Cancer de piele (non-melanom)

Cancerul de piele este unul dintre cele mai frecvente cancere din lume. Cancerul de piele non-melanom se referă la un grup de cancere care se dezvoltă încet în straturile superioare ale pielii.

Termenul non-melanom distinge aceste tipuri mai frecvente de cancer de piele de cancerul de piele mai puțin obișnuit cunoscut sub numele de melanom , care poate fi mai grav.

În Marea Britanie, peste 100.000 de cazuri noi de cancer de piele non-melanom sunt diagnosticate în fiecare an. Afectează mai mulți bărbați decât femeile și este mai frecvent la vârstnici.

Simptomele cancerului non-melanom

Primul semn al cancerului de piele non-melanom este, de obicei, apariția unui plasture sub formă cutanată sau decolorată pe piele, care continuă să persiste după câteva săptămâni și progresează încet peste luni sau uneori ani. Acesta este cancerul sau tumora.

Imagine cu cancer de piele non-melanom

Credit:

DR P. MARAZZI / BIBLIOTECA DE FOTOGRAFIE ȘTIINȚĂ


În cele mai multe cazuri, bulburile canceroase sunt roșii și ferme și uneori se transformă în ulcere, în timp ce peticele canceroase sunt de obicei plane și solzoase.

Cancerul de piele non-melanom se dezvoltă cel mai adesea pe zone ale pielii expuse în mod regulat la soare, cum ar fi fața, urechile, mâinile, umerii, pieptul superior și spatele.

Când să primiți sfaturi medicale

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți vreo anomalie a pielii, cum ar fi o limfă, ulcer, leziune sau decolorarea pielii care nu s-a vindecat după 4 săptămâni. Deși este puțin probabil să fie cancer de piele, cel mai bine este să fiți siguri.

Tipuri de cancer de piele non-melanom

Cancerul de piele non-melanom se dezvoltă, de obicei, în stratul exterior al pielii (epidermă) și sunt adesea numiți după tipul de celule de piele din care se dezvoltă.

Cele mai frecvente 2 tipuri de cancer de piele non-melanom sunt:

  • carcinom bazocelular (BCC) – cunoscut și sub denumirea de ulcer rozătoare, BCC începe în celulele căptușesc partea inferioară a epidermei și reprezintă aproximativ 75% din cancerul de piele
  • carcinomul cu celule scuamoase (SCC) – începe în celulele căptușite partea de sus a epidermei și reprezintă aproximativ 20% din cancerul de piele

Carcinom bazocelular

Carcinomul cu celule bazale (BCC) apare, de obicei, sub forma unui puf mic, roz strălucitor sau alb perlat, cu aspect translucid sau ceară. De asemenea, poate arăta ca un petic roșu, scalp.

Uneori există un pigment maroniu sau negru în plasture.

Bomba devine lent și poate deveni crustă, sângerare sau se poate transforma într-un ulcer nedureros.

Carcinomul bazocelular nu se răspândește de obicei în alte părți ale corpului. Există un risc mic (până la 5%) de carcinom cu celule scuamoase care se răspândește în alte părți ale corpului, de obicei ganglionii limfatici (glande mici găsite în întregul corp).

Carcinomul cu celule scuamoase

Carcinomul cu celule scuamoase (SCC) apare ca o forfecare roz fermă, cu o suprafață aspră sau crudă. Poate fi multă scară de suprafață și, uneori, chiar și un corn spiky lipit de suprafață.

Bomba este adesea fragedă la atingere, sângerează ușor și se poate transforma într-un ulcer.

Atât pentru SCC, cât și pentru BCC, poate exista uneori leziuni considerabile ale pielii dacă tumora nu este tratată.

Boala lui Bowen

Boala Bowen este o formă precanceroasă a SCC uneori numită in carcinom cu celule scuamoase in situ. Se dezvoltă lent și este ușor de tratat.

Semnul principal este un petic roșu, scalp, pe piele care poate mânca. Cel mai frecvent afectează femeile în vârstă și se găsește adesea pe piciorul inferior. Cu toate acestea, poate apărea pe orice zonă a pielii.

Deși nu este clasat ca cancer de piele non-melanom, boala Bowen se poate transforma uneori în carcinom cu celule scuamoase, dacă este lăsată netratată.

Keratozele actinice

Keratozele actinice , cunoscute și sub denumirea de keratozele solare, sunt pete de piele uscate și solide, cauzate de deteriorarea provocată de anii de expunere la soare.

Plasturile pot fi roz, roșii sau maro și pot varia ca mărime de la câțiva milimetri la câțiva centimetri.

Pielea afectată poate deveni uneori foarte groasă și, din când în când, peticele pot părea coarne sau vârfuri mici.

Ca și boala Bowen, keratoza actinică nu este clasificată ca cancer de piele non-melanom, dar există un risc mic ca peticele să se transforme în carcinom cu celule scuamoase, dacă nu este tratat.

Ce provoacă cancerul de piele non-melanom?

Supraexpunerea la lumina ultravioletă (UV) este cauza principală a cancerului de piele non-melanom. Lumina UV provine de la soare, precum și de la șezlonguri și bronzuri de bronzare artificială.

Alți factori de risc care vă pot crește șansele de a dezvolta cancer de piele non-melanom includ:

  • un cancer de piele ne-melanom anterior
  • istoric familial de cancer de piele
  • piele palidă care arde ușor
  • un număr mare de alunițe sau pistrui
  • medicamente care îți suprimă sistemul imunitar
  • o afecțiune medicală coexistentă care îți suprima sistemul imunitar

Diagnosticarea cancerului de piele non-melanom

Medicul dumneavoastră poate examina pielea dvs. pentru a găsi semne de cancer de piele. Aceștia vă pot referi la un specialist în piele (dermatolog) sau la un chirurg plastic specialist dacă nu sunt siguri sau suspectează cancerul de piele.

Veți avea o sesizare urgentă (în termen de 2 săptămâni) dacă aveți cancer de piele cu celule scuamoase.

De obicei, cancerele de piele ale celulelor bazale nu au nevoie de o sesizare urgentă, dar trebuie să vedeți un specialist în cel mult 18 săptămâni.

Aflați mai multe despre timpul de așteptare .

Specialistul îți va examina pielea și poate efectua o biopsie pentru a confirma un diagnostic de cancer de piele.

Biopsia este o procedură în care o parte din pielea afectată este îndepărtată, astfel încât poate fi studiată la microscop.

Tratarea cancerului de piele non-melanom

Chirurgia este principalul tratament pentru cancerul de piele non-melanom. Ea implică îndepărtarea tumorii canceroase și a unei părți din pielea din jur.

Alte tratamente pentru cancerul de piele non-melanom includ congelarea (crioterapia), cremele anti-cancer, radioterapia și o formă de tratament ușor numită terapie fotodinamică (PDT) .

Tratamentul utilizat va depinde de tipul, dimensiunea și locația cancerului de piele non-melanom pe care îl aveți.

Tratamentul pentru cancerul de piele non-melanom este de obicei reușit deoarece, spre deosebire de majoritatea celorlalte tipuri de cancer, există un risc considerabil mai mic ca cancerul să se răspândească în alte părți ale corpului.

Carcinomul bazocelular nu se răspândește de obicei în alte părți ale corpului. Există un risc mic (până la 5%) de carcinom cu celule scuamoase care se răspândește în alte părți ale corpului, de obicei ganglionii limfatici (glande mici găsite în întregul corp).

Cu toate acestea, atât pentru BCC cât și pentru SCC pot exista uneori leziuni considerabile ale pielii dacă tumora nu este tratată.

Cel puțin 9 din 10 (90%) cazuri de cancer de piele non-melanom sunt vindecate cu succes.

complicaţiile

Dacă ați avut cancer de piele non-melanom în trecut, există șanse ca starea să revină.

Șansa ca cancerul de piele non-melanom să revină este crescut dacă cancerul anterior a avut dimensiuni mari și grad înalt (sever).

Dacă echipa dumneavoastră de cancer consideră că există un risc semnificativ de revenire a cancerului de piele non-melanom, probabil că veți avea nevoie de controale periodice pentru a vă monitoriza starea de sănătate.

De asemenea, este important să fiți conștienți că, dacă ați avut un cancer de piele non-melanom, riscul dvs. de a-l dezvolta pe viitor este crescut, deoarece aceste tipuri de cancer sunt adesea multiple.

Acest lucru înseamnă că este important să vă examinați periodic pielea pentru a verifica dacă există tumori noi.

Prevenirea cancerului de piele non-melanom

Cancerul de piele non-melanom nu este întotdeauna prevenabil, dar vă puteți reduce șansele de a-l dezvolta evitând supraexpunerea la lumina UV.

Te poți proteja de arsurile solare folosind o protecție solară cu factor ridicat, îmbrăcându-te sensibil la soare și limitând timpul pe care îl petreci la soare în timpul celei mai calde zile.

De asemenea, trebuie evitate sezlongurile și luminile solare.

Verificarea regulată a pielii dumneavoastră pentru semne de cancer de piele poate ajuta la un diagnostic precoce și vă poate crește șansele de tratament cu succes.

Citiți mai multe despre protecția solară și siguranța solară .