Rinită alergică – Complicații

Dacă aveți rinită alergică, există riscul de a dezvolta probleme suplimentare.

Un nas blocat sau curgător poate duce la dificultăți de somn , somnolență în timpul zilei, iritabilitate și probleme de concentrare.

Rinita alergică poate agrava, de asemenea, simptomele astmului .

Inflamatiile asociate rinitei alergice pot duce uneori si la alte afectiuni, cum ar fi polipii nazali, sinuzita si infectiile urechii medii.

Polipi nazali

Polipii nazali sunt umflături care cresc în căptușeala din interiorul nasului sau sinusurilor, micile cavități de deasupra și în spatele nasului.

Sunt cauzate de inflamația membranelor nasului și se dezvoltă uneori ca urmare a rinitei.

Polipii nazali au formă de lacrimi atunci când cresc și arată ca un strugure pe o tulpină atunci când sunt mari.

Au dimensiuni diferite și pot fi galbene, gri sau roz. Pot crește singuri sau în ciorchini și afectează de obicei ambele nări.

Dacă polipii nazali cresc suficient de mari sau în grupuri, aceștia pot interfera cu respirația, vă pot reduce simțul mirosului și vă pot bloca sinusurile, ceea ce poate duce la sinuzită.

Polipii nazali mici pot fi micșorați folosind spray-uri nazale steroizi, astfel încât să nu producă obstrucție în nas. Este posibil ca polipii mari să fie eliminați chirurgical.

Aflați mai multe despre tratarea polipilor nazali

sinuzita

Sinuzita este o complicație frecventă a rinitei. Este locul în care sinusurile se inflamează sau se infectează.

Sinusurile produc în mod natural mucus, care de obicei se scurge în nas prin canale mici.

Dar dacă canalele de drenaj sunt inflamate sau blocate (de exemplu, din cauza rinitei sau a polipilor nazali), mucusul nu se poate scurge și poate fi infectat.

Simptomele comune ale sinuzitei includ:

Analizele dureroase, cum ar fi paracetamolul , ibuprofenul sau aspirina, pot fi folosite pentru a ajuta la reducerea durerii și disconfortului feței.

Dar aceste medicamente nu sunt potrivite pentru toată lumea, așa că verificați prospectul care vine cu ele înainte de a le folosi.

De exemplu, copiii cu vârsta sub 16 ani nu ar trebui să ia aspirină, iar ibuprofenul nu este recomandat persoanelor cu astm sau cu istoric de ulcerații la stomac . Discutați cu un medic de familie sau farmacist dacă nu sunteți sigur.

Antibioticele pot fi, de asemenea, recomandate dacă sinusurile tale sunt infectate cu bacterii.

Dacă aveți sinuzită pe termen lung, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a îmbunătăți drenarea sinusurilor.

Aflați mai multe despre tratarea sinuzitei

Infecții ale urechii medii

Infecțiile urechii medii se pot dezvolta, de asemenea, ca o complicație a problemelor nazale, inclusiv rinita alergică.

Aceste infecții pot apărea dacă rinita provoacă o problemă cu tubul Eustachian, care conectează partea din spate a nasului și urechea mijlocie, în partea din spate a nasului.

Dacă acest tub nu funcționează corect, fluidul se poate acumula în urechea medie în spatele tamburului urechii și poate fi infectat.

Există, de asemenea, posibilitatea de infecție în partea din spate a nasului răspândit la ureche prin tubul Eustachian.

Principalele simptome ale unei infecții ale urechii medii includ:

Infecțiile urechii se limpezesc adesea în câteva zile, dar paracetamolul sau ibuprofenul pot fi utilizate pentru a ajuta la ameliorarea febrei și a durerii.

Antibioticele pot fi, de asemenea, prescrise dacă simptomele persistă sau sunt deosebit de severe.

Aflați mai multe despre tratarea infecțiilor urechii medii