Cancerul vezicii urinare

Cancerul vezicii urinare este locul în care o creștere a țesutului anormal, cunoscută sub numele de tumoră, se dezvoltă în mucoasa vezicii urinare. În unele cazuri, tumora se răspândește în mușchiul vezicii urinare.

Cel mai frecvent simptom al cancerului vezicii urinare este sângele din urina ta , care este de obicei nedureros.

Dacă observați sânge în urină, chiar dacă vine și merge, ar trebui să vizitați medicul dumneavoastră, astfel încât cauza poate fi investigată.

Citiți despre simptomele cancerului vezicii urinare .

Tipuri de cancer de vezică

Odată diagnosticat, cancerul vezicii urinare poate fi clasificat după cât de mult s-a răspândit.

Dacă celulele canceroase sunt conținute în interiorul mucoasei vezicii urinare, medicii o descriu ca fiind cancerul vezicii urinare neinvazive. Acesta este cel mai frecvent tip de cancer de vezică. Cei mai mulți oameni nu mor ca urmare a acestui tip de cancer de vezică urinară.

Când celulele canceroase se răspândesc dincolo de mucoasă, în mușchiul vezicii înconjurătoare, este denumit cancer de vezică musculo-invaziv. Acest lucru este mai puțin obișnuit, dar are șanse mai mari de a se răspândi în alte părți ale corpului.

Dacă cancerul vezicii urinare s-a răspândit în alte părți ale corpului, este cunoscut sub numele de cancer de vezică avansat sau metastatic.

Citiți mai multe despre diagnosticarea cancerului vezicii urinare .

De ce se întâmplă cancerul vezicii urinare?

Cele mai multe cazuri de cancer de vezică par a fi cauzate de expunerea la substanțe dăunătoare, care duc la modificări anormale ale celulelor vezicii urinare de-a lungul mai multor ani.

Fumul de tutun este o cauză comună și se estimează că mai mult de 1 din 3 cazuri de cancer de vezică urinară sunt cauzate de fumat.

Contactul cu anumite substanțe chimice folosite anterior în fabricație este, de asemenea, cunoscut pentru a provoca cancerul vezicii urinare. Totuși, aceste substanțe au fost interzise de atunci.

Citiți mai multe despre cauzele cancerului vezicii urinare si prevenirea cancerului de vezica urinara .

Tratarea cancerului vezicii urinare

În cazurile de cancer de vezică non-musculo-invazive, este de obicei posibil să eliminați celulele canceroase, lăsând restul vezicii intacte.

Aceasta se face folosind o tehnică chirurgicală numită rezecție transuretrală a unei tumori vezicale (TURBT). Aceasta este urmată de o doză de medicamente pentru chimioterapie direct în vezică, pentru a reduce riscul revenirii cancerului.

În cazurile cu un risc mai mare de recurență, medicamentul cunoscut sub numele de Bacillus Calmette-Guérin (BCG) poate fi injectat în vezică pentru a reduce riscul revenirii cancerului.

Tratamentul pentru cancerul vezicii urinare non-invazive cu risc ridicat sau cancerul vezicii invazive poate implica eliminarea chirurgicală a vezicii urinare într-o operație cunoscută sub numele de cistectomie.

Cei mai multi pacienti vor avea posibilitatea de a alege fie o intervenție chirurgicală sau un curs de radioterapie .

Când vezica este îndepărtată, veți avea nevoie de un alt mod de a vă colecta urina. Opțiunile posibile includ realizarea unei deschideri în abdomen, astfel încât urina poate fi trecută într-o pungă externă sau construirea unei noi vezicii dintr-o secțiune a intestinului. Aceasta se va face în același timp cu o cistectomie.

După tratamentul pentru toate tipurile de cancer de vezică, veți avea teste de urmărire periodică pentru a verifica dacă există semne de recurență.

Citiți mai multe despre tratarea cancerului vezicii urinare .

Cine este afectat?

Aproximativ 10.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer de vezică urinară în fiecare an și este al zecelea cancer cel mai frecvent în Marea Britanie.

Afecțiunea este mai frecventă la adulții în vârstă, cu majoritatea cazurilor noi diagnosticate la persoanele de peste 60 de ani.

Cancerul vezicii urinare este, de asemenea, mai frecvent la bărbați decât la femei, probabil pentru că în trecut, bărbații aveau mai multe șanse să fumeze și să lucreze în industria de fabricație.