Înlocuirea genunchiului – Cum se realizează

De obicei, veți fi internat la spital în ziua operației. Chirurgul și anestezistul vor veni de obicei să vă vadă pentru a discuta despre ce se va întâmpla și pentru a răspunde la orice întrebare.

Majoritatea oamenilor și-ar fi văzut chirurgul la o clinică pre-evaluare și ar fi avut șansa la operație.

Un chirurg, un consultant sau un registrator de nivel superior va face operația. Aceștia pot fi ajutați de medici mai tineri. Ar trebui să vi se spună la evaluarea preoperatorie cine va face operația. Intreaba daca nu ti se spune.

Cum se face operația

Chirurgia de înlocuire a genunchiului se efectuează de obicei fie sub anestezic general (dormi pe parcursul întregii proceduri), fie sub anestezic spinal sau epidural (ești treaz, dar nu ai senzație de la talie în jos).

Capetele uzate ale oaselor din articulația genunchiului sunt îndepărtate și înlocuite cu piese din metal și plastic (o proteză) care au fost măsurate pentru a se potrivi.

Este posibil să aveți o înlocuire totală sau parțială a genunchiului. Acest lucru va depinde de cât de deteriorat este genunchiul tău. Înlocuirile totale ale genunchiului sunt cele mai frecvente.

Citiți mai multe informații despre ce se întâmplă în ziua operațiunii dvs.

Înlocuirea totală a genunchiului

Într-o înlocuire totală a genunchiului, ambele părți ale articulației genunchiului sunt înlocuite. Procedura durează 1 – 3 ore:

  • Chirurgul tău îți taie partea din față a genunchiului pentru a-ți expune colacul. Acesta este apoi mutat în lateral, astfel încât chirurgul să poată ajunge la articulația genunchiului din spatele ei.
  • Capetele deteriorate ale oaselor coapsei și ale șatenului sunt tăiate. Capetele sunt măsurate cu precizie și modelate pentru a se potrivi cu înlocuirea protetică. O articulație manechin este poziționată pentru a testa dacă articulația funcționează corect. Se fac ajustări, se curăță capetele osoase și se montează proteza finală.
  • Capătul osului coapsei este înlocuit cu o bucată de metal curbată, iar capătul osului tău lucios este înlocuit cu o placă metalică plată. Acestea sunt fixate folosind „cimentul” osos special sau sunt tratate pentru a încuraja osul să fuzioneze cu piesele de schimb. Între piesele de metal este plasat un distanțier din plastic. Aceasta acționează ca cartilajul, reducând frecarea pe măsură ce articulația dvs. se mișcă.
  • Partea din spate a capacului genunchiului poate fi, de asemenea, înlocuită, în funcție de motivele de înlocuire.
  • Rana este închisă fie cu cusături, fie cu agrafe și se aplică un pansament la rană. În cazuri rare, o pâlnie este folosită pentru a menține piciorul imobil, dar de obicei ești încurajat să îți miști genunchiul cât mai devreme.

E posibil să mai aveți dificultăți în mișcare după operație, în special îndoirea genunchiului. Genunchirea poate fi dificilă din cauza cicatricii.

Înlocuire parțială (pe jumătate) a genunchiului

Dacă doar o parte a genunchiului este deteriorată, este posibil să aveți posibilitatea să înlocuiți parțial genunchiul. Aceasta este o operație mai simplă, care implică o tăiere mai mică și mai puțin os îndepărtat. Este potrivit pentru aproximativ 1 din 4 persoane cu artroză .

Avantajele înlocuirii parțiale a genunchiului includ o scurtă ședere în spital și o perioadă de recuperare. De asemenea, rareori este nevoie de transfuzii de sânge . Acest tip de înlocuire a articulațiilor duce adesea la o mișcare mai naturală a genunchiului și este posibil să fiți mai activ decât după o înlocuire totală a genunchiului.

Vorbeste cu chirurgul despre tipul de interventie chirurgicala pe care intentioneaza sa o utilizeze si de ce cred ca este cea mai buna alegere pentru tine.

Alte proceduri

În unele cazuri, pot exista și alte tipuri de intervenții chirurgicale, inclusiv:

Înlocuirea genunchiului

Dacă doar genunchiul este deteriorat, se poate efectua o operație numită înlocuire patellofemorală sau artroplastie articulară patellofemorală. Aceasta este o intervenție chirurgicală mai simplă, cu un timp de recuperare mai rapid. Cu toate acestea, rezultatele pe termen lung sunt încă neclare și nu este potrivit pentru majoritatea persoanelor cu artroză.

Chirurgie de mini-incizie

Aceasta este de obicei folosită pentru înlocuirile parțiale ale genunchiului.

Chirurgul face o tăietură mai mică decât în chirurgia standard de înlocuire a genunchiului. Instrumentele specializate sunt apoi utilizate pentru a manevra în jurul țesutului, mai degrabă decât pentru a-l tăia. Acest lucru ar trebui să conducă la o recuperare mai rapidă.

Citiți instrucțiunile NICE privind chirurgia cu mini-incizie pentru înlocuirea totală a genunchiului .

Imagine chirurgicală ghidată

Chirurgul efectuează această operație folosind imagini computerizate, care sunt generate prin atașarea balizelor cu infraroșu la părți ale piciorului și la instrumentele de operare. Acestea sunt urmărite pe camerele cu infraroșu din sala de operații. Rezultatele de până acum sugerează că acest lucru poate permite poziționarea mai precisă a noii articulații a genunchiului.

Majoritatea spitalelor nu au încă echipament pentru a face acest lucru și numai aproximativ 1 din 100 de înlocuitori de genunchi sunt efectuate în acest fel.

Înlocuirea genunchiului specific pacientului

Acesta este un avans mai recent în chirurgia de înlocuire a genunchiului. Un ghid este creat folosind scanări RMN . Acest lucru ajută la crearea celei mai bune proteze adecvate pentru fiecare pacient.

Avantajul potențial este că proteza poate dura mai mult, deoarece se utilizează cea mai precisă montare. Cu toate acestea, deoarece aceasta este o tehnică nouă, rezultatele și efectele pe termen lung nu sunt încă cunoscute pe deplin.