Cluster dureri de cap

Durerile de cap din cluster sunt atacuri dureroase în 1 parte a capului, adesea resimțite în jurul ochiului.

Durerile de cap din cluster sunt rare. Oricine le poate obține, dar sunt mai frecvente la bărbați și tind să înceapă atunci când o persoană are 30 de ani sau 40 de ani.

Simptomele unei dureri de cap în cluster

Durerile de cap ale clusterului încep repede și fără avertisment. Durerea este foarte severă și este adesea descrisă ca o senzație ascuțită, arzătoare sau străpunzătoare pe o parte a capului.

Se simte adesea în jurul ochiului, templului și uneori față. Tinde să apară de aceeași parte pentru fiecare atac.

Oamenii se simt adesea neliniștiți și agitați în timpul unui atac, deoarece durerea este atât de intensă și pot reacționa prin balansare, pacing sau bătând capul de perete.

Cel puțin 1 din următoarele simptome asociate este de obicei prezent:

  • un ochi roșu și udat
  • înăbușire și umflare a unei pleoape
  • un elev mai mic în 1 ochi
  • o față transpirată
  • o nară blocată sau curgătoare

Atacurile durează, în general, între 15 minute și 3 ore și apar de obicei între 1 și 8 ori pe zi.

Ce provoacă dureri de cap în cluster?

Cauza exactă a durerilor de cap ale clusterului nu este clară, dar au fost legate de activitatea într-o parte a creierului numită hipotalamus.

Persoanele care fumează par să aibă un risc mai mare de a avea dureri de cap în cluster.

Unele cazuri par să funcționeze și în familii, ceea ce sugerează că poate exista o legătură genetică.

Uneori, atacurile de dureri de cap pot fi provocate de consumul de alcool sau de mirosuri puternice, precum parfum, vopsea sau benzină.

Model de atacuri

Durerile de cap ale clusterului apar de obicei în fiecare zi, în cazurile care durează câteva săptămâni sau luni la un moment dat (de obicei între 4 și 12 săptămâni), înainte de a se reduce.

Va urma adesea o perioadă lipsită de simptome (remisie), care durează uneori luni sau ani înainte de a începe din nou durerile de cap.

Dureri de cap în cluster apar adesea la aceeași oră în fiecare zi. De exemplu, oamenii se trezesc adesea cu dureri de cap în câteva ore de la somn.

Bouturile apar adesea în fiecare an de mulți ani și pot fi pe tot parcursul vieții.

Acestea tind să apară în perioade similare ale anului, cel mai adesea primăvara și toamna.

Când să primiți sfaturi medicale

Ar trebui să vedeți un medic cât mai curând posibil pentru prima dată când experimentați ceea ce credeți că poate fi o durere de cap în cluster.

Vă vor întreba despre simptomele dvs. și vă pot consulta teste.

Uneori este necesară o scanare a creierului pentru a exclude alte afecțiuni care pot avea simptome similare cu durerile de cap ale clusterului.

De obicei, cu dureri de cap în cluster, scanarea creierului este normală, iar diagnosticul se face pe baza simptomelor dvs. fără a fi nevoie de teste suplimentare.

Dacă sunteți diagnosticat cu dureri de cap în cluster, veți vedea de obicei un specialist, cum ar fi un neurolog (un specialist în afecțiuni ale creierului și nervilor), pentru a vorbi despre opțiunile de tratament.

Tratamente pentru durerile de cap cluster

Durerile de cap din cluster nu pot pune viața în pericol, dar pot provoca dureri severe și vă pot afecta în mod semnificativ calitatea vieții.

Calmante contra-counter, cum ar fi paracetamolul , nu sunt eficiente pentru durerile de cap ale clusterului, deoarece sunt prea lente pentru a produce efect.

În schimb, va trebui să aveți unul sau mai multe tratamente de specialitate.

Trei tratamente principale sunt disponibile pentru ameliorarea durerii atunci când sunt luate la scurt timp după începerea unei dureri de cap în cluster.

Acestea sunt:

  • injecții sumatriptan – pe care le puteți da până la de două ori pe zi
  • sumatriptan sau zolmitriptan spray nazal – care poate fi utilizat dacă nu doriți să aveți injecții
  • oxigenoterapie – unde respirați oxigen pur printr-o mască de față

Aceste tratamente ameliorează de obicei durerea unei dureri de cap în cluster în 15 până la 30 de minute.

Organizația pentru înțelegerea durerilor de cap de cluster (OUCH Marea Britanie) are mai multe informații despre medicamentele utilizate pentru tratarea durerilor de cap ale clusterului .

Stimularea nervului vag transcutanat

Stimularea nervului vag transcutanat (TVNS) este un nou tratament care utilizează curenți electrici de joasă tensiune pentru a stimula un nerv în gât.

Scopul este de a calma durerea și de a reduce numărul de dureri de cap în cluster.

Plasați un dispozitiv mic de mână (aproximativ dimensiunea unui telefon mobil) pe partea gâtului. Specialistul tău îți va arăta exact unde.

Crește treptat puterea curentului electric până când poți simți mici contracții musculare sub piele. Țineți dispozitivul în poziție aproximativ 90 de secunde.

TVNS poate fi utilizat pentru a trata durerile de cap ale clusterului atunci când apar și poate fi, de asemenea, utilizat între atacuri pentru a încerca să se prevină. Dar s-ar putea să nu ajute pe toți cu dureri de cap în cluster.

Pentru mai multe informații, citiți îndrumările Institutului Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) despre stimularea nervului vag transcutanat .

Implantarea dispozitivului de stimulare

Dacă aveți dureri de cap în cluster de mult timp și alte tratamente nu au funcționat, poate fi recomandată intervenția chirurgicală pentru implantarea unui dispozitiv de stimulare.

Sub anestezic general , un dispozitiv electric mic este implantat într-o cavitate în partea feței.

Emite curenți electrici care stimulează o zonă a sistemului nervos parasimpatic gândit a fi asociat cu durerile de cap ale clusterului.

Când aveți o durere de cap, activați dispozitivul (până la o doză maximă prestabilită), așezând o unitate de mână pe obraz peste locul în care se află dispozitivul.

Ca și în cazul TVNS, scopul tratamentului este de a calma durerea și de a reduce frecvența atacurilor de dureri de cap în cluster.

NICE a recomandat ca tratamentul să fie sigur pentru utilizare pe termen scurt (până la 2 luni) sub supraveghere specializată.

Pentru mai multe informații, citiți instrucțiunile NICE despre implantarea unui dispozitiv de stimulare a ganglionului sfenopalatin pentru cefalee cronică a clusterului .

Prevenirea durerilor de cap ale clusterului

Evitarea declanșatorilor

Evitarea declanșărilor durerilor de cap ale clusterului poate ajuta la prevenirea acestora.

De exemplu, ar trebui să evitați consumul de alcool în timpul unui atac de dureri de cap.

De asemenea, ar trebui să încercați să evitați substanțele chimice cu miros puternic, precum parfum, vopsea sau benzină, care pot provoca adesea un atac.

A deveni supraîncălzit în timpul exercițiului fizic poate provoca, de asemenea, un atac de dureri de cap în grup, astfel încât cel mai bine este să nu faci exerciții fizice în timpul unui atac.

Fumatul a fost, de asemenea, legat de un risc crescut de a suferi dureri de cap în cluster, așa că ar trebui să luați în considerare renunțarea la fumat .

medicamente

De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pentru a preveni durerile de cap în grup.

Începeți să luați tratamentul imediat ce începe durerile de cap și îl continuați până când se crede că atacul s-a oprit.

Un medicament numit verapamil este principalul tratament pentru prevenirea durerilor de cap din cluster. Se ia sub formă de tabletă de mai multe ori pe zi.

Verapamil poate provoca probleme cardiace la unele persoane, așa că, în timp ce îl luați, va trebui să fiți monitorizați folosind un test numit electrocardiogramă (ECG) .

Alte tratamente pot fi luate în considerare dacă verapamilul nu este eficient. Acestea pot include corticosteroizi , medicamente cu litiu și injecții anestezice locale în partea din spate a capului (blocuri nervoase occipitale).

Tratamentele preventive pot varia în eficacitate de la persoană la persoană.

Este posibil să fie nevoie să încercați câteva tratamente diferite înainte ca atacurile dvs. să fie sub control.

Ajutor si sustinere

Trăirea cu dureri de cap în cluster poate fi foarte dificilă, în special dacă aveți dureri de cap (cronice) pe termen lung.

S-ar putea să vă fie util să obțineți informații, sfaturi și asistență suplimentare de la organizații precum OUCH (Marea Britanie) .

OUCH (Marea Britanie) are un serviciu de mesagerie telefonică la care puteți apela. Numărul este 01646 651 979.

Le poți contacta și prin e-mail: info@ouchuk.org .