Embolie aeriană sau gazoasă

O embolie cu aer sau gaz este o bulă care devine prinsă într-un vas de sânge și o blochează.

Se poate întâmpla dacă un scufundător:

  • petrece prea mult timp sub apă
  • suprafețe prea repede
  • își ține respirația în timp ce se ridică

Aerul poate scăpa din plămâni în vasele de sânge (embolie cu gaze arteriale) sau în vase de sânge se pot forma bule de azot (boala de decompresie sau „curbele”).

Emboliile cu aer sau gaze pot provoca afecțiuni grave și potențial fatale, cum ar fi un accident vascular cerebral sau atac de cord .

Apelați 112 și cereți o ambulanță dacă dumneavoastră sau cineva cu care vă aflați vă simțiți rău după scufundare și suspectați o embolie aeriană sau cu gaz.

Simptome ale unei embolii aeriene sau cu gaze după scufundare

Printre simptomele unei embolii aeriene sau cu gaze după scufundare se numără:

Este posibil să nu aveți aceste simptome imediat. Se pot dezvolta în decurs de 10 până la 20 de minute sau uneori chiar mai mult după suprafață. Nu ignorați aceste simptome – primiți imediat asistență medicală.

Obținerea ajutorului medical

Apelați 112 pentru a solicita o ambulanță dacă dumneavoastră sau cineva cu care vă aflați vă simțiți rău după scufundare.

Un scafandru cu suspiciune de embolie aeriană sau gazoasă ar trebui transferat la un departament A&E cât mai curând posibil.

Ar trebui să fie așezate plat și să li se administreze 100% oxigen până ajung la spital. Odată stabilizați, vor fi duși într-o cameră sub presiune numită cameră hiperbarică, fie la spital, fie în altă locație din apropiere.

Site-ul din Marea Britanie Diving conține detalii despre toate locațiile camerei hiperbarice din Marea Britanie .

De ce scufundarea poate duce la o embolie aeriană sau gazoasă

Dacă un scafandru iese prea repede, bule de azot se pot forma în țesuturile și în fluxul sanguin. Acest lucru este adesea denumit boală de decompresie sau „coturi”.

Suprafața rapidă și menținerea respirației poate determina extinderea aerului prins în plămâni. Aceasta poate rupe țesutul pulmonar (barotrauma pulmonară), ceea ce poate duce la eliberarea de bule de gaz în circulația arterială (embolie a gazelor arteriale).

La unii scafandri, condițiile de bază pot crește șansa bolii de decompresie. Acestea trebuie discutate cu un medic specializat în medicină pentru scufundări.

Dacă bula de gaz blochează o arteră mică, aceasta poate întrerupe alimentarea cu sânge într-o anumită zonă a corpului.

Gravitatea blocajului depinde de ce parte a corpului este afectată, de mărimea bulei de gaz și de cantitatea de gaze inerte (gaze nereactive) din țesuturile scafandrului.

O embolie aeriană poate provoca diferite probleme, în funcție de locul în care se află blocajul:

Aceste afecțiuni sunt foarte grave și pot fi fatale, mai ales dacă embolia aeriană nu este tratată rapid.

Tratarea unei embolii aeriene sau cu gaze cauzate de scufundări

După ce un scafandru cu embolie aeriană sau gazoasă a primit asistență medicală de urgență și starea lor s-a stabilizat, vor fi transferați într-o cameră hiperbarică.

O persoană care este tratată într-o cameră hiperbarică

Credit:

GABRIELLE VOINOT / Uită-te la științe / bibliotecă ȘTIINȚE


Va trebui să stea în camera hiperbarică timp de câteva ore, respirând un amestec de gaze și oxigen într-un mediu sub presiune. Presiunea ridicată restabilește fluxul normal de sânge și oxigen în țesuturile corpului și reduce dimensiunea bulelor de aer din corp.

În cazurile de decompresie, presiunea forțează bulele de azot să se dizolve în fluxul sanguin.

Presiunea din cameră este apoi redusă treptat pentru a permite gazelor să părăsească corpul, imitând lent suprafața dintr-o scufundare.

În funcție de severitatea simptomelor, tratamentul poate fi continuat timp de câteva zile.

Prevenirea unei embolii aeriene sau cu gaze în timpul scufundării

Pentru a reduce riscul de a obține o embolie aeriană sau gazoasă la scufundare:

Clubul britanic Sub-Aqua (BSAC) are mai multe informații despre siguranța la scufundare .

Alte cauze ale embolismelor aeriene

Deși rar, este posibil să obțineți și o embolie aeriană în timpul operației sau a altor proceduri medicale.

În spitale și centre de sănătate, trebuie să aveți grijă să preveniți embolismele aeriene prin:

  • îndepărtarea aerului din seringi înainte de injecții și din liniile intravenoase înainte de conectare
  • folosind tehnici atunci când introduceți și îndepărtați catetere și alte tuburi care reduc la minimum riscul de intrare a aerului în vasele de sânge
  • monitorizează îndeaproape pacienții în timpul intervenției chirurgicale pentru a vă asigura că nu se formează bule de aer în vasele lor de sânge

Emboliile aeriene cauzate de operații, anestezie sau alte proceduri medicale pot fi dificil de tratat. Tratamentul este de obicei necesar pentru a sprijini inima, vasele de sânge și plămânii.

De exemplu, lichidele pot fi utilizate pentru a trata o scădere a tensiunii arteriale, iar oxigenul poate fi administrat pentru a corecta nivelul redus de oxigen. Tratamentul într-o cameră hiperbarică este ocazional necesar în aceste cazuri.