Terapie fotodinamică (PDT)

Terapia fotodinamică (PDT) este un tratament care implică un medicament sensibil la lumină și o sursă de lumină pentru distrugerea celulelor anormale.

Poate fi utilizat pentru a trata unele afecțiuni ale pielii și ochilor, precum și anumite tipuri de cancer .

De la sine, medicamentul și sursa de lumină sunt inofensive, dar atunci când medicamentul este expus la lumină, acesta se activează și provoacă o reacție care dăunează celulelor din apropiere.

Aceasta permite tratarea unor zone anormale mici de țesut fără a fi necesară intervenția chirurgicală.

Utilizări pentru terapia fotodinamică (PDT)

PDT poate fi utilizat pentru a trata celulele anormale din părțile corpului pe care le poate atinge o sursă de lumină, cum ar fi pielea, ochii, gura, țeava alimentară (esofag) și plămânii.

Condițiile tratate uneori cu PDT includ:

 • keratoze actinice – plasturi uscate, scaltoase ale pielii, cauzate de deteriorarea anilor de expunere la soare, care ar putea deveni canceroase dacă nu sunt tratate
 • Boala Bowen – o formă foarte timpurie de cancer de piele
 • carcinom bazocelular – un tip de cancer de piele
 • degenerare maculară – o afecțiune a ochilor care poate duce la pierderea vederii
 • Esofagul lui Barrett – modificări ale celulelor din mucoasa tubului alimentar inferior (esofag), care ar putea deveni canceroase dacă nu sunt tratate
 • cancerul esofagian , cancerul bucal și cancerul pulmonar – PDT poate vindeca unele tipuri de cancer dacă este utilizat în stadiile incipiente sau poate oferi ameliorarea simptomelor în cazuri mai avansate

PDT arată, de asemenea, promisiuni în tratarea altor tipuri de cancer, precum și negi , acnee și boala Paget extramamară (o afecțiune pre-canceroasă care afectează pielea în și în jurul inghinei).

Ce se întâmplă în timpul terapiei fotodinamice (PDT)

PDT se face în 2 etape.

1) Pregătirea

 • În primul rând, va trebui să mergi într-un spital sau clinică pentru a primi medicamentul sensibil la lumină.
 • În funcție de zona corpului tratat, medicamentul poate fi o cremă, o injecție sau o băutură specială.
 • După ce ați luat medicamentul, vi se poate cere să vă întoarceți acasă și să vă întoarceți în câteva ore sau zile – acest lucru va oferi medicamentului o șansă de acumulare în celulele anormale.

2) Tratament ușor

După terapie fotodinamică (PDT)

Dacă pielea ta a fost tratată, zona va fi acoperită de un pansament care ar trebui să rămână pe loc aproximativ o zi. Echipa ta de îngrijire îți va spune exact cât timp.

Încercați să evitați zgârierea sau lovirea zonei tratate și păstrați-o cât mai uscată.

Odată ce vi se recomandă să îndepărtați pansamentul, puteți să vă spălați și să vă îmbăiați cât de normal, atât timp cât vă blocați ușor zona tratată.

O programare de urmărire la spital sau clinică va fi organizată pentru a evalua dacă tratamentul a fost eficient și pentru a decide dacă acesta trebuie repetat.

De obicei este nevoie de aproximativ 2 până la 6 săptămâni pentru ca zona să se vindece complet, în funcție de ce parte a corpului a fost tratată și cât de mare este zona.

Riscuri și reacții adverse ale terapiei fotodinamice (PDT)

PDT este un tratament foarte sigur și eficient atunci când este utilizat pentru afecțiuni în care a fost aprobat oficial (autorizat) pentru a trata. Dar următoarele reacții adverse sunt frecvente:

 • o senzație de arsură sau înțepături în timp ce se face tratamentul cu lumină – aceasta trece de obicei la scurt timp după terminarea tratamentului
 • dacă medicamentul a fost injectat, pielea sau ochii dvs. pot fi sensibili la lumina soarelui și la luminile interioare strălucitoare până la 6 săptămâni; vorbiți cu echipa de îngrijire despre lucruri pe care ar trebui să le faceți pentru a vă proteja ochii și pielea în acest timp

Alte efecte secundare potențiale depind de zona tratată.

Discutați cu medicii dumneavoastră despre posibilele riscuri de PDT înainte de a urma tratamentul.

NMedic de familieDT și terapie sonodinamică

Terapia fotodinamică (PDT) este un tratament eficient și autorizat pentru mai multe afecțiuni.

Nu trebuie confundat cu versiunile neprobate, fără licență, vândute de unele clinici private din Marea Britanie și de peste mări.

Clinicile care promovează aceste așa-numite versiuni „avansate” de PDT, numite „PDT de nouă generație” (NMedic de familieDT) și „terapie sonodinamică” (SDT) susțin uneori că pot trata canceruri profunde sau răspândite.

Dar aceste afirmații nu sunt susținute de dovezi științifice și aceste tratamente nu sunt recomandate, chiar și ca ultimă soluție.