Uveită – Tratament

Tratamentul pentru uveită depinde de ceea ce o provoacă și de ce zonă a ochiului este afectată.

Medicamentul este principalul tratament, dar în cazuri rare, chirurgia poate fi recomandată pentru a trata uveita deosebit de severă.

Medicamente cu steroizi

Majoritatea cazurilor de uveită pot fi tratate cu medicamente cu steroizi (corticosteroizi) . De obicei se folosește un medicament numit prednisolon.

Corticosteroizii funcționează prin perturbarea funcției normale a sistemului imunitar, astfel încât să nu mai elibereze substanțele chimice care provoacă inflamația.

Corticosteroizii sunt disponibili în mai multe forme, iar tipul folosit va depinde adesea de zonele ochiului tău afectate de uveită.

Corticosteroizi ochi

Corticosteroizii sunt de obicei primul tratament utilizat pentru uveita care afectează partea din față a ochiului (uveită anterioară) și nu este cauzată de o infecție.

În funcție de simptomele dvs., doza recomandată poate varia de la nevoia de a folosi ochii în fiecare oră până la o dată la două zile.

Este posibil să aveți o vedere încețoșată încețoșată după utilizarea picăturilor. Nu conduceți și nu folosiți utilaje până când viziunea dvs. nu revine la normal.

La unii oameni, ochii de steroizi pot crește presiunea în ochi. Medicul oftalmolog va verifica acest lucru și vă va sfătui dacă se întâmplă acest lucru.

Nu încetați să vă folosiți ochii, până când medicul dumneavoastră de familie sau oftalmologul vă spune că este sigur să faceți acest lucru, chiar dacă simptomele dvs. dispar. Întreruperea tratamentului prea curând poate duce la revenirea simptomelor. Frecvența picăturilor va fi de obicei redusă lent peste câteva săptămâni.

Injecții cu corticosteroizi

Dacă mijlocul sau spatele ochiului este afectat (uveită intermediară sau posterioară) sau dacă corticosteroizii nu au funcționat, este posibil să aveți nevoie de injecții cu corticosteroizi.

Oculte anestezice locale sunt folosite pentru a amortiza ochiul, astfel încât să nu simțiți nici o durere sau disconfort.

De obicei, veți avea nevoie de o singură injecție, în timp ce simptomele dvs. sunt în cele mai grave situații.

Injecțiile cu corticosteroizi provoacă rareori efecte secundare semnificative, dar la unele persoane pot face ca presiunea în ochi să crească. Medicul oftalmolog va verifica acest lucru și vă va sfătui dacă se întâmplă acest lucru.

Corticosteroizi tablete sau capsule

Tabletele sau capsulele corticosteroizilor (corticosteroizi orali) sunt cea mai puternică formă de corticosteroizi. De obicei, sunt utilizate în cazul în care injecțiile steroidice și injecțiile nu au funcționat sau nu sunt adecvate sau pentru uveita care afectează partea din spate a ochiului.

Tabletele cu corticosteroizi pot provoca o serie largă de reacții adverse, astfel încât se va recomanda doar dacă se crede că există riscul de deteriorare permanentă a vederii tale (vezi complicațiile uveitei pentru mai multe informații).

Cât timp va trebui să luați corticosteroizi orali depinde de cât de bine răspundeți la tratament și dacă aveți o afecțiune autoimună de bază.

Unii oameni au nevoie doar de un curs de trei până la șase săptămâni, în timp ce alții trebuie să aibă un curs care durează luni sau posibil ani.

Efectele secundare pe termen scurt ale tabletelor sau capsulelor corticosteroizilor pot include creșterea în greutate, apetitul crescut, insomnii și schimbări de dispoziție – cum ar fi senzația de iritabilitate sau anxietate.

Pe termen lung pot provoca osteoporoză , subțierea pielii și un risc crescut de infecție.

Pentru a reduce orice reacții adverse, vi se va prescrie cea mai mică doză posibilă pentru a vă controla simptomele.

Citiți mai multe despre efectele secundare ale corticosteroizilor .

Nu încetați să luați corticosteroizi până când medicul dumneavoastră nu spune că este sigur să faceți acest lucru. Oprirea bruscă a medicației dvs. poate provoca efecte neplăcute de retragere.

Când medicul dumneavoastră de familie sau oftalmologul crede că puteți opri tratamentul, vă vor sfătui despre cum puteți reduce treptat cantitatea de corticosteroizi pe care o luați.

Ochiuri mirodatice

Dacă aveți uveită care vă afectează partea din față a ochiului (uveită anterioară), este posibil să vi se administreze ochiuri midriatice (sau dilatante) pe lângă medicamentele cu steroizi.

Aceste picături măresc (dilatează) elevii și ameliorează durerea relaxând mușchii din ochi. De asemenea, vă pot reduce riscul de a dezvolta glaucom , care afectează vederea.

Cu toate acestea, ochii miroidieni pot provoca o estompare temporară a vederii și probleme de focalizare a ochilor.

Tratarea infecției

Dacă o infecție de bază îți provoacă uveită, poate fi necesară și tratarea infecției.

Virusurile pot fi tratate cu medicamente antivirale, infecțiile bacteriene pot fi tratate cu antibiotice , iar infecțiile fungice pot fi tratate cu medicamente antifungice .

Imunosupresoare

Imunosupresorul poate fi recomandat dacă sunteți printre puținele persoane care nu răspund la tratamentele descrise mai sus.

Imunosupresoarele funcționează controlând sistemul imunitar și perturbând procesul de inflamație.

Dacă tratamentul cu steroizi provoacă efecte secundare semnificative, imunosupresoare pot fi, de asemenea, utilizate pentru a permite reducerea dozei de steroizi.

Efectele secundare posibile ale imunosupresoarelor includ:

Administrarea de imunosupresoare vă va face mai vulnerabil la infecție, așa că ar trebui să încercați să evitați contactul strâns cu oricine are o infecție cunoscută.

Raportați medicului dumneavoastră orice simptome ale unei potențiale infecții, cum ar fi o temperatură ridicată, tuse sau inflamație în alte părți ale corpului. Ar trebui să aveți, de asemenea, jab gripal anual.

Imunosupresoare pot afecta, de asemenea, funcționarea unor organe și sisteme, cum ar fi plămânii, ficatul, rinichii și măduva osoasă. Testele de sânge sunt necesare la intervale regulate pentru a verifica dacă aceste sisteme rămân sănătoase.

Un număr mic de persoane cu uveită poate beneficia de tratamentul cu imunosupresoare cunoscute sub numele de biologice.

Interventie chirurgicala

Rar, poate fi necesară o operație numită vitrectomie pentru tratarea uveitei. De obicei este recomandat doar dacă aveți uveită repetată sau severă sau dacă afecțiunea este cauzată de anumite infecții.

O vitrectomie presupune aspirarea ușoară a umorului vitros (substanța asemănătoare cu jeleu care umple interiorul ochiului). Poate fi efectuat folosind fie anestezic general, fie anestezic local.

În timpul operației, lichidul din interiorul ochiului dvs. va fi temporar înlocuit cu o bulă de aer sau gaz (sau un amestec din cele două), sau cu un înlocuitor lichid. În cele din urmă, umorul vitros se va înlocui în mod natural.

Ca toate operațiile, o vitrectomie prezintă un risc de complicații. Acestea includ necesitatea unei intervenții chirurgicale suplimentare și un risc crescut de a dezvolta cataractă .

Ameliorarea simptomelor

Următoarele măsuri pot ajuta la ameliorarea simptomelor: