Înlocuirea genunchiului – recuperare

Timpul de recuperare poate varia în funcție de individul și tipul de operație efectuat. Este important să urmați sfaturile pe care vi le oferă spitalul cu privire la îngrijirea genunchiului.

Dupa operatie

În secția chirurgicală, vi se poate da un comutator care vă permite să administrați automat antiderapantele într-un ritm sigur. De asemenea, vi se poate administra oxigen printr-o mască sau tuburi. Dacă este necesar, vi se va administra o transfuzie de sânge .

Veți avea un pansament mare pe genunchi pentru a vă proteja rana. După operație poate fi pus un tub pentru a scurge sânge de pe locul operației și a preveni colectarea acestuia în interiorul plăgii.

Pansamentul tău de rană va fi schimbat regulat până la vindecarea sa.

Citiți mai multe informații despre ce se întâmplă după o operație .

Cât de curând voi fi sus și cam?

Personalul vă va ajuta să vă ridicați și să vă plimbați cât mai repede. Dacă ați efectuat o intervenție chirurgicală cu gaura cheii sau sunteți într-un program de recuperare îmbunătățit , este posibil să vă plimbați în aceeași zi cu operația dumneavoastră. În general, veți fi ajutați să stați în termen de 12 până la 24 de ore de la operație.

Plimbarea cu un cadru sau cârje este încurajată. Majoritatea oamenilor sunt capabili să meargă independent cu bastoane după aproximativ o săptămână.

În timpul șederii în spital, un kinetoterapeut vă va învăța exerciții pentru a ajuta la întărirea genunchiului. De obicei, puteți începe acestea a doua zi după operație. Este important să urmați sfaturile fizioterapeutului pentru a evita complicațiile sau dislocarea noii articulații.

Este normal să aveți disconfort inițial în timpul mersului și exercițiului fizic, iar picioarele și picioarele dvs. pot fi umflate.

Este posibil să fiți pus pe o mașină de mișcare pasivă pentru a restabili mișcarea la genunchi și la picior. Acest sprijin vă va mișca încet genunchiul în timp ce sunteți în pat. Acesta ajută la scăderea umflăturii, menținând piciorul ridicat și vă ajută să vă îmbunătățiți circulația.

Merg acasa

De obicei, veți fi în spital timp de 3 până la 5 zile, în funcție de progresele pe care le faceți și ce tip de înlocuire a genunchiului aveți. Pacienții care au o înlocuire parțială a genunchiului au de obicei o ședere mai scurtă la spital.

Dacă sunteți în general în formă și bine, chirurgul vă poate sugera un program de recuperare îmbunătățit, unde începeți să mergeți în ziua operației și sunteți externat în 1 până la 3 zile.

Citiți mai multe informații despre revenirea la normal după o operație .

Recuperarea acasă

S-ar putea să vă simțiți extrem de obosiți la început, iar mușchii și țesuturile din jurul noului dvs. genunchi vor avea timp să se vindece. Urmați sfaturile echipei chirurgicale și apelați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți probleme sau întrebări.

După ce ați fost externat din spital, este posibil să fiți eligibil pentru până la 6 săptămâni de ajutor la domiciliu și pot exista ajutoare care vă pot ajuta. De asemenea, poate doriți să aranjați ca cineva să vă ajute timp de o săptămână sau cam așa ceva.

Exercițiile pe care vi le oferă fizioterapeutul sunt o parte importantă a recuperării. Este esențial să continuați cu ei odată ce sunteți acasă. Reabilitarea dvs. va fi monitorizată de un kinetoterapeut.

Cât va dura înainte să mă simt normal?

Ar trebui să puteți opri utilizarea cârjelor sau a mersului și să reluați activitățile normale de petrecere a timpului liber la 6 săptămâni după operație. Cu toate acestea, durerea și umflarea pot să dureze până la 3 luni. Poate dura până la un an pentru ca orice umflare a piciorului să dispară.

Noul dvs. genunchi va continua să se recupereze până la 2 ani după operație. În acest timp, țesutul cicatricial se va vindeca și mușchii pot fi restabiliți prin exerciții fizice.

Chiar și după ce v-ați recuperat, este mai bine să evitați mișcări extreme sau sporturi în care există riscul de a cădea, cum ar fi schiul sau ciclismul montan. Medicul dumneavoastră sau un fizioterapeut vă pot sfătui.

Când pot conduce din nou?

Puteți relua conducerea când puteți îndoi genunchiul suficient pentru a intra și a ieși dintr-o mașină și a controla în mod corespunzător mașina.

Acest lucru este de obicei în jur de 6 până la 8 săptămâni după operație, dar verificați cu fizioterapeutul sau medicul dumneavoastră dacă este sigur pentru a conduce.

Când pot reveni la serviciu?

Acest lucru depinde de locul de muncă, dar, de obicei, puteți reveni la muncă 6-12 săptămâni după operație.

Când pot face treburile casnice?

În primele 3 luni, ar trebui să poți gestiona treburile ușoare, cum ar fi praful și spălarea.

Evitați sarcinile grele, cum ar fi aspirarea și schimbarea paturilor. Nu stați timp îndelungat, deoarece acest lucru poate provoca umflarea gleznei și evita întinderea sau îndoirea în primele 6 săptămâni.

Cum va afecta viața mea sexuală?

S-ar putea să descoperiți că efectuarea operației dă viață sexuală un impuls. Chirurgul tău te poate sfătui când poți face sex din nou. Atâta timp cât ești atent, ar trebui să fie bine după 6 până la 8 săptămâni. Evitați sexul viguros și pozițiile în genunchi.

Va trebui să mă întorc la spital?

Vi se va face o programare în ambulatoriu pentru a verifica progresul dvs., de obicei la 6 până la 12 săptămâni după înlocuirea genunchiului.

Voi avea nevoie de un alt genunchi nou?

Genunchiul poate fi înlocuit de câte ori este necesar, deși rezultatele tind să fie puțin mai puțin eficiente de fiecare dată. Recuperarea poate dura mai mult, dar după ce v-ați recuperat, rezultatele sunt de obicei bune.

Aveți grijă de noul dvs. genunchi

  • continuați să luați orice calmante prescrise sau antiinflamatoare pentru a ajuta la gestionarea oricărei dureri și umflături
  • folosește ajutoarele pentru mers, dar urmărește să micșorezi treptat cantitatea pe care te bazezi pe ele, deoarece piciorul se simte mai puternic
  • menține-ți exercițiile pentru a ajuta la prevenirea rigidității, dar nu-ți forța genunchiul
  • nu stați cu picioarele încrucișate în primele 6 săptămâni după operație
  • nu puneți o pernă sub genunchi când dormiți, deoarece acest lucru poate duce la un genunchi îndoit permanent
  • evitați să vă răsuciți la genunchi
  • purtați încălțăminte de susținere în aer liber
  • nu îngenuncheați pe genunchiul operat până când chirurgul nu spune că puteți
  • ridicați piciorul când stai și aplicați un pachet de gheață (sau o pungă de mazăre congelată) învelit într-un prosop de ceai timp de 20 de minute la fiecare 3 sau 4 ore pentru a reduce umflarea