Tromboza sinusului cavernos

Tromboza sinusului cavernos este un cheag de sânge în sinusurile cavernoase. Poate pune viața în pericol.

Sinusurile cavernoase sunt spații goale situate sub creier, în spatele fiecărei prize. Un vas de sânge major numit vena jugulară transportă sângele prin sinusurile cavernoase, departe de creier.

Un cheag de sânge se poate dezvolta atunci când o infecție pe față sau craniu se răspândește în sinusurile cavernoase. Cheagul de sânge se dezvoltă pentru a preveni răspândirea infecției în continuare, dar poate restricționa fluxul de sânge din creier, ceea ce poate deteriora creierul, ochii și nervii care circulă între ei. Uneori, cheagurile se pot dezvolta fără infecție.

Citiți mai multe despre cauzele trombozei sinusului cavernos .

Simptomele trombozei sinusului cavernos includ:

  • o durere de cap ascuțită și severă, în special în jurul ochiului
  • umflarea și bombarea ochiului (a) și a țesuturilor înconjurătoare
  • dureri de ochi adesea severe
  • viziune dubla

Citiți mai multe despre simptomele trombozei sinusului cavernos .

Când să vă vedeți medicul

Contactați medicul dumneavoastră de familie dacă întâmpinați o durere de cap persistentă și severă pe care nu ați avut-o până acum sau dacă aveți dureri oculare sau umflarea unuia sau ambilor ochi.

Deși este foarte puțin probabil să fie rezultatul trombozei sinusului cavernos, de obicei, o durere de cap persistentă trebuie investigată.

După o examinare, puteți fi sesizat pentru teste, inclusiv o tomografie computerizată (tomografie) , o scanare prin rezonanță magnetică (IRM) și analize de sânge .

Tratarea trombozei sinusului cavernos

Tromboza sinusului cavernos are nevoie de tratament în spital.

În cele mai multe cazuri, veți fi tratat într-o unitate de terapie intensivă, astfel încât să puteți fi monitorizat îndeaproape.

antibiotice

Antibioticele sunt principalul tratament pentru tromboza sinusului cavernos. Tratamentul va fi început cât mai curând posibil, chiar înainte ca testele să confirme dacă o infecție bacteriană este responsabilă.

Dacă testele mai târziu arată că o infecție bacteriană nu a cauzat afecțiunea, tratamentul cu antibiotice poate fi oprit.

Majoritatea oamenilor vor avea nevoie de antibiotice timp de câteva săptămâni pentru a se asigura că infecția a fost complet eliminată din corpul lor. Antibioticele vor fi administrate printr-un picurare intravenoasă conectată direct la una dintre vene.

Unele persoane vor avea efecte secundare atunci când iau antibiotice. Acestea sunt în general ușoare și pot include diaree, greață și erupții cutanate.

Anticoagulantele

De asemenea, vi se poate administra un medicament numit heparină pentru a ajuta la dizolvarea cheagului și prevenirea formării cheagurilor. Heparina este un medicament anticoagulant , ceea ce înseamnă că face sângele mai puțin lipicios.

Unele persoane trebuie, de asemenea, să ia comprimate anticoagulante timp de câteva luni sau mai mult după ieșirea din spital.

corticosteroizii

Unora li se administrează medicamente cu steroizi ( corticosteroizi ). Corticosteroizii pot reduce inflamația și umflarea în corp.

Drenaj chirurgical

Dacă simptomele trombozei sinusului cavernos au fost cauzate de o infecție care se răspândește dintr-o fierbere sau sinuzită, poate fi necesar să se elimine puroiul de pe acel loc. Acest lucru se poate face fie folosind un ac, fie în timpul operației.

Cât durează tratamentul?

De obicei, sunt necesare câteva săptămâni de tratament cu antibiotice pentru a se asigura că infecția s-a eliminat. Cu toate acestea, poate dura mult timp pentru a vă recupera complet și poate trece câteva luni până când sunteți suficient de bine să ieșiți din spital.

Complicații ale trombozei sinusului cavernos

Tromboza sinusului cavernos este o afecțiune foarte gravă. Chiar și cu un tratament prompt, 1 din 3 persoane pot suferi de moarte.

Unele persoane care supraviețuiesc vor dezvolta probleme de sănătate pe termen lung datorită leziunilor creierului lor, cum ar fi durerile de cap și apariția persistentă sau un anumit grad de pierdere a vederii .

Citiți mai multe despre complicațiile trombozei sinusului cavernos .

Cine este afectat?

Este dificil să spui exact câți oameni sunt afectați de tromboza sinusului cavernos, dar se crede că este foarte rar.

Afecțiunea afectează persoane de toate vârstele și tinde să fie mai frecventă la femei decât la bărbați. Aceasta se poate datora faptului că sarcina și luarea pilulelor contraceptive orale pot face femeile mai vulnerabile la cheagurile de sânge.