Rinită alergică – Cauze

Rinita alergică este cauzată de o reacție alergică la un alergen, cum ar fi polenul, praful și anumite animale.

Sistem imunitar excesiv

Dacă aveți rinită alergică, apărarea dvs. naturală împotriva infecției și a bolilor (sistemul imunitar) va reacționa la un alergen ca și cum ar fi dăunător.

Dacă sistemul dumneavoastră imunitar este suprasensibil, va reacționa la alergeni producând anticorpi pentru a-i combate.

Anticorpii sunt proteine speciale din sânge, care sunt de obicei produse pentru a combate virusurile și infecțiile.

Reacțiile alergice nu se întâmplă prima dată când intrați în contact cu un alergen.

Sistemul imunitar trebuie să-l recunoască și să-l „memoreze” înainte de a produce anticorpi pentru a-l combate. Acest proces este cunoscut sub numele de sensibilizare.

După ce veți dezvolta sensibilitate la un alergen, acesta va fi detectat de anticorpi numiți imunoglobulina E (IgE) ori de câte ori va intra în contact cu interiorul nasului și gâtului.

Acești anticorpi determină celulele să elibereze o serie de substanțe chimice, inclusiv histamina, care poate provoca stratul interior al nasului (mucoasa) să se inflameze și să producă prea mult mucus.

Aceasta este ceea ce provoacă simptomele tipice de strănut și un nas blocat sau curgător.

Alergeni comuni

Rinita alergică este declanșată prin respirația în particule minuscule de alergeni. Cei mai frecventi alergeni aerieni care provoacă rinita sunt acarienii de praf, polenul și sporii, precum și pielea animalelor, urina și saliva.

Acarieni de praf de casă

Acarienii de praf din casă sunt insecte minuscule care se hrănesc cu fulgii morți ai pielii umane. Pot fi găsite în saltele, covoare, mobilier moale, perne și paturi.

Rinita nu este cauzată de acarienii de praf înșiși, ci de un produs chimic găsit în excrementele lor.

Acarienii de praf sunt prezenți pe tot parcursul anului, deși numerele lor tind să crească în timpul iernii.

Polen și spori

Micile particule de polen produse de copaci și ierburi pot provoca uneori rinită alergică.

Majoritatea copacilor polenizează de la începutul primăverii până la mijlocul primăverii, în timp ce ierburile polenizează la sfârșitul primăverii și începutul verii.

Rinita poate fi cauzată și de sporii produși de mucegai și ciuperci.

animale

Multe persoane sunt alergice la animale, cum ar fi pisicile și câinii. Reacția alergică nu este cauzată de blana animalelor, ci de fulgi de piele a animalelor moarte și de urină și salivă.

Câinii și pisicile sunt cele mai frecvente animale care provoacă alergii, deși unele persoane sunt afectate de cai, vite, iepuri și rozătoare, cum ar fi cobaiul și hamsterii.

Dar a fi în preajma câinilor de la o vârstă fragedă poate ajuta la protejarea împotriva alergiilor și există câteva dovezi care sugerează că acest lucru ar putea fi și cazul pisicilor.

Alergeni la locul de muncă

Unele persoane sunt afectate de alergeni găsiți în mediul de muncă, cum ar fi praful de lemn, praful de făină sau latexul.

Cine are cel mai mare risc

Nu se înțelege pe deplin de ce unii oameni devin suprasensibili la alergeni, deși ai mai multe șanse să dezvolte o alergie dacă există un istoric de alergii în familia ta.

Dacă acesta este cazul, se spune că ești „atopic” sau că ai „atopie”. Persoanele care sunt atopice au tendința genetică de a dezvolta afecțiuni alergice.

Răspunsul lor imun crescut la alergeni duce la creșterea producției de anticorpi IgE.

Factorii de mediu pot juca un rol important. Studiile au arătat că anumite lucruri pot crește șansa ca un copil să dezvolte alergii, cum ar fi să crească într-o casă în care oamenii fumează și să fie expuși acarienilor de praf la o vârstă fragedă.