Vitiligo – tratament

Tratamentul pentru vitiligo se bazează pe schimbarea aspectului pielii prin restabilirea culorii acesteia.

Cu toate acestea, efectele tratamentului nu sunt de obicei permanente și nu pot controla întotdeauna răspândirea afecțiunii.

Un medic poate recomanda:

 • siguranță la soare
 • o sesizare pentru creme de camuflaj
 • un steroid de actualitate (o cremă sau unguent care conține un steroid)

Este posibil să nu fie necesar un tratament suplimentar dacă, de exemplu, aveți un mic petic de vitiligo sau culoarea naturală a pielii dvs. este foarte ușoară.

Dacă este necesar un tratament suplimentar, puteți fi trimis la un medic specializat în tratarea afecțiunilor pielii (dermatolog).

Protecție împotriva soarelui

Arsurile solare prezintă un risc sever dacă aveți vitiligo. Trebuie să vă protejați pielea de soare și să nu folosiți șezlonguri.

Când pielea este expusă la lumina soarelui, produce un pigment numit melanină pentru a-l proteja de lumina ultravioletă (UV). Cu toate acestea, dacă aveți vitiligo nu există suficientă melanină în pielea dvs., deci nu este protejată.

Aplicați întotdeauna o protecție solară, în mod ideal, cu un factor de protecție solară (SPF) de 30 sau mai mult, pentru a vă proteja pielea de arsurile solare și de daunele pe termen lung. Acest lucru este deosebit de important dacă aveți pielea corectă.

Vitamina D

Dacă pielea dvs. nu este expusă la soare, există un risc crescut de deficiență de vitamina D. Vitamina D este esențială pentru menținerea sănătății oaselor și a dinților.

Lumina soarelui este principala sursă de vitamina D, deși o formă de vitamina D se găsește și în unele alimente, cum ar fi peștele gras.

Ar putea fi dificil să obțineți suficientă vitamină D numai din alimente și lumina soarelui. Prin urmare, ar trebui să luați în considerare să luați un supliment zilnic care conține 10 micrograme (mcg) de vitamina D.

Camuflajul pielii

Cremele de camuflaj pentru piele pot fi aplicate pe petele albe de piele. Cremele sunt făcute pentru a se potrivi cu culoarea naturală a pielii tale. Crema ajută la amestecarea petelor albe cu restul pielii tale, deci nu sunt la fel de vizibile.

Pentru sfaturi despre camuflarea pielii, un Medic de familie vă poate consulta la Serviciul de camuflare a pielii schimbătoare de fețe .

Trebuie să fiți instruit în utilizarea cremelor de camuflaj, dar serviciul este gratuit (deși donațiile sunt binevenite), iar unele creme pot fi prescrise pe .

Cremele de camuflaj sunt impermeabile și pot fi aplicate oriunde pe corp. Acestea durează până la 4 zile pe corp și 12-18 ore pe față.

Puteți obține, de asemenea, cremă de camuflare a pielii care conține protecție solară sau are un rating SPF.

Steroizi topici

Steroizii topici vin ca o cremă sau unguent pe care îl aplici pe pielea ta.

Uneori pot opri răspândirea petelor albe și pot restabili o parte din culoarea originală a pielii tale.

Un steroid topic poate fi prescris adulților dacă:

 • aveți vitiligo nes segmental pe mai puțin de 10% din corp
 • vrei un tratament suplimentar (protecția solară și cremele de camuflaj sunt suficiente pentru unii oameni)
 • nu ești însărcinată
 • înțelegeți și acceptați riscul de reacții adverse

Vorbiți cu un medic de familie dacă doriți să utilizați un steroid topic pe față.

Aflați mai multe despre steroizi de actualitate .

Folosind steroizi topici

Un medic poate prescrie o cremă sau un unguent, în funcție de ceea ce preferați și de unde va fi folosit. Unguentele sunt mai unsuroase. Cremele sunt mai bune în articulații – de exemplu, în interiorul coatelor.

Steroizii posibile care pot fi prescrise includ:

 • propionat de fluticasonă
 • valerat de betametazonă
 • butrocrat de hidrocortizon

Un medic vă va spune cum să aplicați crema sau unguentul pe patch-uri și cât de mult ar trebui să utilizați. De obicei, trebuie să aplicați tratamentul o dată pe zi.

Steroizii topici sunt măsurați într-o unitate standard numită unitatea degetelor (FTU). Un FTU este cantitatea de steroizi topici stoarse de-a lungul vârfului degetelor unui adult. Un FTU este suficient pentru a trata o zonă a pielii de două ori mai mare decât a mâinii unui adult.

Urmare

După 1 lună, veți avea o programare de urmărire, astfel încât medicul medical poate verifica cât de bine funcționează tratamentul și dacă aveți reacții adverse. Dacă tratamentul provoacă reacții adverse, poate fi necesar să încetați să utilizați un steroid topic.

După încă o lună sau 2, medicul medical va verifica cât de mult s-a îmbunătățit vitiligo-ul. Dacă nu există nicio îmbunătățire, puteți fi trimis la un dermatolog.

Dacă se îmbunătățește ușor, puteți continua tratamentul, dar aveți o pauză de la tratament la fiecare câteva săptămâni. De asemenea, puteți fi trimis la un dermatolog.

Tratamentul va fi oprit dacă vitiligo-ul dumneavoastră s-a îmbunătățit semnificativ.

Medic de familie poate face fotografii cu vitiligo pe parcursul tratamentului pentru a monitoriza orice semne de îmbunătățire. Este posibil să doriți să faceți și voi fotografii.

Efecte secundare

Efectele secundare ale steroizilor topici includ:

 • dungi sau linii în pielea ta (striae)
 • subtierea pielii tale (atrofie)
 • apar vasele de sânge vizibile (telangiectasia)
 • creșterea excesivă a părului (hipertricoză)
 • inflamația pielii tale (dermatită de contact)
 • acnee

Recomandare

Un Medic de familie vă poate adresa unui dermatolog dacă:

 • nu sunt siguri de diagnosticul dumneavoastră
 • esti insarcinata si ai nevoie de tratament
 • mai mult de 10% din corpul tău este afectat de vitiligo
 • ești neliniștit de starea ta
 • fața ta este afectată și vrei tratament suplimentar
 • nu puteți utiliza steroizi topici din cauza riscului de reacții adverse
 • aveți vitiligo segmentar și doriți tratament suplimentar
 • tratamentul cu steroizi topici nu a funcționat

Copiii cu vitiligo care au nevoie de tratament vor fi, de asemenea, referiți la un dermatolog.

În unele cazuri, este posibil să vi se prescrie steroizi topici puternici în timp ce așteptați să fiți văzuți de un dermatolog.

Unele tratamente pe care le poate recomanda un dermatolog sunt:

Pimecrolimus topic sau tacrolimus

Pimecrolimus și tacrolimus sunt un tip de medicament numit inhibitori de calcineurină, care sunt de obicei folosiți pentru tratarea eczemelor .

Pimecrolimus și tacrolimus sunt fără licență pentru tratarea vitiligo, dar pot fi utilizate pentru a ajuta la restaurarea pigmentului pielii la adulți și copii cu vitiligo.

Pot provoca reacții adverse, cum ar fi:

 • o senzație de arsură sau dureroasă atunci când este aplicată pe piele
 • făcând pielea mai sensibilă la lumina soarelui
 • roșeață facială (înroșire) și iritație a pielii dacă bei alcool

Cu toate acestea, spre deosebire de steroizi, pimecrolimus și tacrolimus nu provoacă subțierea pielii.

Fototerapie

Fototerapia (tratamentul cu lumină) poate fi utilizată pentru copii sau adulți dacă:

 • tratamentele topice nu au funcționat
 • vitiligo este răspândit
 • vitiligo are un impact semnificativ asupra calității vieții tale

Dovada sugerează că fototerapia, în special atunci când este combinată cu alte tratamente, are un efect pozitiv asupra vitiligo-ului.

În timpul fototerapiei, pielea ta este expusă la ultraviolete A (UVA) sau ultraviolete B (UVB) de la o lampă specială. Puteți lua mai întâi un medicament numit psoralen, care vă face pielea mai sensibilă la lumină. Psoralenul poate fi luat pe cale orală sau poate fi adăugat în apa de baie.

Acest tip de tratament este uneori numit PUVA (psoralen și UVA light).

Fototerapia poate crește riscul de cancer de piele din cauza expunerii suplimentare la razele UVA. Riscul de cancer de piele este mai mic cu lumina UVB. Dermatologul dumneavoastră ar trebui să discute despre dumneavoastră riscul înainte de a decide să faceți fototerapie.

Nu sunt recomandate lămpi de soare pe care le puteți cumpăra pentru a le folosi acasă pentru terapie ușoară. Nu sunt la fel de eficiente ca fototerapia pe care o veți primi în spital. Lămpile nu sunt reglate, astfel încât este posibil să nu fie în siguranță.

Grefe de piele

O grefă de piele este o procedură chirurgicală în care pielea sănătoasă este îndepărtată dintr-o zonă neafectată a corpului și folosită pentru acoperirea unei zone în care pielea a fost deteriorată sau pierdută. Pentru a trata vitiligo, o grefă de piele poate fi folosită pentru a acoperi un petic alb.

Grefele de piele pot fi luate în considerare pentru adulți din zonele care vă afectează aspectul dacă:

 • nu au apărut noi patch-uri albe în ultimele 12 luni
 • petele albe nu au devenit mai rele în ultimele 12 luni
 • vitiligo nu a fost declanșat de leziuni ale pielii, cum ar fi arsuri solare severe (răspunsul lui Koebner)

O alternativă la altoirea pielii presupune prelevarea unei mostre de piele, îndepărtarea melanocitelor din ea și transplantarea lor în zonele de vitiligo.

Aceste tipuri de tratamente consumă mult timp, prezintă un risc de cicatrici și nu sunt potrivite pentru copii. De asemenea, nu sunt disponibile pe scară largă în Marea Britanie și nu sunt finanțate de .

depigmentare

Depigmentarea poate fi recomandată adulților care au vitiligo pe mai mult de 50% din corpuri, deși este posibil să nu fie disponibilă pe scară largă.

În timpul depigmentării, o loțiune este vopsită pe pielea normală pentru a albi pigmentul rămas și a face aceeași culoare ca pielea depigmentată (albă). Se folosește un medicament pe bază de hidrochinonă, care trebuie aplicat continuu pentru a împiedica pielea să se re-pigmenteze.

Hidrochinona poate provoca reacții adverse, cum ar fi:

 • roşeaţă
 • mâncărime
 • jignitor

Depigmentarea este de obicei permanentă și lasă pielea fără protecție împotriva soarelui. Se poate întâmpla re-pigmentarea (când culoarea revine) și poate diferi de culoarea originală a pielii. Aplicarea tratamentelor depigmentante într-o zonă a pielii poate provoca uneori pierderea pigmentării pielii din alte părți ale corpului.

Alte tratamente

Un dermatolog poate recomanda să încercați mai mult de 1 tratament, cum ar fi fototerapia combinată cu un tratament topic. Alte tratamente posibile includ:

Terapii complementare

Unele terapii complementare pretind că ameliorează sau previn vitiligo. Cu toate acestea, nu există dovezi care să le susțină eficiența, de aceea sunt necesare mai multe cercetări înainte de a putea fi recomandate.

Există dovezi foarte limitate conform cărora remediul pe bază de plante ginkgo biloba ar putea beneficia de persoanele cu vitiligo nes segmental. În prezent nu există dovezi care să o recomande.

Consultați-vă cu un medic dacă decideți să utilizați remedii naturiste. Unele remedii pot reacționa imprevizibil cu medicamentele sau le pot face mai puțin eficiente.

Grupuri de consiliere și sprijin

Dacă aveți vitiligo, s-ar putea să vă fie de ajutor să vă alăturați unui grup de suport pentru vitiligo. Te poate ajuta să înțelegi mai multe despre starea ta și să înțelegi aspectul pielii tale.

Organizații de caritate, cum ar fi The Vitiligo Society , pot fi în măsură să vă pună în legătură cu un grup de asistență local (este posibil să fie nevoie să devii membru în primul rând). Un medic poate fi de asemenea în măsură să sugereze un grup de asistență.

Dacă aveți simptome psihosociale – de exemplu, starea dvs. vă provoacă stres – un medic de familie poate să vă adreseze la un psiholog sau un consilier pentru tratament, cum ar fi terapia cognitivă comportamentală (CBT) .

CBT este un tip de terapie care are ca scop să vă ajute să vă gestionați problemele schimbând modul în care gândiți și vă comportați.

Medicamente fără licență

Multe tratamente utilizate pentru vitiligo sunt fără licență. „Licențiat” înseamnă că producătorul medicamentului nu a solicitat o licență pentru ca acesta să poată fi tratat starea dumneavoastră. Medicamentul nu a fost supus unor studii clinice pentru a vedea dacă este eficient și sigur în tratarea stării tale.

Medicii pot recomanda utilizarea unui medicament fără licență dacă consideră că acesta va fi eficient, iar beneficiile tratamentului depășesc orice risc asociat. Înainte de a prescrie un medicament fără licență, aceștia ar trebui să vă informeze că este fără licență și să discute cu dvs. riscurile și beneficiile posibile.