Cateter urinar – Riscuri

Principalul risc de a utiliza un cateter urinar este că poate permite uneori bacteriilor să intre în organism.

Aceasta poate provoca o infecție în uretră, vezică sau, mai puțin frecvent, la rinichi. Aceste tipuri de infecții sunt cunoscute sub numele de infecții ale tractului urinar (UTI) .

Infecții ale tractului urinar (UTI)

UTI-urile cauzate de utilizarea unui cateter sunt unul dintre cele mai frecvente tipuri de infecții care afectează persoanele care stau în spital. Acest risc este deosebit de mare dacă cateterul este lăsat în loc continuu (un cateter intern ).

Simptomele unei UTI asociate cateterului includ:

  • durere scăzută în burtă sau în jurul inghinei
  • o temperatură ridicată (febră)
  • simțind frig și frică
  • confuzie

Contactați medicul de familie sau asistenta comunitară dacă credeți că aveți un UTI. Este posibil să aveți nevoie de un curs de antibiotice .

Alte riscuri și efecte secundare

Spasmele vezicii urinare, care se simt ca crampe la stomac, sunt, de asemenea, destul de frecvente atunci când aveți un cateter în vezică. Durerea este cauzată de vezica urinară care încearcă să stoarcă balonul. Este posibil să aveți nevoie de medicamente pentru a reduce frecvența și intensitatea spasmelor.

Scurgerea în jurul cateterului este o altă problemă asociată cu cateterele care locuiesc. Acest lucru se poate întâmpla ca urmare a spasmelor vezicii urinare sau la deschiderea intestinelor. Scurgerea poate fi, de asemenea, un semn că cateterul este blocat, așa că este esențial să verificați dacă se scurge.

Sângele sau resturile din tubul cateterului sunt, de asemenea, destul de frecvente cu un cateter intern. Aceasta ar putea deveni o problemă dacă sistemul de drenaj al cateterului este blocat

Obțineți sfaturi medicale cât mai curând posibil dacă credeți că s-ar putea bloca cateterul sau dacă treceți bucăți mari de resturi sau cheaguri de sânge.

Alte probleme, mai puțin frecvente, potențiale includ: