Număr scăzut de spermă

Un număr scăzut de spermă, numit și oligozoospermie, este acela în care un bărbat are mai puțin de 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru de spermă.

Având un număr scăzut de spermatozoizi, poate fi mai dificil de conceput în mod natural, deși sarcinile de succes pot apărea în continuare.

Problemele cu sperma, inclusiv un număr scăzut de spermatozoizi și probleme cu calitatea spermatozoizilor, sunt destul de frecvente. Sunt un factor în aproximativ 1 din 3 cupluri care se luptă să rămână însărcinate.

Există tratamente disponibile pe sau în mod privat, care vă pot ajuta să deveniți tată dacă aveți un număr scăzut de spermă.

Verificarea numărului de spermatozoizi

Vedeți medicul dumneavoastră de familie dacă nu ați reușit să concepeți după 1 an de încercare pentru un copil.

Este o idee bună atât pentru dvs. cât și pentru partenerul dvs. să primiți sfaturi, deoarece problemele de fertilitate pot afecta bărbații și femeile și de multe ori este o combinație a ambelor. Este important să înțelegeți care este problema exactă înainte de a vă decide cu privire la pașii următori.

Unul dintre testele pe care le poate aranja medicul dumneavoastră este o analiză de spermă.

Aici este analizat un eșantion de spermă pentru a verifica calitatea și cantitatea spermei. Rezultatele sunt de obicei disponibile într-o săptămână.

Dacă rezultatele nu sunt normale, testul trebuie repetat pentru a se asigura că a fost corect. Acest lucru va fi efectuat în mod normal după 3 luni.

Medicul dumneavoastră vă poate consulta la un specialist în infertilitate masculină la spitalul local sau la clinica de fertilitate, dacă există probleme.

Kituri de testare a numărului de spermatozoizi

Există mai multe kituri de testare a fertilității masculine la domiciliu pentru a cumpăra din farmacii. Aceste teste pretind că indică dacă numărul de spermă este scăzut.

Poate fi tentant să încerci unul dintre teste dacă preferi să nu-ți vezi medicul, dar ar trebui să știi că:

  • deși cercetările producătorilor sugerează că aceste teste pot oferi o indicație exactă a numărului de spermă, acestea nu au fost studiate pe scară largă
  • unele kituri de testare la domiciliu clasifică un număr scăzut de spermatozoizi ca sub 20 de milioane de spermatozoizi pe mililitru de spermă, dar ghidurile internaționale mai recente afirmă că orice peste 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru de spermă este normal
  • unele truse verifică doar numărul de spermatozoizi, nu și alte lucruri care pot afecta fertilitatea, cum ar fi cât de bine sunt capabili să se miște sperma (motilitatea) – cel mai bine este să folosiți un kit care măsoară ambele lucruri

În timp ce aceste teste pot oferi uneori o indicație utilă a numărului de spermă, acestea vă pot oferi, de asemenea, o falsă reasigurare sau pot sugera că numărul de spermatozoizi este scăzut atunci când este de fapt perfect normal.

Este mai bine să vă consultați medicul de familie pentru o analiză de spermă adecvată la un laborator acreditat dacă sunteți preocupat de fertilitatea dumneavoastră. Vedeți cum să folosiți kiturile de auto-test în siguranță pentru mai multe despre problemele testării la domiciliu.

Cauzele unui număr scăzut de spermă

În multe cazuri, nu este evident ce provoacă un număr scăzut de spermatozoizi.

Uneori, problemele legate de numărul de spermatozoizi și de calitate sunt asociate cu:

Tratamente pentru scăderea numărului de spermatozoizi

Dacă dumneavoastră sau partenerul dvs. a fost diagnosticat cu un număr scăzut de spermă, există mai multe opțiuni disponibile.

Continua sa incerci

Medicul dumneavoastră poate sugera inițial să încercați să concepeți natural pentru puțin timp. Multe cupluri concep în cel de-al doilea an de încercare.

Puteți ajuta la maximizarea șanselor dvs. de concepere prin:

Citiți mai multe despre cum să vă îmbunătățiți șansele de a deveni tată .

FIV

Fertilizarea in vitro (FIV) poate fi o opțiune dacă aveți un număr de spermatozoizi ușor scăzut și încercați să concepeți natural cu partenerul dvs. cel puțin 2 ani.

În timpul FIV, un ovul este îndepărtat din ovarele femeii și fertilizat cu spermă într-un laborator. Oul fecundat este apoi returnat în pântecul femeii pentru a crește și a se dezvolta.

Citiți mai multe despre FIV .

Injectare intracitoplasmică de spermă (ICSI)

Injectarea intracitoplasmatică a spermei (ICSI) este un tip de tehnică FIV, în care un singur spermatozoid este injectat direct într-un ovul pentru a-l fertiliza. Oul fecundat este apoi transferat în pântecul femeii.

ICSI poate fi oferit dacă încercați să concepeți în mod natural cu partenerul dvs. cel puțin 2 ani și aveți sau nu puține sperme în spermă sau spermă de proastă calitate.

Înainte de a avea ICSI, dumneavoastră și partenerul dvs. trebuie să aveți o evaluare pentru a vă asigura că tratamentul este adecvat.

Aceasta va implica întrebări despre istoricul dumneavoastră medical și sexual și teste de screening pentru a verifica dacă există infecții sau probleme genetice care ar putea afecta copilul și șansele de a lucra ICSI.

Autoritatea pentru fertilizare umană și embrioni (HFEA) are mai multe informații despre ICSI .

Inseminarea donatorilor

Inseminarea donatorilor înseamnă utilizarea spermei donate de un alt bărbat.

Poate doriți să luați în considerare utilizarea inseminării donatorilor ca o alternativă la ICSI, în special dacă aveți o tulburare genetică care ar putea fi transmisă copiilor. Poate fi utilizat ca parte a FIV dacă este necesar.

Dacă aveți în vedere inseminarea donatorilor, ar trebui să vi se ofere consiliere în cuplu despre implicațiile pentru dumneavoastră și copiii dvs.

Citiți mai multe despre ceea ce trebuie să știți despre utilizarea unui donator de spermă .

Medicamentul gonadotrofină

Dacă aveți un nivel foarte scăzut de hormoni gonadotrofină (care stimulează producția de spermă), trebuie să vi se ofere tratament cu medicament gonadotrofină pentru a vă îmbunătăți fertilitatea.

Dar dacă nu a fost găsită nicio cauză pentru numărul de spermatozoizi anormali, nu vi se vor oferi medicamente pe bază de hormoni, deoarece nu se știe că acestea îmbunătățesc fertilitatea în aceste cazuri.