Cateter urinar – Trăind cu

Este posibil să trăiești o viață relativ normală cu un cateter urinar de lungă durată, deși poate fi nevoie să te obișnuiești la început.

Medicul dumneavoastră sau o asistentă de specialitate vă vor oferi sfaturi detaliate despre îngrijirea cateterului.

Echipamente pentru cateter

Vi se va oferi o sursă de echipament pentru cateter atunci când ieșiți din spital și vi se va spune de unde puteți primi mai multe provizii. Echipamentele de cateter sunt disponibile, în general, pe baza de prescripție din farmacii.

De asemenea, vi se va arăta cum să vă goliți și să vă schimbați echipamentul.

Catetere intermitente

Cateterele intermitente sunt de obicei concepute pentru a fi utilizate o dată și apoi aruncate.

Modul de utilizare a acestora variază de la persoană la persoană. Vi se poate recomanda să le utilizați la intervale regulate distanțate uniform pe parcursul zilei sau doar atunci când simțiți că aveți nevoie de toaletă.

Site-ul Asociației Britanice a Chirurgilor Urologici (BAUS) conține prospecte mai detaliate despre auto-cateterizare la bărbați (PDF, 158kb) și auto-cateterizare la femei (PDF, 160kb) .

Catetere care locuiesc

Cateterele de locuit se pot scurge fie într-o pungă atașată la picior, care are un robinet în partea de jos, astfel încât să poată fi golită, sau pot fi golite în toaletă sau în recipientul adecvat direct folosind o supapă.

Ar trebui să goliți punga înainte să fie complet plină (aproximativ jumătate până la trei sferturi plină). Valvele trebuie utilizate pentru scurgerea urinei la intervale regulate pe tot parcursul zilei, pentru a preveni acumularea de urină în vezică. Pungile și supapele pentru picioare trebuie schimbate la fiecare 7 zile.

Geanta poate fi atașată la piciorul drept sau stâng, în funcție de ce parte este cea mai confortabilă pentru tine.

Noaptea, va trebui să atașați o geantă mai mare. Geanta de noapte trebuie să fie atașată la geanta de picior sau la supapa cateterului. Ar trebui să fie așezat pe un suport lângă patul dvs., lângă podea, pentru a colecta urina în timp ce dormiți. Punctele de noapte de unică folosință sunt de obicei utilizate pentru a reduce riscul de infecție.

Cateterul în sine va trebui îndepărtat și înlocuit cel puțin la fiecare 3 luni. Acest lucru este realizat de obicei de către un medic sau o asistentă medicală, deși uneori poate fi posibil să te înveți pe tine sau pe îngrijitorul tău să o faci.

Site-ul BAUS are un prospect mai detaliat despre gestionarea cateterelor uretrale (PDF, 173kb) .

Prevenirea infecțiilor și a altor complicații

Dacă aveți un cateter urinar pe termen lung vă crește riscul de a dezvolta infecții ale tractului urinar (UTI) și poate duce, de asemenea, la alte probleme, cum ar fi blocajele.

Pentru a minimiza aceste riscuri, trebuie:

  • spălați pielea în zona în care cateterul intră în corpul dvs. cu săpun și apă blândă cel puțin de două ori pe zi
  • spălați-vă mâinile cu apă caldă și săpun înainte și după atingerea echipamentului dvs. de cateter
  • asigurați-vă că rămâneți bine hidratat – ar trebui să vă propuneți să beți suficiente lichide, astfel încât urina să rămână palidă
  • evitați constipația – rămânerea hidratată vă poate ajuta în acest sens, la fel ca și consumul de alimente bogate în fibre, cum ar fi fructe și legume și alimente integrale
  • evitați să aveți pete în cateter și asigurați-vă că toate pungile de colectare a urinei sunt păstrate sub nivelul vezicii urinare.

Citiți mai multe despre riscurile de cateterizare urinară .

Activitățile dvs. obișnuite

Dacă aveți un cateter urinar nu trebuie să vă împiedice să efectuați cele mai multe activități normale. Veți fi sfătuit cu privire la momentul în care este sigur pentru tine să mergi la muncă, să faci exerciții fizice, să înoți, să mergi în vacanțe și să faci sex.

Dacă aveți un cateter intermitent sau un cateter suprapubic , ar trebui să puteți face sex la normal.

Cateterele care locuiesc pot fi mai problematice, dar este de obicei posibil să faci sex cu ei în loc. De exemplu, bărbații pot plia cateterul de-a lungul bazei penisului și să-i acopere pe amândoi cu un prezervativ.

În unele cazuri, este posibil să fiți învățat cum să eliminați și să înlocuiți cateterul pentru a putea face sex mai ușor.

Când să primiți sfaturi medicale

Contactați asistenta comunitară (spitalul sau medicul dumneavoastră de asistență medicală vă pot oferi un număr de apel) sau practica medicului dumneavoastră de familie dacă:

Mergeți la cel mai apropiat departament de accidente și urgențe (A&E) dacă cateterul dvs. nu mai este posibil și nu puteți contacta imediat un medic sau o asistentă medicală.

Citiți mai multe despre riscurile de cateterizare urinară .

Grupuri de sprijin și informații suplimentare

Trăirea cu un cateter poate fi dificilă. S-ar putea să vă fie util să obțineți mai multe informații și sfaturi din partea grupurilor de sprijin și a altor organizații.

De exemplu, Fundația vezicii urinare și a intestinului oferă informații și sprijin pentru persoanele cu afecțiuni ale vezicii urinare și ale intestinului.