Rinită alergică – Diagnostic

De multe ori medicul dumneavoastră va putea diagnostica rinita alergică din simptomele dvs. și din istoricul dumneavoastră personal și familial.

Vă vor întreba dacă ați observat declanșatori care par să provoace o reacție și dacă se întâmplă într-un anumit loc sau timp.

Medicul dumneavoastră poate examina interiorul nasului pentru a verifica dacă există polipi nazali .

Polipii nazali sunt umflături cărnoase care cresc din mucoasa nasului sau sinusurilor, micile cavități din interiorul nasului.

Ele pot fi cauzate de inflamația care apare ca urmare a rinitei alergice.

Rinita alergică este de obicei confirmată atunci când începe tratamentul medical. Dacă răspunzi bine la antihistaminice , este aproape sigur că simptomele tale sunt cauzate de o alergie.

Testarea alergiei

În cazul în care cauza exactă a rinitei alergice este incertă, medicul dumneavoastră medical vă poate consulta la o clinică de alergii la spital pentru testarea alergiei.

Cele două teste principale de alergie sunt:

  • un test de prick cutanat – unde alergenul este plasat pe braț și suprafața pielii este înțepat cu un ac pentru a introduce alergenul în sistemul dumneavoastră imunitar; dacă sunteți alergic la substanță, va apărea o mică mâncărime
  • un test de sânge – pentru a verifica anticorpul imunoglobulinei E (IgE) din sângele dumneavoastră; sistemul dumneavoastră imunitar produce acest anticorp ca răspuns la un suspect de alergen

Trusele comerciale de testare a alergiei nu sunt recomandate, deoarece testarea este adesea cu un standard mai mic decât cel furnizat de sau de o clinică privată acreditată.

De asemenea, este important ca rezultatele testelor să fie interpretate de un profesionist calificat în domeniul sănătății, cu cunoștințe detaliate despre simptomele și istoricul medical.

Teste suplimentare

În unele cazuri, pot fi necesare alte teste spitalicești pentru a verifica dacă există complicații, cum ar fi polipii nazali sau sinuzita .

De exemplu, este posibil să aveți nevoie de:

  • o endoscopie nazală – unde un tub subțire cu o sursă de lumină și o cameră video la 1 capăt (endoscop) este introdus în nas, astfel încât medicul să poată vedea în interiorul nasului
  • un test de inspirație nazală – în care un dispozitiv mic este plasat peste gură și nas pentru a măsura fluxul de aer atunci când inhalezi prin nas
  • o scanare CT – o scanare care folosește raze X și un computer pentru a crea imagini detaliate ale interiorului corpului