Postherpetică

Nevralgia post-herpetică este durere nervoasă de durată într-o zonă anterior afectată de zona zoster.

Se estimează că până la una din cinci persoane cu zona zoster vor avea nevralgii post-herpetice. Persoanele în vârstă sunt în special în pericol.

Multe persoane cu nevralgie post-herpetică își fac o recuperare completă într-un an. Dar simptomele durează ocazional de câțiva ani sau pot fi permanente.

Simptomele nevralgiei post-herpetice

Principalul simptom al nevralgiei post-herpetice este durerea nervului intermitent sau continuu într-o zonă anterior afectată de zona zoster.

Durerea a fost descrisă ca arsură, înjunghiere, împușcare, dureri, palpitante sau ca șocuri electrice.

Zona afectată mai poate:

  • simți intens mâncărime
  • fii mai sensibil la durere decât de obicei
  • simțiți durere ca urmare a ceva ce în mod normal nu ar strica, cum ar fi o atingere ușoară sau o adiere rece

Când să vă vedeți medicul

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți dureri în curs de desfășurare, după ce aveți zona zoster. Vă pot sfătui cu privire la opțiunile de tratament, inclusiv medicamentele pe care le puteți obține doar pe bază de rețetă.

Tratamente pentru nevralgia post-herpetică

Medicamentele pot ușura simptomele nevralgiei post-herpetice, deși poate nu ameliorează complet durerea.

Anti-calmante disponibile pe scară largă, cum ar fi paracetamolul și ibuprofenul, nu ajută de obicei, astfel încât medicul dumneavoastră vă poate prescrie un alt tip de calmant.

Unele medicamente utilizate pentru tratarea depresiei funcționează, de asemenea, pentru durerile nervoase și sunt folosite uneori pentru nevralgia post-herpetică.

Citiți mai multe despre tratarea nevralgiei post-herpetice .

Cauzele nevralgiei post-herpetice

Virusul varicelei zoster cauzează varicela și zona zoster.

În nevralgia post-herpetică, virusul provoacă inflamația nervilor sub pielea zonei afectate. Nevralgia este un termen medical pentru durere care rezultă din inflamația nervoasă sau daune.

Nu este clar de ce unele persoane cu zona zoster dezvoltă nevralgii post-herpetice, dar vârsta crescândă, durerea în timpul stadiului timpuriu al zosterului și durerea severă pe parcursul unui episod de zona zoster sunt asociate cu un risc crescut de afecțiune.

Prevenirea nevralgiei post-herpetice

Nu există o modalitate certă de a preveni nevralgia post-herpetică. Dar dacă zona zoster este tratată din timp cu medicamente antivirale, riscul de complicații, cum ar fi nevralgia post-herpetică este redus.

Dacă dezvoltați simptome precum durere sau erupție cutanată care sugerează zona zoster , consultați medicul dumneavoastră cât mai curând posibil pentru a discuta despre administrarea unui medicament antiviral.

Vaccinarea pentru zona zoster te va ajuta să eviți infecția în primul rând. Dacă ați mai avut zona zoster, vaccinul vă va reduce riscul de a-l primi din nou. Este disponibil pe pentru unii oameni în anii 70.

Citiți mai multe despre cine poate avea vaccinul zoster .