Ihtioză

Ihtioza este o afecțiune care determină o piele groasă, persistentă, groasă, uscată, „la scară de pește”.

Imagine cu ihtioza

Credit:

Alamy Stock Photo


Există cel puțin 20 de tipuri diferite de ihtioză. Unele tipuri sunt moștenite la naștere, iar alte tipuri sunt dobândite la vârsta adultă.

Nu există leac pentru ihtioză, dar o rutină zilnică de îngrijire a pielii menține simptomele ușoare și ușor de gestionat.

Ce provoacă ihtioza

Majoritatea persoanelor cu ihtioză au moștenit de la părintele lor o genă defectuoasă. Semnele și simptomele ictiozelor moștenite apar la naștere sau în primul an de viață.

Gena defectuoasă afectează ritmul cu care pielea se regenerează – fie vărsarea celulelor vechi ale pielii este prea lentă, fie celulele pielii se reproduc cu o viteză mult mai rapidă decât pot să piardă pielea veche. În orice caz, acest lucru provoacă o acumulare de piele aspră și solzoasă.

Ichthyosis vulgaris

Ichthyosis vulgaris este cel mai frecvent tip de ictiză moștenită, care afectează 1 din 250 de persoane. Semnele și simptomele includ:

Alte tipuri de ihtioză moștenită

Alte forme moștenite de ihtioză sunt foarte rare și includ:

 • Ihtioza legată de X – afectează doar bărbații și include scalarea generală, în special peste membre și trunchi (tors)
 • eritrodermie congenitală ictiosiformă
 • ihtioza de arlequin – aceasta este extrem de rară, dar scalarea este severă și necesită îngrijiri intense la naștere
 • sindroame care includ ihtioza – cum ar fi sindromul Netherton sau sindromul Sjögren-Larsson

Eritrodermie congenitală ictiosiformă

Ihtioza se poate dezvolta dacă un copil se naște cu o membrană galbenă strălucitoare (membrana de colodare) care se varsă în prima săptămână de viață.

Odată ce membrana s-a vărsat, se poate dezvolta unul dintre următoarele tipuri de ihtioză:

 • eritrodermie itiosiformă non-buloasă – piele solzoasă inflamată care afectează întreaga suprafață a pielii
 • eritrodermie bichosă ictiosiformă – pielea solzoasă inflamată, cu vezicule umplute cu lichid, care pot fi infectate și care emană un miros mirositor
 • ihtioza lamelară – unde pielea nu este la fel de roșie, dar solzii sunt mai mari și mai strânși la nivelul pielii

În cazurile grave de eritrodermie congenitală ictiosiformă, un copil poate avea și pleoapele inferioare (ectropion) , căderea ușoară a părului și pielea strânsă pe degete.

Itizia dobândită

Itizia dobândită tinde să se dezvolte la vârsta adultă și nu este moștenită. De obicei este asociat cu o altă afecțiune, cum ar fi:

Anumite medicamente pot declanșa ihtioza, inclusiv unele medicamente utilizate în terapia cancerului țintită, cum ar fi vemurafenib și inhibitorii proteinei kinazei.

Tratarea ihtiozei

Nu există nici un remediu pentru ihtioză, dar hidratarea și exfolierea pielii zilnic poate ajuta la prevenirea uscăciunii, cicatrizarea și acumularea celulelor pielii.

Ingrijirea pielii

Specialistul tău în piele (dermatolog) va putea prescrie sau recomanda tratamente hidratante adecvate (emolienți) , care pot fi sub formă de cremă, unguent, loțiune sau ulei de baie.

Tu ar trebui:

 • aplicați emolienți pe pielea umedă pentru a captura umezeala – în mod ideal, la câteva minute după ce a făcut baie sau duș
 • frecați ușor pielea umedă cu o piatră ponce pentru a îndepărta o parte din pielea îngroșată
 • periați părul spălat pentru a îndepărta solzii de pe scalp

Alte produse utile de exfoliere sau de hidratare includ creme de lanolină, produse care conțin uree, propilenglicol, acid lactic și alți hidroxi-acizi alfa.

De asemenea, dermatologul tău poate recomanda creme de peeling, cum ar fi acidul salicilic, pentru a ajuta la exfolierea și hidratarea pielii tale. Cu toate acestea, este posibil ca unii oameni să găsească aceste produse care să-și irite pielea.

Antibiotice sau antiseptice pot fi prescrise pentru a trata infecțiile pielii.

Tratamentele cu steroizi nu sunt eficiente pentru tratarea ictizei.

Itiho severă

Este posibil ca persoanele cu ihtioză severă să aibă nevoie de câteva ore pe zi îngrijindu-și pielea.

Pot avea următoarele probleme:

 • supraîncălzire – ca urmare a unei capacități reduse de transpirație
 • mișcare limitată – pielea uscată poate face prea dureroasă mișcarea anumitor părți ale corpului
 • infecția pielii – după crăpătură și despicare a pielii
 • deficiență de auz sau vedere – dacă pielea se acumulează peste urechi sau ochi

Persoanelor cu ihtioză severă li se pot prescrie comprimate retinoide (vitamina A sintetică), care reduc creșterea pielii hiperactive scaltoase. Ele îmbunătățesc aspectul pielii, dar nu îmbunătățesc inflamația sau roșeața.

Suplimentele de vitamina D pot fi, de asemenea, prescrise.

perspectivă

Persoanele cu ihtioză ușoară au o durată de viață normală. Cu toate acestea, cele mai severe tipuri moștenite pot pune viața în pericol.

Dacă ați moștenit ictioza, o veți avea pe viață. Itizia dobândită poate fi mai bună dacă se identifică și se tratează cauza de bază.