Artrita psoriazică

Artrita psoriazică este un tip de artrită care se dezvoltă la unii oameni cu psoriazis . În mod obișnuit, articulațiile afectate devin inflamate (umflate), rigid și dureroase.

La fel ca psoriazisul, artrita psoriazică este o afecțiune pe termen lung care se poate agrava progresiv. În cazuri grave, există riscul ca articulațiile să fie deteriorate sau deformate definitiv, ceea ce poate necesita tratament chirurgical.

Cu toate acestea, cu un diagnostic precoce și un tratament adecvat, este posibil să încetiniți progresia afecțiunii și să minimizați sau să preveniți deteriorarea permanentă a articulațiilor.

Simptomele artritei psoriazice

Durerea, umflarea și rigiditatea asociate cu artrita psoriazică pot afecta orice articulație din corp, dar afecțiunea afectează adesea mâinile, picioarele, genunchii, gâtul, coloana vertebrală și coatele.

Imagine cu artrita psoriazică

Credit:

Emiliano Rodriguez / Alamy Stock Photo


Severitatea afecțiunii poate varia considerabil de la o persoană la alta. Unele persoane pot avea probleme severe care afectează multe articulații, în timp ce altele pot observa simptome ușoare doar la 1 sau 2 articulații.

Pot exista momente în care simptomele tale se îmbunătățesc (cunoscute sub numele de remisie) și perioade în care se înrăutățesc (cunoscute sub numele de flăcări sau recidive).

Recidivele pot fi foarte dificil de prevăzut, dar adesea pot fi administrate cu medicamente atunci când apar.

Când să solicitați sfaturi medicale

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți dureri persistente, umflare sau rigiditate la nivelul articulațiilor dvs., chiar dacă nu ați fost diagnosticat cu psoriazis.

Dacă ați fost diagnosticat cu psoriazis, ar trebui să faceți controale cel puțin o dată pe an pentru a vă monitoriza starea. Asigurați-vă că anunțați medicul dumneavoastră dacă întâmpinați probleme cu articulațiile.

Cauzele artritei psoriazice

Între 1 și 2 din 5 persoane cu psoriazis dezvoltă artrită psoriazică.

De obicei, se dezvoltă în termen de 10 ani de la diagnosticul psoriazisului, deși unele persoane pot întâmpina probleme cu articulațiile lor înainte de a observa orice simptom care le afectează pielea.

La fel ca psoriazisul, se consideră că artrita psoriazică apare ca urmare a sistemului imunitar care atacă greșit țesutul sănătos.

Cu toate acestea, nu este clar de ce unele persoane cu psoriazis dezvoltă artrită psoriazică, iar altele nu.

Diagnosticarea artritei psoriazice

Dacă medicul dumneavoastră consideră că puteți avea artrită, ar trebui să vă adreseze la un reumatolog (specialist în afecțiuni comune) pentru o evaluare.

Site-ul Asociației Britanice a Dermatologilor are informații despre instrumentul de depistare a epidemiologiei psoriazisului (PEST) (PDF, 209kb) . Acesta este un chestionar pe care vi se poate cere să îl completați, care vă ajută medicul să decidă dacă aveți nevoie de o sesizare. Persoanelor cu psoriazis ar trebui să li se solicite completarea anuală.

De obicei, un reumatolog va putea diagnostica artrita psoriazică dacă aveți psoriazis și probleme cu articulațiile.

De asemenea, vor încerca să excludă alte tipuri de artrită, cum ar fi artrita reumatoidă și osteoartrita .

O serie de teste pot fi efectuate pentru a ajuta la confirmarea diagnosticului, inclusiv:

 • analize de sânge pentru a verifica dacă există semne de inflamație în corpul dvs. și prezența anumitor anticorpi găsiți în alte tipuri de artrită
 • Razele X sau scanările articulațiilor tale

Tratarea artritei psoriazice

Principalele obiective ale tratamentului vor fi ameliorarea simptomelor, încetinirea progresiei afecțiunii și îmbunătățirea calității vieții.

Pentru majoritatea oamenilor, acest lucru implică încercarea unui număr de medicamente diferite, dintre care unele pot trata și psoriazisul. În mod ideal, ar trebui să luați un medicament pentru a vă trata atât psoriazisul, cât și artrita psoriazică ori de câte ori este posibil.

Principalele medicamente utilizate pentru tratarea artritei psoriazice sunt rezumate mai jos și includ:

 • antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
 • corticosteroizi
 • medicamente anti-reumatice modificatoare de boli (DMARD)
 • terapii biologice

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

Medicul dumneavoastră poate să prescrie mai întâi medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru a vedea dacă ajută la ameliorarea durerii și la reducerea inflamației.

Există două tipuri de AINS și funcționează în moduri ușor diferite:

 • AINS tradiționale, cum ar fi ibuprofenul , naproxenul sau diclofenacul
 • Inhibitori de COX-2 (adesea numiți coxibs), cum ar fi celecoxib sau etoricoxib

Ca toate medicamentele, AINS pot avea reacții adverse. Medicul dumneavoastră va lua măsuri de precauție pentru a reduce riscul acestora, cum ar fi prescrierea celei mai mici doze necesare pentru a vă controla simptomele în cel mai scurt timp posibil.

Dacă apar reacții adverse, acestea afectează de obicei stomacul și intestinele și pot include indigestie și ulcerații ale stomacului . Un medicament numit inhibitor al pompei de protoni (IPP) va fi adesea prescris alături de AINS – un IPP ajută la protejarea stomacului prin reducerea cantității de acid pe care o produce.

Citiți mai multe despre efectele secundare ale AINS .

Dacă AINS nu sunt utile, pot fi recomandate unele dintre medicamentele de mai jos.

corticosteroizii

La fel ca AINS, corticosteroizii pot ajuta la reducerea durerii și umflarea.

Dacă aveți o singură articulație inflamată sau umflată, medicul dumneavoastră poate injecta medicamentul direct în articulație. Aceasta poate oferi o ușurare rapidă cu efecte secundare minime, iar efectul poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni.

Corticosteroizii pot fi luați și sub formă de tabletă sau ca o injecție în mușchi, pentru a ajuta o mulțime de articulații. Cu toate acestea, medicii sunt în general precauți în acest sens, deoarece medicamentele pot provoca reacții adverse semnificative dacă sunt utilizate pe termen lung, iar psoriazisul poate să se aprindă atunci când încetați utilizarea acestuia.

Medicamente anti-reumatice modificatoare de boli (DMARD)

Medicamentele anti-reumatice modificatoare ale bolilor (DMARDs) sunt medicamente care funcționează prin abordarea cauzelor care stau la baza inflamației în articulațiile tale.

Acestea vă pot ajuta să vă ușurați simptomele și să încetiniți progresia artritei psoriazice. Cu cât începi să iei un DMARD, cu atât va fi mai eficient.

Leflunomida este adesea primul medicament administrat pentru artrita psoriazică, deși sulfasalazina sau metotrexatul pot fi considerate alternative.

Poate dura câteva săptămâni sau luni pentru a observa un DMARD care funcționează, deci este important să continuați să luați medicamentele, chiar dacă nu pare să funcționeze la început.

Tratamente biologice

Tratamentele biologice sunt o formă mai nouă de tratament pentru artrita psoriazică. Vi se poate oferi unul dintre aceste tratamente dacă:

 • artrita psoriazică nu a răspuns la cel puțin două tipuri diferite de DMARD
 • nu puteți fi tratat cu cel puțin două tipuri diferite de DMARD

Medicamentele biologice funcționează prin oprirea anumitor substanțe chimice din sânge de la activarea sistemului imunitar pentru a ataca mucoasa articulațiilor.

Unele dintre medicamentele biologice care vi se pot oferi includ:

 • adalimumab
 • apremilast
 • certolizumab
 • etanercept
 • golimumab
 • infliximab
 • secukinumab
 • ustekinumab
 • ixekizumab
 • tofacitinib

Cel mai frecvent efect secundar al tratamentelor biologice este o reacție în zona pielii în care medicamentul este injectat, cum ar fi înroșirea, umflarea sau durerea, deși aceste reacții nu sunt de obicei grave.

Cu toate acestea, tratamentele biologice pot provoca uneori alte reacții adverse, inclusiv probleme cu ficatul, rinichii sau numărul de sânge, astfel încât, de obicei, va trebui să aveți teste obișnuite de sânge sau urină pentru a le verifica.

Tratamentele biologice vă pot face, de asemenea, mai multe șanse de a dezvolta infecții. Spuneți medicului dumneavoastră cât mai curând posibil dacă prezentați simptome ale unei infecții, cum ar fi:

De obicei, medicamentele biologice vor fi recomandate timp de trei luni la început, pentru a vedea dacă ajută. Dacă este eficient, medicația poate fi continuată. În caz contrar, medicul dumneavoastră poate sugera oprirea medicamentului sau schimbarea unui tratament biologic alternativ.

Terapii complementare

Nu există suficiente dovezi științifice care să spună că terapiile complementare, cum ar fi balneoterapia (scăldat în apă care conține minerale), funcționează în tratarea artritei psoriazice.

De asemenea, nu există suficiente dovezi pentru a susține orice fel de supliment alimentar ca tratament.

Terapiile complementare pot reacționa uneori cu alte tratamente, așa că discutați cu medicul dumneavoastră, specialistul sau farmacistul dacă vă gândiți să utilizați vreunul.

Gestionarea condițiilor aferente

Ca și în cazul psoriazisului și a altor tipuri de artrită inflamatorie, este posibil să aveți mai multe probabilități să obțineți alte afecțiuni – cum ar fi bolile cardiovasculare (BCV) – dacă aveți artrită psoriazică. CVD este termenul pentru afecțiuni ale inimii sau vaselor de sânge, cum ar fi boli de inimă și accident vascular cerebral .

Medicul dumneavoastră ar trebui să efectueze teste în fiecare an (cum ar fi tensiunea arterială și colesterolul), astfel încât să poată verifica dacă aveți BCV și să ofere tratament suplimentar, dacă este necesar.

De asemenea, vă puteți ajuta prin:

 • având un echilibru bun între repaus și activitatea fizică regulată
 • pierdeți în greutate, dacă sunteți supraponderali
 • nu fumez
 • bea doar cantități moderate de alcool

Citiți mai multe despre:

Trăind cu psoriazis

Prevenirea BCV

Echipa ta de îngrijire

La fel ca medicul dumneavoastră de familie și reumatologul, puteți fi îngrijit și de:

 • o asistentă de specialitate – care va fi adesea primul tău punct de contact cu echipa de îngrijire de specialitate
 • un dermatolog (specialist în piele) – care va fi responsabil pentru tratarea simptomelor psoriazisului
 • un kinetoterapeut – care poate elabora un plan de exerciții pentru a vă menține articulațiile mobile
 • un terapeut profesionist – care poate identifica orice probleme aveți în activitățile de zi cu zi și poate găsi modalități de a le depăși sau gestiona
 • un psiholog – care poate oferi sprijin psihologic dacă ai nevoie