Ticurile

Ticurile sunt mișcări musculare rapide, repetitive, care au drept consecințe bruște și sunete dificile de controlat.

Sunt destul de frecvente în copilărie și apar de obicei la vârsta de aproximativ cinci ani. Foarte ocazional pot începe la vârsta adultă.

Ticurile nu sunt de obicei grave și, în mod normal, se îmbunătățesc în timp. Dar pot fi frustrați și pot interfera cu activitățile de zi cu zi.

Sindromul Tourette , un termen care se folosește atunci când ticurile au durat mai mult de un an, este acoperit separat.

Tipuri de ticuri

Există multe tipuri de tic. Unele afectează mișcarea corpului (ticuri motorii), iar altele rezultă într-un sunet (ticuri vocale sau fonice).

Exemple de subiecte includ:

 • clipind, încrețind nasul sau grimacând
 • tresărind sau lovind capul
 • făcând clic pe degete
 • atingerea altor oameni sau lucruri
 • tușind, mormăind sau adulmecând
 • repetarea unui sunet sau a unei fraze – într-un număr mic de cazuri, acest lucru poate fi ceva obscen sau jignitor

Ticurile se poate întâmpla la întâmplare și pot fi asociate cu ceva , cum ar fi stresul , anxietatea , oboseala , excitare sau fericire. Acestea tind să se înrăutățească dacă se vorbește sau se concentrează asupra lor.

Adesea încep cu o senzație neplăcută care se acumulează în corp până când este ușurat de tic – cunoscut ca un îndemn – deși pot fi uneori suprimate parțial.

Citiți mai multe despre tipuri comune de ticuri .

Când să vă vedeți medicul

Ticurile nu sunt de obicei grave și nu afectează creierul.

Nu trebuie întotdeauna să vă vedeți medicul de familie dacă sunt ușoare și nu provoacă probleme. Uneori pot dispărea cât de repede apar.

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă sunteți îngrijorat de subiectele copilului dvs. sau de copilul dvs., aveți nevoie de asistență sau de sfaturi sau de cele mai importante:

Medicul dumneavoastră ar trebui să poată diagnostica un tic dintr-o descriere a acestuia și, dacă este posibil, să-l vadă. Înregistrarea unui scurt video poate fi de ajutor, dar aveți grijă să nu atragă prea multă atenție tic în timp ce filma ca acest lucru se poate face mai rău.

Tratamente pentru ticuri

Tratamentul nu este întotdeauna necesar dacă un tic este ușor și nu provoacă alte probleme. Sfaturile de auto-ajutor , cum ar fi evitarea stresului sau a oboselii, sunt adesea foarte utile pentru majoritatea oamenilor.

Dacă un tic este mai sever și afectează activitățile de zi cu zi, pot fi recomandate terapii care urmăresc reducerea frecvenței.

Principalele terapii pentru ticuri sunt:

 • Terapia de inversare a obișnuinței – aceasta urmărește să vă ajute pe dvs. sau copilul dvs. să înveți mișcări intenționate care „concurează” cu ticurile, astfel încât tic nu se poate întâmpla în același timp.
 • Expunerea cu prevenirea răspunsului (ERP) – aceasta urmărește să vă ajute dvs. sau copilul dvs. să vă obișnuiți cu senzațiile neplăcute care sunt adesea resimțite chiar înainte de un tic, care pot opri apariția.

Există, de asemenea, medicamente care pot ajuta la reducerea ticurilor. Acestea pot fi utilizate alături de terapii psihologice sau după încercarea fără succes a acestor terapii.

Citiți mai multe despre modul în care sunt tratate ticurile .

Cât durează ticurile?

În majoritatea cazurilor, ticurile se vor îmbunătăți semnificativ în timp sau se vor opri complet.

Uneori pot dura doar câteva luni, dar de multe ori au tendința să vină și să treacă peste câțiva ani.

Ei tind să fie la cele mai severe de aproximativ opt ani , până în anii adolescenței, și de obicei începe să se îmbunătățească după pubertate .

Cercetările sugerează că:

 • una din trei până la patru persoane nu va avea niciun tic până când va fi adult
 • una din trei persoane va avea doar un tics blând ca adult
 • una din trei persoane va avea ticuri mai severe ca adult

Cauzele ticurilor

Nu este clar exact ce provoacă ticuri. Se crede că se datorează schimbărilor din părțile creierului care controlează mișcarea.

Adesea par să fugă în familii și este probabil să fie o cauză genetică în multe cazuri. De asemenea, acestea apar adesea alături de alte afecțiuni, cum ar fi:

Ticurile pot fi uneori declanșate prin luarea de medicamente ilegale, cum ar fi cocaina sau amfetaminele, și sunt ocazional cauzate de afecțiuni mai grave de sănătate, cum ar fi paralizia cerebrală sau boala Huntington .