Miozită (polimiozită și dermatomiozită)

Miozita este o afecțiune rară care afectează mușchii. Termenul miozită înseamnă „inflamația mușchilor”.

Principalele semne sunt slăbiciunea musculară, mușchii dureroși sau dureri, declanșarea sau căderea și oboseala extremă după mers sau în picioare. Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, trebuie să vă prezentați medicul dumneavoastră.

Miozita este de obicei cauzată de o problemă care stă la baza sistemului imunitar, unde atacă greșit țesutul sănătos.

Tipuri de miozită

Există diferite tipuri de miozita care toate afectează mușchii, inclusiv:

Organizația de caritate din Marea Britanie, Myositis UK, are mai multe informații despre diferitele tipuri de miozită .

Vedeți mai jos pentru informații mai detaliate despre polimiozită și dermatomiozită, cele mai comune două tipuri de miozită.

Există cel puțin trei tipare distincte care pot apărea la persoanele cu miozită. Unii oameni au:

  • simptome severe (miozita acută) care se pot rezolva în unul până la doi ani
  • simptome persistente sau de durată mai lungă (boală persistentă cronică)
  • simptome care tind să vină și să plece (boală recidivă)

Simptomele polimiozitei

Polimiozita afectează mulți mușchi diferiți, în special în jurul gâtului, umerilor, spatelui, șoldurilor și coapselor.

Printre simptomele se numără:

Slăbiciunea musculară poate varia de la săptămână la săptămână sau de la lună la lună, deși tinde să se înrăutățească constant fără tratament.

S-ar putea să vă fie dificil să vă ridicați de pe un scaun, să urcați scările, să ridicați obiecte și să vă pieptănați părul. Slăbiciunea musculară poate deveni atât de severă încât chiar și a lua o ceașcă de ceai poate fi dificilă.

Dacă mușchii gâtului sunt afectați, s-ar putea să vă fie greu să vă țineți capul sus. Dacă mușchii gâtului sau pieptului sunt afectați, este posibil să aveți dificultăți de respirație și de înghițire .

Simptomele dermatomiozitei

De asemenea, dermatomiozita afectează mușchii, iar simptomele sunt similare cu cele ale polimiozitei. În plus, există și o erupție distinctivă.

Înainte de apariția simptomelor musculare, o erupție de culoare roșie sau violet apare adesea pe față (pleoape, nas și obraji), spate, piept superior, coate, genunchi și articulații.

Imagine a erupției dermatomiozite

Credit:

BIBLIOTECA ȘTIINȚĂ


Erupția poate fi mâncărime sau dureroasă și, de asemenea, puteți obține dureri dure de țesut sub piele numită calcinoză.

Diagnosticarea miozitei

Medicul dumneavoastră vă va întreba despre simptomele dvs. și vă va examina. Dacă cred că puteți avea miozită, va trebui să faceți câteva teste care să vă ajute să excludeți alte afecțiuni cu simptome similare.

Testele pe care le-ați putea include includ:

  • analize de sânge – pentru a verifica dacă nivelurile crescute de enzime și anticorpi din sângele dumneavoastră
  • biopsie musculară sau cutanată – poate fi prelevat un eșantion mic de țesut muscular și / sau piele, astfel încât să poată fi examinat pentru inflamații, leziuni și alte anomalii
  • scanări magnetice cu rezonanță magnetică (RMN) – scanerele moderne sunt capabile să detecteze cu exactitate amploarea modificărilor inflamatorii ale mușchilor și să distingă zonele cu adevărat inflamație de alte zone din apropiere, unde fibrele musculare au fost înlocuite cu grăsime sau țesut fibros
  • electromiografie (EMG) – un mic electrod în formă de ac este introdus prin pielea ta și în mușchi, folosind un anestezic local , pentru a înregistra semnalele electrice de la terminațiile nervoase ale mușchilor; un model anormal de activitate electrică poate indica faptul că aveți polimiozită sau dermatomiozită

Tratarea miozitei

Exercițiu și fizioterapie

Trebuie să fii foarte atent la exerciții fizice dacă ai simptome severe de miozită, cum ar fi dureri musculare severe și slăbiciune. Majoritatea specialiștilor nu recomandă exerciții fizice în această perioadă.

Cu toate acestea, este foarte important să mențineți o mișcare blândă a mușchilor și articulațiilor, în special în cazurile în care miozita se dezvoltă în copilărie. Acest lucru asigură că articulațiile care sunt mișcate de mușchi nu devin rigidizate și să ia o poziție fixă.

Pe măsură ce afecțiunea este sub control, un program de exerciții blânde poate fi început și crescut treptat, după sfaturile unui kinetoterapeut.

Medicamente cu steroizi

Steroizii sunt principalul tip de medicamente utilizate pentru tratarea polimiozitei și dermatomiozitei. Acestea pot include:

  • creme de steroizi – care pot fi utilizate pentru a trata zonele afectate ale pielii în dermatomiozită
  • doze mai mari de tablete steroizi dacă există slăbiciune musculară severă

Dozele mari de steroizi pot provoca reacții adverse, cum ar fi creșterea în greutate, hipertensiunea arterială , diabetul zaharat , cataracta (petele tulbure în lentila ochiului) și osteoporoza (oasele slăbite).

Citiți mai multe despre efectele secundare ale medicamentelor cu steroizi .

Medicamente anti-reumatice modificatoare de boli (DMARD)

Dacă inflamația din mușchii tăi scade, medicul îți poate prescrie un medicament anti-reumatic care modifică boala (DMARD).

DMARD-urile, cum ar fi azatioprina, metotrexatul, ciclofosfamida sau micofenolatul îți suprimă sistemul imunitar și ajută la reducerea inflamației.

Aceste medicamente se acționează lent, dar pe termen lung pot permite reducerea dozei de steroizi, împreună cu efectele secundare ale acestora.

Terapia intravenoasă cu imunoglobulină

Terapia cu imunoglobulină intravenoasă poate fi necesară în cazurile foarte severe de miozită în care slăbiciunea musculară severă provoacă probleme de respirație sau înghițire care pun în pericol viața.

Ea implică o injecție de anticorpi normali din sângele donat. Acest lucru schimbă temporar modul în care funcționează sistemul dumneavoastră imunitar.

Terapia intravenoasă cu imunoglobulină poate produce o îmbunătățire rapidă a simptomelor miozitei, dar este foarte scumpă, iar beneficiile durează de obicei doar câteva săptămâni.

Prin urmare, nu este potrivit ca tratament de lungă durată și este de obicei utilizat doar pentru a trata persoanele care sunt grav bolnave în timp ce așteaptă alte tratamente.

Terapii biologice

Se crede că terapiile biologice, care sunt utilizate pe scară largă pentru a trata afecțiuni cum ar fi artrita reumatoidă și artrita psoriazică , pot juca, de asemenea, un rol în gestionarea miozitei la persoanele ale căror simptome nu răspund la steroizi convenționali și la medicamente imunosupresoare.

De exemplu, rituximab este un medicament biologic care ajută la reducerea inflamației care a fost aprobat recent pentru tratarea miozitei. Se administrează prin perfuzie intravenoasă (direct într-o venă printr-o linie intravenoasă, ac sau cateter) în două ocazii la două săptămâni între ele și poate fi repetată luni sau ani mai târziu.

perspectivă

Majoritatea persoanelor cu miozită răspund la o combinație de steroizi și terapie imunosupresivă, alături de exerciții controlate cu atenție.

Steroizii sunt adesea necesari, în doze foarte mici, timp de câțiva ani, precum și medicamente imunosupresive. Acest lucru poate duce la un risc crescut de infecție, care în majoritatea cazurilor poate fi ușor gestionat cu antibiotice dacă devine o problemă.

Complicații ale miozitei

Unele persoane cu miozită răspund mai puțin bine la tratament și consideră că afecțiunea le afectează semnificativ activitățile de zi cu zi și calitatea vieții. Dar continuarea exercițiilor fizice ajută de obicei la îmbunătățirea forței musculare.

Dacă aveți miozită severă, puteți dezvolta probleme de respirație și deglutiție. Terapia de vorbire și limbaj poate fi recomandată dacă aveți probleme la înghițire sau vă afectează capacitatea de a comunica.

În cazuri rare, miozita poate fi asociată cu cancerul și este posibil să vi se ofere teste pentru a verifica cancerul.

Ajutor si sustinere

Myositis Marea Britanie oferă informații suplimentare, ajutor și sprijin pentru persoanele care sunt diagnosticate cu miozită și familiile lor.

Asociatia Myositis (din America) ofera, de asemenea, informatii despre polimiozita si dermatomiozita.