Cancerul vezicii biliare

Cancerul vezical este un cancer rar care afectează sistemul digestiv.

Vezica biliară este un organ mic, sub formă de pungă, care se găsește sub ficat. Stochează bilia, un lichid produs de ficat care ajută la descompunerea alimentelor grase.

Există diferite tipuri de cancer de vezică biliară, în funcție de celulele afectate.

De exemplu:

  • adenocarcinom – cel mai frecvent tip, care afectează celulele glandelor din mucoasa vezicii biliare
  • celula scuamoasă – care afectează celulele de suprafață care aliniază vezica biliară

Site-ul Cancer Research UK are mai multe informații despre diferitele tipuri de cancer de vezică biliară .

Simptomele cancerului vezicii biliare

În stadiile incipiente, cancerul vezicii biliare nu provoacă de obicei niciun simptom. Aceasta înseamnă că este adesea diagnosticat într-un stadiu mai avansat.

Simptomele care apar la o etapă ulterioară pot include:

Alte simptome pot include:

Aceste simptome pot fi cauzate de o serie de afecțiuni și pot să nu fie legate de cancerul vezicii biliare. Dar este important să spuneți medicului dumneavoastră despre ei, astfel încât să poată afla cauza.

Diagnosticul pentru cancerul vezicii biliare

Medicul dumneavoastră vă va examina și vă va întreba despre simptomele dumneavoastră. Dacă bănuiesc că este vorba de cancer de vezică biliară, vă pot adresa un specialist la un spital.

Acesta va fi de obicei un medic specializat în afecțiunile sistemului digestiv (un gastroenterolog sau un chirurg gastro-intestinal).

De asemenea, medicul dumneavoastră medical vă poate consulta pentru unele teste, inclusiv:

Dacă aceste teste arată ceva anormal în vezica biliară sau în jurul acesteia, pot fi organizate teste suplimentare care să vă ajute să confirmați dacă aveți cancer de vezică biliară.

Acestea pot include:

  • un ac subțire fiind inserat în țesuturile din jurul vezicii biliare si o proba (biopsie) fiind îndepărtat – în mod normal , numai făcut dacă există vreun dubiu asupra diagnosticului
  • un endoscop este trecut prin gură în apropierea vezicii biliare și injectând un colorant care apare pe razele X , care sunt apoi luate pentru a vă ajuta dacă există anomalii (colangiopancreatografie retrogradă endoscopică sau ERCP) – în mod normal, numai dacă au icter

ERCP permite, de asemenea, medicilor dumneavoastră să pună în aplicare un stent sau un tub pentru a ajuta la ameliorarea icterului.

Site-ul Cancer Research UK are mai multe informații despre testele pentru cancerul vezicii biliare .

Tratamentul cancerului vezicii biliare

Principalul tratament pentru cancerul vezicii biliare este intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare (colecistectomie) și, probabil, a unui țesut din jur. Aceasta poate include partea de ficat la care este atașată vezica biliară.

În cazul în care medicii dumneavoastră cred că cancerul poate fi extins la orice ganglionilor limfatici (partea sistemului de drenare a fluidului corpului) in jurul vezicii biliare, acestea pot fi, de asemenea, eliminate.

Este sigur să eliminați vezica biliară și nu ar trebui să vă afecteze capacitatea de a digera alimentele.

Dacă cancerul vezicii biliare este prea avansat pentru a fi îndepărtat sau este răspândit la alte organe (metastaze), nu veți avea intervenții chirurgicale.

Chimioterapia și radioterapia sunt de asemenea folosite uneori, fie singure, fie în combinație cu chirurgia.

Tratamentul sau combinația de tratamente cele mai potrivite pentru dvs. va depinde de:

  • tipul de cancer de vezica biliara pe care il aveti
  • stadiul cancerului
  • nivelul dvs. general de sănătate

Site-ul Cancer Research din Marea Britanie are mai multe informații despre stadializarea cancerului vezicii biliare , tratarea cancerului vezicii biliare și perspective pentru cancerul vezicii biliare .

Cauzele cancerului vezicii biliare

Nu se cunoaște cauza exactă a cancerului de vezică biliară, dar se crede că anumite lucruri îți vor crește șansele de a-l dezvolta.

Acestea includ:

Site-ul Cancer Research din Marea Britanie are mai multe informații despre riscurile și cauzele posibile ale cancerului vezicii biliare .