Boala lui Bowen

Boala Bowen este o formă foarte timpurie de cancer de piele care este ușor de tratat. Semnul principal este un petic roșu, scalp, pe piele.

Afectează celulele scuamoase, care se află în stratul cel mai extern al pielii și este uneori denumit in carcinom cu celule scuamoase in situ.

Plastul este de obicei cu o creștere foarte lentă, dar există mici șanse ca acesta să se transforme într-un tip de cancer de piele mai grav dacă este lăsat netratat.

Cea mai eficientă metodă de reducere a riscului dumneavoastră de boală Bowen, precum și alte tipuri mai grave de cancer de piele, este de a vă limita expunerea la soare.

Obțineți mai multe sfaturi despre siguranța la soare

Boala Bowen este gravă?

Boala Bowen în sine nu este de obicei gravă. Are tendința să crească foarte lent peste luni sau ani și există mai multe tratamente foarte eficiente pentru aceasta.

Preocuparea este că boala Bowen se poate transforma într-un alt tip de cancer de piele numit cancer de piele cu celule scuamoase, dacă este lăsată nediagnosticată sau neglijată.

Se estimează că acest lucru se întâmplă cu până la 1 din 20 până la 1 din 30 de persoane cu boala Bowen netratată.

Cancerul de piele cu celule scuamoase este adesea tratabil, dar se poate răspândi mai adânc în organism și este uneori foarte grav.

Simptomele bolii Bowen

Boala Bowen apare de obicei ca un plasture pe piele care are marginile clare și nu se vindecă.

Unii oameni au mai mult de 1 plasture.

Poza bolii lui Bowen

Credit:

DR P. MARAZZI / BIBLIOTECA DE FOTOGRAFIE ȘTIINȚĂ


Patch-ul poate fi:

  • roșu sau roz
  • solzoasă sau crustă
  • plat sau ridicat
  • până la câțiva centimetri
  • mâncărime (dar nu tot timpul)

Plasturele poate apărea oriunde pe piele, dar este deosebit de frecvent pe zonele expuse, cum ar fi picioarele inferioare, gâtul și capul.

Uneori pot afecta zona inghinală și, la bărbați, penisul.

Dacă patch-ul sângerează, începe să se transforme într-o durere deschisă (ulcer) sau să dezvolte o forfotă, ar putea fi un semn că este transformat în cancer de piele cu celule scuamoase.

Când să primiți sfaturi medicale

Vedeți un medic de familie dacă aveți o piele de piele roșie, scalpă persistentă și nu știți cauza.

Este important să obțineți un diagnostic corect, deoarece boala Bowen poate arăta ca alte afecțiuni, cum ar fi psoriazisul sau eczema .

Dacă este necesar, medicul dumneavoastră de referință vă va trimite la un specialist în piele (dermatolog) pentru a stabili care este problema.

Dacă medicul dumneavoastră de familie nu este sigur de cauză, este posibil să fie nevoie să îndepărtați un mic eșantion de piele, astfel încât să poată fi privit mai atent (o biopsie ).

Cauzele bolii Bowen

Boala Bowen afectează de obicei persoanele în vârstă în anii 60 și 70.

Cauza exactă nu este clară, dar a fost strâns legată de:

Boala Bowen nu apar în familii și nu este infecțioasă.

Tratamente pentru boala Bowen

Există o serie de opțiuni de tratament pentru boala Bowen. Vorbeste cu dermatologul tau despre ce tratament este cel mai potrivit pentru tine.

Principalele tratamente sunt:

În câteva cazuri, dermatologul tău poate sfătui doar să-ți supraveghezi pielea – de exemplu, dacă crește foarte lent și simt că efectele secundare ale tratamentului vor depăși beneficiile.

Aveți grijă de pielea dvs. după tratament

După tratament, este posibil să aveți nevoie de urmăriri cu dermatologul sau medicul dumneavoastră pentru a vedea dacă aveți nevoie de un tratament suplimentar.

Dacă ați avut o intervenție chirurgicală, este posibil să fie nevoie să vă îndepărtați cusături la chirurgia Medic de familie câteva săptămâni mai târziu.

Dupa tratament:

  • consultați un Medic de familie dacă un plasture existent începe să sângereze, să modifice aspectul sau să dezvolte o forfotă – nu așteptați programarea dvs.
  • consultați un medic de familie dacă observați niște plasturi noi îngrijorătoare pe piele
  • asigurați-vă că vă protejați pielea de soare – purtați haine de protecție și utilizați o protecție solară cu un factor ridicat de protecție solară (SPF) de cel puțin 30

Obțineți mai multe sfaturi pentru a fi în siguranță la soare