Coborat testiculele

Testiculele nedorite sunt o afecțiune obișnuită a copilăriei în care testiculele unui băiat nu se află la locul lor obișnuit în scrot.

Se estimează că aproximativ 1 din 25 băieți sunt născuți cu testicule nedescendente.

În cele mai multe cazuri, nu este necesar un tratament, deoarece testiculele se vor deplasa de obicei în scrot în timpul primelor 3 – 6 luni de viață.

Dar în jur de 1 din 100 de băieți are testicule care rămân nedescendite decât dacă sunt tratate.

Termenul medical pentru a avea 1 sau 2 testicule nedescoperite este un criptorhidism unilateral sau bilateral.

Când să vă vedeți medicul

Testiculele nedorite sunt de obicei detectate în timpul examinării fizice a nounăscutului efectuată la scurt timp după naștere sau în timpul unui control de rutină la 6 până la 8 săptămâni.

Consultați medicul dumneavoastră medical dacă în orice moment observați că 1 sau ambele testicule ale copilului dvs. nu sunt în locul normal în scrot.

Testiculele nedorite nu sunt dureroase, iar copilul dvs. nu prezintă riscul unor probleme de sănătate imediate, dar trebuie monitorizat de către un medic în cazul în care tratamentul este necesar ulterior.

Ce provoacă testiculele nedorite?

În timpul sarcinii, testiculele se formează în interiorul burtei (abdomenului) unui băiețel înainte de a se deplasa încet în scrot cu aproximativ o lună sau 2 înainte de naștere.

Nu se știe exact de ce unii băieți se nasc cu testicule nedescendente. Majoritatea băieților cu afecțiune sunt altfel complet sănătoși.

Să fi născut prematur (înainte de a 37-a săptămână de sarcină) și să aibă o greutate scăzută la naștere și un istoric familial de testicule nedorite poate crește șansele ca un băiat să se nască cu afecțiunea.

Diagnosticarea testiculelor nedorite

Testiculele nedorite pot fi diagnosticate de obicei după o examinare fizică.

Aceasta va determina dacă testiculele pot fi simțite în apropierea scrotului (palpabile) sau dacă nu pot fi resimțite deloc (impalpabile).

Această examinare fizică poate fi uneori dificilă, astfel încât este posibil ca medicul dumneavoastră să fie necesar să vă adresați copilul la un chirurg pediatru.

Nu sunt necesare alte scanări sau teste pentru localizarea testiculelor dacă medicul poate fi simțit.

Dacă nu pot fi simțite, o parte din tratamentul chirurgical inițial poate implica o intervenție chirurgicală cu gaura cheii (o laparoscopie de diagnostic) pentru a vedea dacă testiculele sunt în interiorul abdomenului.

Cum sunt tratate testiculele nedorite

Dacă testiculele nu au coborât cu 6 luni, este foarte puțin probabil să facă acest lucru și de obicei va fi recomandat tratamentul.

Acest lucru se datorează faptului că băieții cu testicule netratate netratate pot avea probleme de fertilitate în viața ulterioară și un risc crescut de a dezvolta cancer testicular .

Tratamentul va implica de obicei o operație numită orhidopexie pentru a muta testiculele în poziția corectă în interiorul scrotului. Aceasta este o operație relativ simplă, cu o rată de succes bună.

Chirurgia este realizată în mod ideal înainte de vârsta de 12 luni. Dacă testiculele nedorite sunt tratate la o vârstă fragedă, riscul apariției unor probleme de fertilitate și cancer testicular poate fi redus.

Citiți mai multe despre tratarea testiculelor nedorite .

testicule retractil

La majoritatea băieților, testiculele se pot mișca și ieși din scrot în diferite momente, schimbând de obicei poziția ca urmare a schimbărilor de temperatură sau a sentimentelor de teamă sau emoție.

Aceasta este o afecțiune separată cunoscută sub numele de testicule retractile.

Testiculele retractile la băieții tineri nu sunt un motiv de îngrijorare, deoarece testiculele afectate se instalează deseori în scrot, odată cu înaintarea în vârstă.

Dar este posibil să fie monitorizați în copilărie, deoarece uneori nu coboară în mod natural, iar tratamentul poate fi necesar.

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă observați că testiculele copilului dvs. nu se află în scrot. Medicul dumneavoastră poate efectua o examinare pentru a determina dacă testiculele copilului dvs. sunt nedescoperite sau retractile.