Ticuri – tratament

Ticurile nu trebuie întotdeauna tratate dacă sunt ușoare, dar tratamentele sunt disponibile dacă sunt severe sau interferează cu viața de zi cu zi.

Multe ticuri vor dispărea în cele din urmă sau se vor îmbunătăți semnificativ după câțiva ani. Dar ticuri mai severe pot provoca probleme precum dificultăți la școală sau probleme sociale, dacă nu sunt tratate.

Sfaturi de auto-ajutor

Există câteva lucruri simple pe care le poți face, care ar putea ajuta la îmbunătățirea ticurilor tale sau ale copilului tău.

Dacă copilul dvs. este dificil de școală, discutați cu profesorul lor despre modalitățile de a face cu acest lucru. De exemplu, poate ajuta dacă li se permite să părăsească sala de clasă, dacă ticurile lor sunt deosebit de rele.

În mod similar, dacă aveți o informație care vă îngreunează lucrurile la locul de muncă, adresați-vă angajatorului dvs. pentru a afla dacă există ajutor și ajutor.

Site-ul Tourettes Action conține mai multe informații despre sfaturi pentru a vă ajuta să gestionați informații (PDF, 514kb) .

Terapii comportamentale

Terapia comportamentală este adesea recomandată ca unul dintre primele tratamente pentru ticuri.

Dacă medicul dumneavoastră consideră că terapia vă poate ajuta, vă puteți adresa la un serviciu de tratament psihologic de specialitate.

Unul dintre principalele tipuri de terapie pentru tics este terapia de inversare a obiceiurilor. Aceasta urmărește:

  • te învață despre starea ta
  • faceți-vă mai conștienți de momentul în care apar ticurile dvs. și identificați orice dorințe pe care le simțiți la momentul respectiv
  • învață-ți un nou răspuns de făcut atunci când simți dorința de a tic – de exemplu, dacă tic-ul tău implică ridicarea umerilor, poți fi învățat să-ți întinzi brațele până când trece nevoia de a tic

Uneori se folosește o tehnică numită prevenire a expunerii și răspunsului (ERP). Aceasta urmărește să vă ajute să învățați să suprimați senzația de creștere de care aveți nevoie pentru a reduce până la reducerea acesteia.

Ideea este că, în timp, te vei obișnui cu acest sentiment, iar nevoia de a te răspunde va fi redusă.

Aceste tehnici necesită, de obicei, mai multe ședințe cu un terapeut. Ei funcționează cel mai bine dacă continuați să le utilizați singuri după terminarea tratamentului.

Medicament

Există mai multe medicamente care pot ajuta la controlul ticurilor. Unele dintre medicamentele utilizate sunt prezentate mai jos.

Neuroleptice

Neurolepticele, numite și antipsihotice, sunt principalele medicamente pentru ticuri. Ele lucrează modificând efectele substanțelor chimice din creier care ajută la controlul mișcărilor corpului.

Exemple includ risperidonă, pimozidă și aripiprazol.

Efectele secundare ale neurolepticelor pot include:

Unii neuroleptici pot avea și efecte suplimentare, cum ar fi somnolența, agitarea și tulburările.

Alte medicamente

Există, de asemenea, o serie de alte medicamente care pot fi utilizate pentru a reduce ticurile și pentru a trata afecțiunile asociate.

Acestea includ:

  • clonidină – un medicament care poate ajuta la reducerea ticurilor și la tratarea simptomelor tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) în același timp
  • clonazepam – un medicament care poate ajuta la reducerea severității ticurilor la unii oameni, modificând modul în care funcționează anumite substanțe chimice din creier
  • tetrabenazină – un medicament care poate reduce ticurile la persoanele cu o afecțiune de bază care provoacă mișcări rapide, repetitive, cum ar fi boala Huntington
  • injecții cu toxină botulinică – acestea pot fi administrate în anumiți mușchi pentru a-i relaxa și a preveni ticurile, deși efectul durează de obicei doar trei luni

Aceste tratamente prezintă fiecare risc de reacții adverse. Vă rugăm să discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți probleme.

Interventie chirurgicala

Un tip de intervenție chirurgicală numită stimulare profundă a creierului a fost utilizat în câteva cazuri de sindrom de Tourette sever.

Ea presupune plasarea unuia sau a mai multor electrozi (mici discuri metalice) într-o zonă a creierului dvs. asociate cu ticuri.

Electrozii sunt așezați folosind ace fine trecute prin găuri mici din craniu. Acest lucru se realizează sub anestezic general (unde dormi).

Firurile subțiri pornesc de la electrozi la un generator de impulsuri (un dispozitiv similar cu stimulatorul cardiac), care este plasat sub pielea pieptului. Acest lucru oferă un curent electric care vă ajută să reglați semnalele din creierul dvs. și să vă controlați ticurile.

Cercetările privind stimularea profundă a creierului pentru tics au avut rezultate până acum promițătoare, dar tratamentul este încă destul de nou și nu au existat numeroase studii mari care îl privesc.

Există încă incertitudini cu privire la cât de eficient și sigur este, așa că tinde să fie luate în considerare doar la un număr mic de adulți care au ticuri severe care nu au răspuns la alte tratamente.