Amniocenteza

Amniocenteza este un test care vi se poate oferi în timpul sarcinii pentru a verifica dacă copilul dumneavoastră are o afecțiune genetică sau cromozomială, cum ar fi sindromul Down, sindromul Edwards sau sindromul Patau.

Ea presupune eliminarea și testarea unei mici mostre de celule din lichidul amniotic, fluidul care înconjoară copilul nenăscut în uter (uter).

Când se oferă amniocenteză

Amniocenteza nu este oferită tuturor femeilor însărcinate. Se oferă numai dacă există șanse mai mari ca copilul tău să aibă o afecțiune genetică.

Acest lucru se poate întâmpla pentru că:

Este important să vă amintiți că nu trebuie să aveți amniocenteză dacă vi se oferă. Depinde de tine să decizi dacă vrei.

O moașă sau un medic vă va vorbi despre ce implică testul și vă va anunța care sunt avantajele și riscurile posibile care vă ajută să luați o decizie.

Aflați de ce este oferită amniocenteza și decideți dacă o aveți

Cum se efectuează amniocenteza

Amniocenteza se realizează, de obicei, între a 15-a și a 20-a săptămână de sarcină, dar o puteți avea ulterior, dacă este necesar.

Poate fi efectuat mai devreme, dar acest lucru poate crește riscul de complicații ale amniocentezei și este de obicei evitat.

În timpul testului, un perete lung și subțire este introdus prin peretele abdominal, ghidat de o imagine cu ultrasunete.

Acul este trecut în sacul amniotic care înconjoară fătul și un mic eșantion de lichid amniotic este eliminat pentru analiză.

Testul în sine durează de obicei aproximativ 10 minute, deși întreaga consultație poate dura aproximativ 30 de minute.

Amniocenteza este de obicei descrisă ca fiind mai incomodă decât dureroasă.

Unele femei descriu că suferă o durere similară cu cea a perioadei sau simt o presiune atunci când acul este scos.

Aflați mai multe despre ce se întâmplă în timpul amniocentezei

Obținerea rezultatelor

Primele rezultate ale testului ar trebui să fie disponibile în termen de 3 zile lucrătoare și vă vor spune dacă a fost descoperit sindromul Down, Edwards sau Patau.

Dacă sunt testate și condiții mai rare, poate trece 3 săptămâni sau mai mult pentru ca rezultatele să revină.

Dacă testul dvs. arată că copilul dumneavoastră are o afecțiune genetică sau cromozomială, implicațiile vor fi discutate pe deplin cu dvs.

Nu există leac pentru majoritatea afecțiunilor pe care le găsește amniocenteza, așa că va trebui să luați în considerare opțiunile dvs. cu atenție.

Puteți alege să continuați cu sarcina, în timp ce adunați informații despre afecțiune, astfel încât să fiți pe deplin pregătiți.

Aflați mai multe despre a avea un copil care se poate naște cu o afecțiune genetică

Sau puteți lua în considerare încheierea sarcinii (având încetare).

Aflați mai multe despre rezultatele amniocentezei

Care sunt riscurile amniocentezei?

Înainte de a decide să aveți amniocenteză, riscurile și eventualele complicații vor fi discutate cu dvs.

Unul dintre principalele riscuri asociate amniocentezei este avortul , care este pierderea sarcinii în primele 23 de săptămâni.

Se estimează că acestea apar la până la 1 din 100 de femei care au amniocenteză.

Există, de asemenea, și alte riscuri, cum ar fi infecția sau necesitatea unei proceduri din nou, deoarece nu a fost posibilă testarea corectă a primei probe.

Riscul ca amniocenteza să provoace complicații este mai mare dacă este efectuat înainte de a 15-a săptămână de sarcină, motiv pentru care testul se face numai după acest punct.

Aflați mai multe despre posibilele complicații ale amniocentezei

Care sunt alternativele?

O alternativă la amniocenteză este un test numit eșantionarea vilozelor corionice (CVS) .

Aici este eliminat pentru testare un mic eșantion de celule din placenta, organul care leagă alimentația de sânge a mamei cu copilul ei nenăscut.

De obicei se realizează între a 11-a și a 14-a săptămână de sarcină, deși poate fi efectuată mai târziu decât acest lucru, dacă este necesar.

Cu CVS, riscul de avort spontan este similar cu riscul de avort spontan pentru amniocenteză (până la 1 din 100).

Deoarece testul poate fi efectuat mai devreme, veți avea mai mult timp pentru a lua în considerare rezultatele.

Dacă vi se oferă teste pentru a căuta o afecțiune genetică sau cromozomială la copilul dvs., un specialist implicat în efectuarea testului va putea discuta diferitele opțiuni cu dvs. și vă va ajuta să luați o decizie.