Menopauză masculină

Unii bărbați dezvoltă depresie, pierderea de conducere sexuală, disfuncție erectilă și alte simptome fizice și emoționale atunci când ajung la sfârșitul anilor 40 până la începutul anilor 50.

Alte simptome frecvente la bărbați de această vârstă sunt:

 • schimbări de dispoziție și iritabilitate
 • pierderea masei musculare și capacitatea redusă de exercițiu
 • redistribuire a grăsimilor, cum ar fi dezvoltarea unei burtici mari sau a unor „boabe de om” (ginecomastia)
 • o lipsă generală de entuziasm sau energie
 • dificultate de somn (insomnie) sau oboseală crescută
 • concentrare slabă și memorie pe termen scurt

Aceste simptome pot interfera cu viața de zi cu zi și fericirea, de aceea este important să găsiți cauza care stă la baza și să aflați ce se poate face pentru a o rezolva.

Există o asemenea menopauză masculină?

„Menopauză masculină” (uneori numită andropauză) este un termen nefolositor uneori folosit în mass-media.

Această etichetă este înșelătoare, deoarece sugerează că simptomele sunt rezultatul unei scăderi bruște a testosteronului la vârsta mijlocie, similar cu ceea ce apare la menopauză feminină . Nu este adevarat.

Deși nivelul de testosteron scade pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, scăderea este constantă la mai puțin de 2% pe an, de la vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani, iar acest lucru nu este probabil să creeze probleme în sine.

Un deficit de testosteron care se dezvoltă mai târziu în viață, cunoscut și sub denumirea de hipogonadism cu debut tardiv, poate fi uneori responsabil pentru aceste simptome, dar în multe cazuri simptomele nu au nicio legătură cu hormonii.

Probleme personale sau de stil de viață

Factorii stilului de viață sau problemele psihologice sunt adesea responsabili pentru multe dintre aceste simptome.

De exemplu, disfuncția erectilă , pierderea libidoului și modificările de dispoziție pot fi rezultatul următoarelor:

Există, de asemenea, cauze fizice ale disfuncției erectile, cum ar fi modificări ale vaselor de sânge, care pot apărea alături de orice cauză psihologică.

Aflați mai multe despre cauzele disfuncției erectile

Problemele psihologice sunt de obicei cauzate de probleme de muncă sau de relație, divorț, probleme cu banii sau îngrijorarea pentru îmbătrânirea părinților.

O „criză a vieții medii” poate fi, de asemenea, responsabilă. Acest lucru se poate întâmpla atunci când bărbații cred că au ajuns la jumătatea etapei.

Anxietatile fata de ceea ce au realizat pana acum, fie in munca lor, fie in viata personala, pot duce la o perioada de depresie.

Aflați mai multe despre criza mediului masculin

Alte cauze posibile ale „menopauzei masculine” includ:

 • lipsa de somn
 • o dietă săracă
 • lipsa de exercitiu
 • bea prea mult alcool
 • fumat
 • stimă de sine scazută

Hipogonadism cu debut târziu

În unele cazuri, în care stilul de viață sau problemele psihologice nu par să fie responsabile, simptomele „menopauzei masculine” pot fi rezultatul hipogonadismului, unde testicele produc puțini sau deloc hormoni.

Hipogonadismul este uneori prezent de la naștere, ceea ce poate provoca simptome precum pubertatea întârziată și testiculele mici.

Hipogonadismul se poate dezvolta ocazional și mai târziu în viață, în special la bărbații care sunt obezi sau au diabet de tip 2 .

Acesta este cunoscut sub denumirea de hipogonadism cu debut tardiv și poate provoca simptomele „menopauzei masculine”.

Dar aceasta este o afecțiune medicală neobișnuită și specifică, care nu este o parte normală a îmbătrânirii.

Un diagnostic de hipogonadism cu debut tardiv poate fi făcut de obicei pe baza simptomelor dvs. și a rezultatelor analizelor de sânge utilizate pentru a măsura nivelul de testosteron.

Ce sa fac

Dacă întâmpinați oricare dintre aceste simptome, consultați medicul dumneavoastră. Vor întreba despre munca ta și viața personală pentru a vedea dacă simptomele tale pot fi cauzate de o problemă de sănătate mintală, cum ar fi stresul sau anxietatea.

Dacă stresul sau anxietatea vă afectează, puteți beneficia de medicamente sau de o terapie vorbitoare, cum ar fi terapia cognitiv comportamentală (CBT) .

Exercitarea și relaxarea pot ajuta și ele.

Citește despre:

Am nevoie de terapie de substituție hormonală (HRT)?

De asemenea, medicul dumneavoastră poate comanda un test de sânge pentru a vă măsura nivelul de testosteron.

Dacă rezultatele sugerează că ai o deficiență de testosteron, poți fi trimis la un endocrinolog, specialist în probleme hormonale.

Dacă specialistul confirmă acest diagnostic, vi se poate oferi înlocuirea testosteronului pentru a corecta deficiența de hormoni, ceea ce ar trebui să vă amelioreze simptomele.

Acest tratament poate fi:

 • tablete
 • patch-uri
 • geluri
 • implanturile
 • preparate injectabile