Prelevarea de viloze corionice

Prelevarea de viloze corionice (CVS) este un test care vi se poate oferi în timpul sarcinii pentru a verifica dacă copilul dumneavoastră are o afecțiune genetică sau cromozomială, cum ar fi sindromul Down, sindromul Edwards sau sindromul Patau.

Ea presupune eliminarea și testarea unei mici mostre de celule din placenta, organul care leagă alimentarea mamei cu bebelușul ei.

Când este oferit CVS

CVS nu este oferit de rutină tuturor gravidelor.

Se oferă numai dacă există un risc ridicat pentru ca copilul dumneavoastră să aibă o afecțiune genetică sau cromozomială.

Acest lucru se poate întâmpla pentru că:

Este important să vă amintiți că nu trebuie să aveți CVS dacă vi se oferă. Depinde de tine să decizi dacă vrei.

O moașă sau un medic vă va vorbi despre ce implică testul și vă va anunța care sunt avantajele și riscurile posibile, pentru a vă ajuta să luați o decizie.

Aflați mai multe despre motivul pentru care este oferit CVS și decideți dacă îl aveți

Cum se efectuează CVS

CVS se realizează, de obicei, între a 11-a și a 14-a săptămână de sarcină, deși uneori este efectuat mai târziu decât acest lucru, dacă este necesar.

În timpul testului, un eșantion mic de celule este îndepărtat din placenta folosind 1 din 2 metode:

  • CVS transabdominal – un ac este introdus prin burtă (aceasta este cea mai frecventă metodă folosită)
  • CVS transcervical – se introduce prin colul uterin (gâtul pântecului) un tub sau un forceps mic (instrumente metalice netede care arată ca niște tongs)

Testul în sine durează aproximativ 10 minute, deși întreaga consultație poate dura aproximativ 30 de minute.

Procedura CVS este de obicei descrisă ca fiind mai incomodă decât dureroasă, deși este posibil să prezentați câteva crampe care sunt similare cu durerile perioadei pentru câteva ore după aceea.

Aflați mai multe despre ce se întâmplă în timpul CVS

Obținerea rezultatelor

Primele rezultate ale testului ar trebui să fie disponibile în termen de 3 zile lucrătoare și acest lucru vă va spune dacă a fost descoperit sindromul Down, Edwards sau Patau.

Dacă sunt testate și condiții mai rare, se pot întoarce rezultatele între 2 și 3 săptămâni sau mai mult.

Un medic specialist (obstetrician) sau moașă va explica ce înseamnă rezultatele screeningului și vă va vorbi despre opțiunile dvs.

Nu există remediu pentru majoritatea afecțiunilor găsite de CVS, așa că va trebui să luați în considerare opțiunile dvs. cu atenție.

Puteți decide să continuați cu sarcina în timp ce adunați informații despre afecțiune, astfel încât să fiți pe deplin pregătiți.

Aflați mai multe despre a avea un copil care s-ar putea naște cu o afecțiune genetică

Sau puteți lua în considerare încheierea sarcinii (având încetare).

Aflați mai multe despre rezultatele CVS

Care sunt riscurile CVS?

Înainte de a decide să aveți CVS, riscurile și eventualele complicații vor fi discutate cu dvs.

Unul dintre principalele riscuri asociate cu CVS este avortul , pierderea sarcinii în primele 23 de săptămâni.

Se estimează că acestea apar la până la 1 din 100 femei care au CVS.

Există, de asemenea, și alte riscuri, cum ar fi infecția sau necesitatea unei proceduri din nou, deoarece nu a fost posibilă testarea corectă a primei probe.

Riscul de apariție a CVS este mai mare dacă este efectuat înainte de a zecea săptămână de sarcină, motiv pentru care testul se efectuează numai după acest moment.

Citiți mai multe despre riscurile CVS

Care sunt alternativele?

O alternativă la CVS este un test numit amniocenteză .

Aici este eliminat pentru testare o mică probă de lichid amniotic, fluidul care înconjoară copilul în pântec.

De obicei se desfășoară între a 15-a și a 18-a săptămână de sarcină, deși poate fi efectuată mai târziu decât acest lucru, dacă este necesar.

Acest test are un risc similar de a provoca un avort spontan, însă sarcina dvs. va fi într-un stadiu mai avansat înainte de a obține rezultatele, astfel încât veți avea mai puțin timp pentru a lua în considerare opțiunile dvs.

Dacă vi se oferă teste pentru a căuta o afecțiune genetică sau cromozomială la copilul dvs., un specialist implicat în efectuarea testului va putea discuta diferitele opțiuni cu dvs. și vă va ajuta să luați o decizie.