Tumori neuroendocrine

O tumoră neuroendocrină este o tumoră rară care se poate dezvolta în multe organe diferite ale corpului. Afectează celulele care eliberează hormoni în fluxul sanguin (celule neuroendocrine).

Tumorile neuroendocrine pot fi canceroase (maligne) sau necanceroase (benigne). Adesea cresc încet, dar nu întotdeauna.

Simptomele tumorilor neuroendocrine

Simptomele unei tumori neuroendocrine depind de locul în care se află în corp și de ce hormoni produce.

De exemplu, o tumoră în sistemul digestiv (tumoră neuroendocrină gastro-intestinală) poate provoca diaree , constipație sau dureri de burtă.

O tumoră în plămân (tumoră neuroendocrină pulmonară) poate provoca sibilă sau o tuse persistentă.

Unele tumori pot duce la eliberarea de cantități anormale de hormoni în fluxul sanguin. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de „tumori funcționale” și pot provoca simptome precum diaree, înroșire, crampe, respirație șuierătoare, zahăr în sânge scăzut (hipoglicemie) , modificări ale tensiunii arteriale și probleme cardiace.

Cauzele tumorilor neuroendocrine

Cauza tumorilor neuroendocrine nu este pe deplin înțeleasă. Cu toate acestea, șansa dvs. de a dezvolta una este crescută dacă aveți una dintre următoarele condiții moștenite:

Cercetările sugerează că riscul dvs. de a dezvolta o tumoră neuroendocrină este ușor crescut dacă tatăl, mama, fratele sau sora dvs. au avut vreun tip de cancer.

Diagnosticarea tumorilor neuroendocrine

Multe teste pot fi utilizate pentru a diagnostica tumorile neuroendocrine, inclusiv analize de sânge , teste de urină, scanări și o biopsie (unde se prelevează o probă mică de țesut pentru examinare mai atentă).

Tipurile de scanări utilizate includ:

Tratamentul tumorilor neuroendocrine

Modul de tratare a unei tumori neuroendocrine va depinde de circumstanțele dvs. individuale, cum ar fi:

  • unde se află tumora
  • cât de avansată este starea ta
  • starea ta generală de sănătate

Din păcate, multe persoane sunt diagnosticate numai după ce tumora s-a răspândit în alte părți ale corpului.

Cu toate acestea, poate fi încă posibilă utilizarea unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea tumorii. Dacă intervenția chirurgicală nu vă poate vindeca complet starea, poate fi folosită pentru a ajuta la reducerea și gestionarea oricăror simptome.

Pot fi recomandate medicamente numite analogi de somatostatină , cum ar fi octreotidă sau lanreotidă. Îți opresc corpul să producă prea mulți hormoni și îți pot reduce severitatea simptomelor și încetinesc evoluția stării. Veți face o injecție, de obicei o dată la 28 de zile.

De asemenea, poate fi posibilă micșorarea tumorii sau oprirea creșterii acesteia folosind tratamente care blochează alimentarea cu sânge (embolizare) sau folosind chimioterapie , radioterapie sau ablație de radiofrecvență (unde căldura este folosită pentru a distruge celulele).

Există, de asemenea, două tratamente – everolimus și sunitinib – care pot fi utilizate pentru tratarea unor tumori neuroendocrine la adulți dacă:

  • nu pot fi îndepărtate complet folosind o intervenție chirurgicală
  • s-au răspândit
  • simptomele se agravează

Everolimus este luat sub formă de tabletă și sunitinib este luat sub formă de capsulă.

Institutul Național de Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) are mai multe informații despre everolimus și sunitinib .

Cancer Research Marea Britanie are, de asemenea, mai multe informații despre tumorile neuroendocrine .