Cateter urinar – Tipuri

Există mai multe tipuri diferite de cateter urinar, care sunt introduse și utilizate în moduri diferite.

Catetere urinare intermitente

În cele mai multe cazuri, sunt recomandate catetere urinare intermitente. Aceste catetere sunt introduse de mai multe ori pe zi, pentru o perioadă suficient de lungă pentru a vă scurge vezica, apoi sunt eliminate.

Ar trebui să fiți învățat cum să introduceți singur cateterul. De obicei, este introdus în vezică prin uretră (tubul care transportă urina din corp).

Cateterul steril este de obicei pre-lubrifiat pentru a reduce riscul de disconfort atunci când îl introduceți.

Un capăt al cateterului este fie lăsat deschis pentru a permite scurgerea într-o toaletă sau atașat la o pungă pentru a colecta urina. Celălalt capăt este ghidat prin uretra până când intră în vezică și urina începe să curgă.

Când fluxul de urină se oprește, cateterul poate fi îndepărtat. De fiecare dată este folosit un nou cateter.

Cateteruri urinare care adăpostesc

Un cateter urinar care se adăpostește este introdus în același mod ca un cateter intermitent, dar cateterul este lăsat pe loc.

Cateterul este ținut în vezică printr-un balon umplut cu apă, care împiedică să cadă. Aceste tipuri de catetere sunt adesea cunoscute sub numele de catetere Foley.

Diagrama care prezintă un cateter intern (cateter Foley)

Credit:

Nucleus Medical Media Inc / Alamy Stock Photo


Urina este scursă printr-un tub conectat la o pungă de colectare, care poate fi legată la interiorul piciorului sau fixată pe un suport de pe podea.

Cateterele cu adăpost sunt uneori prevăzute cu o supapă. Valva poate fi deschisă pentru a permite scurgerea urinei într-o toaletă și închisă pentru a permite vezicii urinare să se umple cu urină până când drenajul este convenabil.

Majoritatea cateterelor care locuiesc trebuie schimbate cel puțin la 3 luni.

Catetere suprapubice

Un cateter suprapubic este un tip de cateter care este lăsat pe loc.

În loc să fie introdus prin uretra, cateterul este introdus printr-o gaură în abdomen și apoi direct în vezică. Această procedură poate fi efectuată sub anestezic general , anestezic epidural sau anestezic local .

Un cateter suprapubic este utilizat atunci când uretra este deteriorată sau blocată sau când cineva nu este în măsură să folosească un cateter intermitent.

Cateterul poate fi fixat pe partea laterală a corpului și atașat la o pungă de colectare legată de picior. În mod alternativ, poate fi atașată o supapă care se deschide pentru a permite scurgerea urinei într-o toaletă și se închide pentru a permite vezicii urinare să se umple cu urină până când drenajul este convenabil.

Acest tip de cateter este de obicei schimbat la fiecare 6 până la 8 săptămâni.

Citiți mai multe despre viața cu un cateter urinar .