Transplant de inimă-plămâni

Un transplant de inimă-plămân este o operație majoră pentru a înlocui inima și plămânii bolnavi cu o persoană de la un donator.

Este oferit persoanelor cu insuficiență cardiacă și pulmonară atunci când toate celelalte opțiuni de tratament au eșuat.

În medie, în Marea Britanie sunt efectuate în fiecare an doar 4 transplanturi de inimă-plămâni. Acest lucru se datorează faptului că foarte puține organe donatoare adecvate sunt disponibile și, în general, prioritatea este acordată persoanelor care au nevoie doar de un transplant de inimă .

Evaluare și adecvare

Transplanturile de inimă-plămâni sunt recomandate numai după o examinare foarte atentă și o evaluare în profunzime. Evaluarea va fi efectuată la cel mai apropiat centru de transplant.

Scopul evaluării este de a construi o imagine detaliată a stării dvs. de sănătate actuale și de a verifica dacă există probleme de bază care vă pot face improprii pentru un transplant.

Veți avea o serie de teste, care pot include analize de sânge , analize de urină, teste de tensiune arterială, teste ale funcției pulmonare și cardiace, radiografii și scanări.

Decizia dacă sunteți potrivit pentru un transplant de inimă-plămâni nu este luată de o singură persoană. Membrii echipei de transplant au ajuns la un acord.

Dacă este recomandat un transplant de inimă-plămâni, veți fi pus pe lista de așteptare a transplantului până când vor fi disponibile organe adecvate ale donatorilor. Acest lucru poate dura câteva luni sau chiar ani.

În timp ce este pe lista de așteptare, starea ta va fi monitorizată în mod regulat. În acest timp, echipa dvs. de transplant va putea oferi orice informații, asistență sau îndrumare de care aveți nevoie.

Operația de transplant

Când un set donat de inimă și plămâni devine disponibil, echipa ta de transplant te va contacta pentru a aranja transportul care să te ducă la centrul de transplant cât mai repede posibil.

După ce ați fost admis, veți fi reevaluat rapid pentru a verifica dacă nu ați dezvoltat probleme medicale noi care ar putea face transplantul să aibă mai puțin șanse de succes.

În același timp, o altă echipă chirurgicală va verifica inima și plămânii donați pentru a se asigura că sunt în stare bună și potrivite pentru transplant.

Dacă echipa ta de transplant este mulțumită de starea ta actuală de sănătate și de organele donate, vei fi dus la sala de operații și îți va da un anestezic general, astfel încât să fii inconștient în timpul procedurii.

Vei fi conectat la o mașină de by-pass cardiacă-plămâni folosind tuburi introduse în vasele de sânge. Aparatul pompează sânge bogat în oxigen în jurul corpului tău până când operațiunea este completă.

O incizie va fi făcută în piept, astfel încât chirurgul să vă poată îndepărta inima și plămânii. Inima și plămânii donați vor fi puse în aplicare și reconectați la vasele de sânge înconjurătoare și la conducta de vânt.

Întrucât un transplant de inimă-plămân este o procedură complexă, de obicei, durează între patru și șase ore până la finalizare.

După operație

După ce incizia în pieptul tău este cusută, vei fi transferat la o unitate de terapie intensivă (UCI) pentru câteva zile, astfel încât să poți fi monitorizat îndeaproape.

Este probabil să suferiți de durere după transplant, așa că veți primi ameliorare a durerii ca și când aveți nevoie.

După câteva zile, vei fi transferat într-un cabinet general, unde starea ta de sănătate va fi monitorizată.

Majoritatea oamenilor care au un transplant de inimă-plămâni sunt suficient de bine pentru a părăsi spitalul după câteva săptămâni.

Imunosupresoare

Curând după operație vi se va administra medicament imunosupresor, pe care va trebui să îl luați pentru tot restul vieții.

Imunosupresoarele sunt medicamente puternice care îți suprimă sistemul imunitar, astfel încât acesta nu respinge (nu atacă) organele nou transplantate.

Respingerea poate apărea în orice moment, dar riscul este cel mai mare în primele câteva luni după efectuarea unui transplant de organ, așa că, pentru început, vi se va administra o doză destul de mare de imunosupresoare.

S-ar putea să nu știi dacă corpul tău respinge noile organe, deoarece simptomele nu sunt întotdeauna evidente. Simptomele tipice pot include oboseală, febră, umflarea brațelor și picioarelor ( limfoedem ), creștere în greutate, palpitații cardiace , respirație , tuse și respirație șuierătoare.

Contactați echipa de transplant cât mai curând posibil dacă aveți simptome îngrijorătoare. Este posibil să fie nevoie să faceți câteva teste speciale, iar doza dvs. de imunosupresor ar putea avea nevoie de ajustare.

De asemenea, puteți prezenta reacții adverse la imunosupresoare. Acestea pot include hipertensiunea arterială , diabetul zaharat , colesterolul ridicat și problemele renale.

Deși acestea sunt reacții adverse grave, nu trebuie să încetați niciodată să luați imunosupresoare sau să reduceți doza recomandată. Dacă o faceți, ar putea duce la respingerea inimii și a plămânilor dvs., ceea ce poate fi fatal.

Tratamente suplimentare pot fi recomandate pentru a ajuta la reducerea efectelor secundare pe care le întâmpinați în timp ce luați imunosupresoare.

Recuperare

Recuperarea completă a unui transplant poate fi un proces lung și frustrant.

Este posibil să fiți referit la un kinetoterapeut care vă va învăța exerciții pentru a vă întări inima și plămânii noi. Aceasta este cunoscută sub numele de reabilitare cardiopulmonară.

Poate trece câteva luni până când sunteți suficient de bine pentru a reveni la activitățile dvs. zilnice normale.

În timpul recuperării, veți avea nevoie de vizite frecvente la spital și, uneori, va trebui să rămâneți peste noapte. Este probabil să aveți mai multe verificări pe săptămână în primele săptămâni, dar aceste întâlniri vor deveni mai puțin frecvente dacă faceți progrese bune.

Chiar și atunci când ați făcut o recuperare completă, veți mai avea nevoie de verificări periodice. Acestea pot varia de la o dată la trei luni la o dată pe an.

riscuri

Un transplant de inimă-plămân este o operație majoră care prezintă un risc ridicat de complicații, unele dintre ele putând fi fatale.

Acesta este motivul pentru care este de obicei luat în considerare numai atunci când toate celelalte opțiuni de tratament au fost epuizate și se consideră că beneficiile potențiale depășesc riscurile.

Pe lângă riscul de respingere și infecție, există și șansele ca inima și plămânii să nu funcționeze corect.

Sindromul bronchiolitei obliterane

Sindromul bronchiolitei obliterans (BOS) este o formă destul de frecventă de respingere a plămânilor care poate apărea în anii de după un transplant de inimă-plămân.

În BOS, sistemul imunitar provoacă inflamarea căilor respiratorii din interiorul plămânilor, blocând fluxul de aer prin plămâni.

Printre simptomele BOS se numără scurtarea respirației, o tuse uscată și respirația șuierătoare. La unele persoane, acest lucru poate fi tratat cu imunosupresoare suplimentare. Cu toate acestea, nu toate cazurile de BOS răspund la tratament.

infecţii

Deoarece imunosupresoarele îți slăbesc sistemul imunitar, vei fi mai vulnerabil la infecții, inclusiv infecții bacteriene, fungice și citomegalovirus (CMV) .

Semnele unei posibile infecții includ:

 • o temperatură ridicată (febră) de 38 ° C sau mai mare
 • probleme de respirație, cum ar fi respirația și respirația șuierătoare
 • în general, simțindu-te rău
 • transpirație și tremură
 • pierderea poftei de mâncare
 • diaree
 • dureri în piept
 • tuse de mucus gros care poate fi galben, verde, maro sau stagnat de sânge
 • o bătaie rapidă a inimii
 • ameţeală
 • o schimbare a comportamentului mental, cum ar fi confuzia sau dezorientarea

Contactați medicul de familie sau echipa de transplant dacă credeți că aveți o infecție. În funcție de tipul de infecție pe care îl aveți, este posibil să aveți nevoie de tratament cu antibiotice , antifungice sau antivirale.

Ca măsură de precauție, vi se pot administra aceste medicamente timp de câteva luni după transplant, pentru a vă proteja de infecții grave.

Încercați să vă reduceți riscul de a lua o infecție, în special în primele etape ale recuperării. De exemplu, evitați mulțimile și contactul strâns cu oricine cunoașteți care are o infecție. Ar trebui să evite, de asemenea, substanțe care pot irita plămânii, cum ar fi fumul sau spray-uri chimice.

Îngustarea arterelor inimii

Uneori, vasele de sânge conectate la inima donatorului pot fi îngustate și întărite. Aceasta este cunoscută sub denumirea de vasculopatie alogrefă cardiacă sau vasculopatie coronariană (CAV).

Este o complicație frecventă pe termen lung după un transplant de inimă , dar tinde să fie mai puțin obișnuită în urma unui transplant de inimă-plămân.

CAV poate fi grav, deoarece poate restricționa alimentarea cu sânge la inimă, ceea ce poate provoca uneori un atac de cord sau poate duce la insuficiență cardiacă .

Din cauza acestui risc, inima ta nouă va fi verificată în mod regulat pentru a te asigura că primește suficient sânge.

Opțiunile de tratament pentru CAV sunt limitate, dar pot include statine și blocante ale canalelor de calciu (medicamente care ajută la lărgirea vaselor de sânge).

perspectivă

Perspectiva pentru persoanele care au un transplant de inimă-plămâni este rezonabil de bună, aproximativ 50% dintre persoane supraviețuind mai mult de 5 ani.

Cu toate acestea, ratele de supraviețuire sunt doar un ghid general. Multe lucruri v-ar putea influența propria supraviețuire, cum ar fi vârsta și stilul dvs. de viață.

Ajutor si sustinere

Aflând că aveți nevoie de un transplant, așteptați ca organele donatoare potrivite să devină disponibile și că efectiv transplantul poate fi solicitant emoțional atât pentru dvs. cât și pentru familia dvs. Majoritatea echipelor de transplant pot oferi consiliere în acest sens.

În mod alternativ, medicul dumneavoastră de familie poate să vă poată referi la un consilier și să vă ofere informații și sfaturi despre alăturarea unui grup de sprijin din zona dvs.

O serie de grupuri de sprijin, organizații de caritate și alte organizații oferă sprijin și sfaturi, inclusiv:

Registrul donatorilor de organe

Din cauza disponibilității limitate a organelor adecvate, este nevoie ca membrii publicului să se alăture Registrului donatorilor de organe .

Vă puteți înregistra detaliile online sau apela la linia donatorilor la 0300 123 23 23.