade mai grele, sângerare gingiilor și vânătăi. Tinde să se întâmple în primele săptămâni de tratament sau dacă nu sunteți rău.
 • Puneți întotdeauna cu dvs. cardul de alertă anticoagulant. Arătați-l medicului dumneavoastră sau medicului stomatolog înainte de a face operații sau tratament stomatologic. Este important să știe că luați rivaroxaban, deoarece vă poate pune în pericol sângerarea.
 • Rivaroxaban este numit și de numele Xarelto.

3. Cine poate și nu poate lua rivaroxaban

Rivaroxaban poate fi luat de adulți cu vârsta peste 18 ani.

Rivaroxaban nu este potrivit pentru unii oameni. Spuneți medicului dumneavoastră dacă:

 • au avut o reacție alergică la rivaroxaban sau la orice alte medicamente în trecut
 • încearcă să rămâi însărcinată sau ești deja gravidă – rivaroxaban poate fi dăunător pentru copilul tău
 • au probleme cu ficatul
 • luați orice alte medicamente care afectează coagularea sângelui, cum ar fi warfarina
 • aveți răni care sângerează în prezent foarte mult (cum ar fi o rană sau un ulcer la stomac )
 • iau remediu pe bază de plante sunătoare (adesea luate pentru depresie )
 • aveți sindrom antifosfolipidic , o afecțiune care afectează sistemul imunitar și vă face mai multe șanse de a face cheaguri de sânge

4. Cum și când să o ia

Este foarte important să luați rivaroxaban așa cum v-a spus medicul dumneavoastră.

Este obișnuit să o luați o dată pe zi, imediat după ce ați mâncat o masă sau o gustare.

Este important să luați rivaroxaban cu ceva alimente care să vă ajute corpul să absoarbă întreaga doză. Încercați să o luați în același timp în fiecare zi.

Persoanele care iau rivaroxaban pentru a trata TVP sau o embolie pulmonară pot avea nevoie să o ia de două ori pe zi pentru primele săptămâni. Medicul dumneavoastră vă va spune dacă trebuie să faceți acest lucru.

Dacă aveți probleme cu înghițirea pastilelor, adresați-vă medicului sau farmacistului.

Puteți zdrobi comprimatele rivaroxaban și le amestecați cu apă sau piure de mere. Înghițiți acest amestec, apoi mâncați imediat niște mâncare.

Cât voi lua?

Doza ta de rivaroxaban depinde de ce o iei:

 • Pentru persoanele cu o afecțiune cardiacă numită fibrilație atrială – doza uzuală este de 20 mg pe zi. Însă medicul dumneavoastră vă poate prescrie o doză mai mică dacă aveți boală renală și aveți un risc mai mare de sângerare.
 • Pentru persoanele care au avut un cheag de sânge (DVT sau embolie pulmonară) – doza uzuală este de 20mg pe zi. Este posibil să fie nevoie să luați o doză de 15 mg de două ori pe zi pentru primele săptămâni de la administrarea rivaroxaban. Dacă aveți boli renale și aveți un risc mai mare de sângerare, medicul dumneavoastră vă poate prescrie o doză mai mică.
 • Pentru persoanele care au avut o operație de înlocuire a articulației șoldului sau genunchiului – doza uzuală este de 10 mg pe zi.
 • Pentru persoanele care au suferit un atac de cord sau au o afecțiune cardiacă numită angină instabilă – doza uzuală este de 2,5 mg de două ori pe zi.

Dacă nu sunteți sigur ce doză trebuie să luați, consultați medicul sau farmacistul.

Dar dacă uit să o iau?

Ceea ce trebuie să faceți depinde de doza pe care o luați în mod normal:

 • Dacă în mod normal luați 10 mg, 15 mg sau 20 mg o dată pe zi – luați o doză imediat ce vă amintiți, cu excepția cazului în care este aproape timpul pentru următoarea. Luați-vă următoarea doză la ora obișnuită și apoi continuați normal. Nu luați niciodată mai mult de 1 doză într-o singură zi.
 • Dacă în mod normal luați 15 mg de două ori pe zi – luați o doză imediat ce vă amintiți. Puteți lua 2 x 15 mg comprimate în același timp pentru a obține un total de 2 doze în 1 zi. Nu luați niciodată mai mult de 2 doze în 1 zi.
 • Dacă în mod normal luați 2,5 mg de două ori pe zi – luați o doză imediat ce vă amintiți, cu excepția cazului în care este aproape timpul pentru dumneavoastră. Nu luați o doză dublă pentru a compensa cea ratată. Luați-vă următoarea doză la ora obișnuită, apoi continuați normal.

Este foarte important să vă amintiți să luați rivaroxaban în fiecare zi.

Dacă uitați frecvent dozele, poate ajuta să setați o alarmă care să vă reamintească.

De asemenea, ați putea cere sfatul farmacistului despre alte modalități care să vă ajute să vă amintiți să luați medicamentul.

Dacă sunteți îngrijorat, contactați medicul sau farmacistul.

Dar dacă iau prea mult?

Cereți sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului imediat, deoarece supradozajul vă prezintă riscul de sângerare.

Cât timp o voi lua?

Cât timp trebuie să luați rivaroxaban va depinde de ce îl luați.

Dacă ați avut o operație de înlocuire a articulației genunchiului sau șoldului, veți lua probabil rivaroxaban timp de 2 până la 5 săptămâni.

Dacă ați avut un cheag de sânge (DVT sau embolie pulmonară), în mod normal, veți lua rivaroxaban timp de cel puțin 3 luni. În funcție de ce a provocat cheagul de sânge, poate fi necesar să îl luați mai mult.

Dacă aveți o problemă cardiacă, cum ar fi fibrilația atrială sau ați avut un atac de cord, s-ar putea să fie nevoie să luați rivaroxaban pe termen lung sau chiar pentru tot restul vieții.

Card de alertă anticoagulant

Medicul sau farmacistul vă va oferi un card de alertă anticoagulant.

Purtați asta cu voi tot timpul. Acesta spune profesioniștilor din domeniul sănătății că luați un anticoagulant. Acest lucru poate fi util pentru ei să știe în caz de urgență medicală.

Dacă aveți nevoie de tratament medical sau stomatologic, arătați cardul de alertă anticoagulantă asistentei, medicului sau dentistului.

Aceasta include înainte de a face vaccinări și ședințe de rutină cu igienistul dentar.

Medicul dumneavoastră vă poate sfătui să încetați să luați rivaroxaban sau să reduceți doza pentru o perioadă scurtă de timp.

Trecerea de la warfarină la rivaroxaban

Dacă trebuie să treceți de la warfarină la rivaroxaban, medicul vă va sfătui când să opriți administrarea de warfarină. Acest lucru va fi probabil cu câteva zile înainte de a începe rivaroxaban.

Medicul dumneavoastră sau clinica anticoagulantă va face un test de sânge numit raport internațional normalizat (INR) pentru a verifica cât de repede coagularea sângelui dumneavoastră.

Aceasta vă ajută să vă decideți exact când ar trebui să începeți să luați rivaroxaban.

Trecerea de la rivaroxaban la warfarină

Dacă aveți nevoie pentru a trece de la rivaroxaban la warfarină, poate fi necesar să luați ambele medicamente împreună pentru câteva zile.

Medicul dumneavoastră sau clinica anticoagulantă va face un test de sânge numit raport internațional normalizat (INR) pentru a verifica cât de repede coagularea sângelui dumneavoastră.

Aceasta vă ajută să decideți exact când ar trebui să încetați să luați rivaroxaban.

5. Sângerare și ce să faci în acest sens

În timp ce rivaroxaban are beneficii enorme, dezavantajul este că te poate face să sângerezi mai mult decât în mod normal.

Acest lucru se datorează faptului că, în timp ce luați rivaroxaban, sângele dvs. nu se va coagula la fel de ușor.

Sângerare mai puțin gravă

De obicei, sângerezi mai ușor decât în mod normal, în timp ce iei rivaroxaban.

Genul de sângerare pe care îl puteți avea include:

 • perioade care sunt mai grele și durează mai mult decât în mod normal
 • sângerare pentru puțin mai mult decât de obicei dacă te-ai tăiat
 • sânge ocazional (care durează mai puțin de 10 minute)
 • sângerare din gingiile tale când te speli pe dinți
 • vânătăi care apar mai ușor și durează mai mult până la estompare decât de obicei

Acest tip de sângerare nu este periculos și ar trebui să se oprească de la sine.

Dacă se întâmplă, continuați să luați rivaroxaban, dar spuneți medicului dumneavoastră dacă sângerarea vă deranjează sau nu se oprește.

Lucruri pe care le puteți face pentru a vă ajuta

 • Tăieturi – apăsați pe tăietură timp de 10 minute cu o cârpă curată.
 • Nosebleeds – aflați cum să opriți o alunecare de nas sau vizionați acest videoclip la oprirea sângelui .
 • Gingiile sângerare – dacă gingiile sângerează, încercați să folosiți o periuță de dinți moale și un fir dentar cerat pentru a vă curăța dinții.
 • Vărsăturile – acestea sunt inofensive, dar pot fi inestetice. Ar putea ajuta să le estompeze mai repede dacă puneți un pachet de gheață învelit într-un prosop peste vânătăi timp de 10 minute la un moment dat de mai multe ori pe zi.

Ce puteți face pentru a preveni sângerarea

În timp ce luați rivaroxaban, aveți grijă atunci când faceți activități care ar putea provoca o vătămare sau o tăietură sau o vânătăi.

Vă poate ajuta:

 • nu mai juca sporturi de contact sau alte activități decât pot cauza vătămări la cap, cum ar fi fotbal, rugby, hochei și călărie
 • purtați mănuși atunci când utilizați obiecte ascuțite precum foarfece, cuțite și instrumente de grădinărit
 • opriți bărbieritul umed sau îndepărtați părul cu ceară – folosiți în schimb o rasă electrică sau o cremă pentru îndepărtarea părului
 • luați proteze (dinți falși) sau agenți de retenție afară timp de câteva ore pe zi, dacă le purtați, pentru a-ți odihni gingiile – nu purtați proteze sau agenți care nu se potrivesc corect
 • spuneți medicului, stomatologului sau asistentei medicale că luați rivaroxaban înainte de a efectua proceduri medicale sau dentare sau operații – aceasta include vaccinările și programările de rutină cu igienistul dentar

Sângerare gravă

Ocazional, puteți avea sângerări grave de la a lua rivaroxaban.

Acest lucru poate fi periculos și are nevoie de asistență medicală urgentă.

Sfaturi urgente: contactați medicul sau clinica anticoagulantă sau mergeți imediat la A&E dacă:

 • ai pipi rosu sau poo negru
 • obțineți vânătăi care se întâmplă fără niciun motiv sau vânătăi care sunt mai mari decât v-ați aștepta sau creșteți ca mărime
 • obțineți semințe care durează mai mult de 10 minute
 • ai sânge în vărsături sau tușești
 • ai dureri de cap severe
 • aveți sângerare de la o tăietură sau vătămare care nu se va opri sau încetini

Acestea sunt simptome ale sângerărilor grave.

Dacă aveți sângerări grave, încetați să luați rivaroxaban.

6. Alte efecte secundare

Ca toate medicamentele, rivaroxaban poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Foarte rar, rivaroxaban poate duce la sângerare în creier. Acest lucru poate provoca o durere de cap foarte severă, potriviri (convulsii), modificări ale vederii, amorțeală sau furnicături în brațe sau picioare și vă pot face să vă simțiți foarte obosiți, slabi sau bolnavi.

Dacă simțiți brusc oricare dintre aceste simptome, contactați imediat medicul. Este o urgență.

Reacții adverse frecvente

Aceste reacții adverse comune apar la mai mult de 1 din 100 de persoane.

De obicei sunt ușoare și nu durează mult, dar discutați cu medicul sau farmacistul dacă aceste reacții adverse vă deranjează sau nu dispăreați:

 • oboseală și lipsă de energie, respirație, bătăi ale inimii (palpitații cardiace) și piele palidă – acestea pot fi semne de anemie
 • simțind amețeli sau cu capul
 • o erupție ușoară
 • senzație sau rău (greață sau vărsături)

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, rivaroxaban poate provoca o reacție alergică gravă (anafilaxie) .

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale rivaroxaban.

Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

7. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre:

 • semne de anemie – discutați cu medicul dumneavoastră, care poate aranja un test de sânge.
 • te simți amețit sau ușor de cap – dacă rivaroxaban te face să te simți amețit când te ridici în picioare, încearcă să te ridici foarte încet sau să stai așezat până când te simți mai bine. Dacă începeți să vă simțiți amețit, culcați-vă ca să nu leșinați, apoi stați până vă simțiți mai bine. Dacă amețelile nu dispar sau se întâmplă, adresați-vă medicului dumneavoastră. Aceștia pot aranja un test de sânge pentru a vedea dacă aveți anemie.
 • o erupție ușoară – poate ajuta la administrarea unui antihistaminic, pe care îl puteți cumpăra de la o farmacie. Consultați farmacistul pentru a vedea ce tip este potrivit pentru dvs. Dacă erupția nu dispare în câteva zile, adresați-vă medicului dumneavoastră.
 • senzație sau rău (greață sau vărsături) – rămâneți la mese simple și nu mâncați alimente bogate sau picante. Dacă vărsăți, încercați să aveți mici înghițituri frecvente de apă pentru a evita deshidratarea.

8. Sarcina și alăptarea

Rivaroxaban nu este recomandat în mod normal în timpul sarcinii sau în timpul alăptării.

Sfaturi non-urgente: Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți:

 • încercând să rămână însărcinată
 • gravidă
 • alăptarea

9. Precauții cu alte medicamente

Unele medicamente și suplimente pot interfera cu rivaroxaban.

Acest lucru poate duce la reacții adverse grave.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați aceste medicamente înainte de a începe rivaroxaban:

 • orice alt anticoagulant, cum ar fi warfarina sau enoxaparina
 • medicamente pentru tratarea infecțiilor fungice sau bacteriene, cum ar fi fluconazol, eritromicină sau claritromicină
 • medicamente pentru tratarea HIV, cum ar fi ritonavir
 • medicamente pentru tratarea epilepsiei, cum ar fi carbamazepina sau fenitoina
 • antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau aspirina

Pot lua rivaroxaban cu calmante de zi cu zi?

Puteți lua paracetamol în timp ce luați rivaroxaban.

Nu luați aspirină sau ibuprofen în timp ce luați rivaroxaban, cu excepția cazului în care medicul a spus că este OK. Ele cresc șansa de sângerare.

Amestecarea rivaroxabanului cu remedii și suplimente din plante

Nu luați sunătoare, remediul pe bază de plante pentru depresie, în timp ce luați rivaroxaban.

Îți poate crește riscul de reacții adverse.

Important

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați alte medicamente, inclusiv remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

10. Întrebări comune

Cum funcționează rivaroxaban?

Rivaroxaban este un tip de medicament cunoscut sub numele de anticoagulant. Îți face cheagul de sânge mai încet.

Coagularea (îngroșarea) sângelui este un proces complicat care implică substanțe numite factori de coagulare.

Factorii de coagulare sunt produși de ficat și ajută la oprirea sângerării. Ei lucrează cu celule sanguine numite trombocite care declanșează procesul de coagulare pentru a vă asigura că cheagul dvs. de sânge corespunde.

Rivaroxaban funcționează prin oprirea funcționării unui factor de coagulare numit factor Xa. Acest lucru vă subțiază sângele, astfel încât durează mai mult până la coagulare.

Cât durează pentru a lucra?

Rivaroxaban lucrează în câteva ore de la luarea acestuia.

Este sigur să-l iei mult timp?

Rivaroxaban este în siguranță pentru a lua mult timp.

Se pare că nu există efecte dăunătoare de durată în urma luării timp de mai multe luni și ani.

Ce se va întâmpla dacă încetez să o iau?

Nu încetați să luați rivaroxaban fără să discutați cu medicul dumneavoastră.

Dacă încetați să luați rivaroxaban, rata la care cheagurile de sânge vă vor reveni la ceea ce a fost înainte de a începe să o luați, de obicei într-o zi sau două de la oprire.

Acest lucru înseamnă că este posibil să aveți un risc crescut de probleme grave, cum ar fi accidente vasculare cerebrale , atacuri de cord , DVT sau embolie pulmonară .

Există alte medicamente similare?

Există câteva alte anticoagulante disponibile sub formă de tablete sau capsule.

Acestea includ apixaban , dabigatran , edoxaban și warfarină .

Există, de asemenea, anticoagulante pe care le luați injectându-le. Acestea includ heparina, enoxaparina, dalteparina și tinzaparina.

Nu toate medicamentele care împiedică formarea cheagurilor de sânge sunt potrivite pentru toată lumea.

Discutați cu medicul sau farmacistul pentru a afla de ce vi s-a recomandat un anumit medicament.

Pot bea alcool cu el?

Puteți bea alcool în timp ce luați rivaroxaban, atât timp cât vă respectați liniile directoare naționale de cel mult 14 unități pe săptămână pentru bărbați și femei.

Un pahar de vin standard (175 ml) este de 2 unități. O cantitate de lager sau bere este de obicei de 2 până la 3 unități de alcool.

A bea foarte mult, în special a bea mult alcool dintr-o singură dată, este periculos în timp ce luați rivaroxaban.

Alcoolul poate crește efectul rivaroxabanului și vă poate face mai probabil să sângerați.

Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evit?

Nu există alimente sau băuturi pe care trebuie să le evitați în timp ce luați rivaroxaban.

Va trebui să opresc rivaroxaban înainte de operație?

Din cauza riscului de sângerare, este posibil ca doza de rivaroxaban să fie redusă sau oprită cu câteva zile înainte de a face o operație.

Spuneți chirurgului că luați rivaroxaban și arătați-le cartea de alertă anticoagulantă.

Va trebui să opresc rivaroxaban înainte de tratamentul dentar?

Puteți să mergeți în continuare la stomatolog, de obicei. Dar spuneți-i medicului stomatolog că luați rivaroxaban și arătați-le cartea de alertă anticoagulantă înainte de a beneficia de tratament.

Acest lucru este deosebit de important dacă trebuie să scoți un dinte.

Majoritatea oamenilor nu trebuie să își schimbe doza de rivaroxaban, dar medicul stomatolog poate contacta medicul dumneavoastră pentru sfaturi înainte de începerea tratamentului stomatologic.

Pot avea vaccinuri?

Puteți avea vaccinuri în timp ce luați rivaroxaban.

Înainte de a le avea, asigurați-vă că vă prezentați cardul de alertă anticoagulantă asistentei sau medicului.

Este important să le spui că iei rivaroxaban.

Îmi va afecta contracepția?

Rivaroxaban nu afectează niciun tip de contracepție, inclusiv pilula combinată și contracepția de urgență .

Va afecta fertilitatea mea?

Nu există dovezi ferme care să sugereze că luarea de rivaroxaban va reduce fertilitatea la bărbați sau la femei.

Dar discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră dacă sunteți femeie și încercați să rămâneți însărcinată.

Acest medicament nu este de obicei recomandat în sarcină.

Pot să conduc sau să merg cu bicicleta?

Majoritatea oamenilor pot conduce sau merge cu bicicleta în timp ce iau rivaroxaban.

Dar dacă luați rivaroxaban vă face să vă simțiți amețit sau cu capul ușor, nu conduceți și nu mergeți cu bicicleta până când nu se va dispărea.

Pot să-mi fac un tatuaj sau un piercing?

De obicei nu este recomandat să ai un piercing sau tatuaj al corpului în timp ce iei rivaroxaban din cauza riscului crescut de sângerare și infecție.

Dacă mai doriți să mergeți înainte, discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile dvs. specifice în cazul în care aveți nevoie de antibiotice.

Și anunțați dinainte tatuatorul sau piercingul că luați un medicament care subțiază sângele.

Pot lua droguri de agrement cu ea?

Se crede că canabisul îți poate crește riscul de sângerare gravă.

Nu este clar cum alte droguri de agrement, cum ar fi cocaina și heroina, afectează rivaroxaban. Ele ar putea fi potențial periculoase.

Schimbările de stil pot ajuta?

Puteți reduce riscul de a avea un cheag de sânge modificând stilul dvs. de viață, cum ar fi: