Limfom Hodgkin

Limfomul Hodgkin este un cancer neobișnuit care se dezvoltă în sistemul limfatic, care este o rețea de vase și glande răspândite în întregul corp.

Sistemul limfatic face parte din sistemul dumneavoastră imunitar. Lichidul limpede numit limfă curge prin vasele limfatice și conține celule albe din sânge care combate infecția, cunoscute sub numele de limfocite.

În limfomul Hodgkin, limfocitele B (un anumit tip de limfocite) încep să se multiplice în mod anormal și încep să se colecteze în anumite părți ale sistemului limfatic, cum ar fi ganglionii limfatici (glande). Limfocitele afectate își pierd proprietățile de combatere a infecției, făcându-te mai vulnerabil la infecție.

Cel mai frecvent simptom al limfomului Hodgkin este o umflare nedureroasă într-un ganglion limfatic, de obicei la nivelul gâtului, a subtei sau a inghinei.

Citiți mai multe despre simptomele limfomului Hodgkin .

Cine este afectat?

Limfomul Hodgkin se poate dezvolta la orice vârstă, dar afectează mai ales adulții tineri la vârsta de 20 de ani și adulții mai mari cu vârsta de peste 70 de ani. Puțin mai mulți bărbați decât femei sunt afectate.

În jur de 2.100 de persoane sunt diagnosticate cu limfom Hodgkin în Marea Britanie în fiecare an.

Ce provoacă limfomul Hodgkin?

Nu se cunoaște cauza exactă a limfomului Hodgkin. Cu toate acestea, riscul dvs. de a dezvolta afecțiunea este crescut dacă:

De asemenea, aveți un risc crescut de a dezvolta limfom Hodgkin dacă a avut o afecțiune de gradul I (părinte, frate sau copil).

Citiți mai multe despre cauzele limfomului Hodgkin .

Cum este diagnosticat limfomul Hodgkin

Singura modalitate de confirmare a diagnosticului limfomului Hodgkin este efectuarea unei biopsii .

Aceasta este o procedură chirurgicală minoră în care un eșantion de țesut ganglionar afectat este îndepărtat și studiat într-un laborator.

Citiți mai multe despre diagnosticarea limfomului Hodgkin .

Tratament și perspective

Limfomul Hodgkin este un cancer relativ agresiv și se poate răspândi rapid prin corp. În ciuda acestui fapt, este și unul dintre cele mai ușor tratate tipuri de cancer.

Planul dvs. de tratament recomandat va depinde de sănătatea generală și de vârsta dvs., deoarece multe dintre tratamente pot pune o tensiune extraordinară asupra organismului. Cât de mult s-a răspândit cancerul este, de asemenea, un factor important în determinarea celui mai bun tratament.

Principalele tratamente utilizate sunt chimioterapia , urmată de radioterapie sau chimioterapie. Chirurgia nu este în general folosită ca tratament pentru afecțiune.

În general, aproximativ 85% dintre persoanele cu limfom Hodgkin trăiesc cel puțin 5 ani și majoritatea acestora vor fi vindecate. Cu toate acestea, există un risc de probleme pe termen lung după tratament, inclusiv infertilitatea și un risc crescut de a dezvolta un alt tip de cancer în viitor.

Citiți mai multe despre: