Cancerul biliar (cololangiocarcinom)

Cancerul biliar (cololangiocarcinom) este un tip rar de cancer care afectează în special adulții cu vârsta peste 65 de ani.

Conductele biliare sunt tuburi mici care leagă ficatul și intestinul subțire. Ele permit fluidului numit bilă să curgă din ficat, prin pancreas, până la intestin, unde ajută la digestie. Cancerul poate afecta orice parte a acestor conducte.

Cancerul de conducte biliare poate fi vindecat uneori dacă se găsește foarte devreme, dar nu se găsește de obicei până într-un stadiu târziu, când nu este posibilă o cură.

Simptomele cancerului de conducte biliare

De obicei, nu există simptome ale cancerului de conducte biliare până când nu crește suficient de mare pentru a bloca canalele biliare.

Acest lucru poate provoca:

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți simptome persistente de care vă faceți griji – în special dacă aveți icter. Aceste simptome pot avea mai multe cauze, de aceea este important să obțineți un diagnostic corect.

Cauzele cancerului de conducte biliare

Nu se cunoaște cauza cancerului de duct biliar. Majoritatea se întâmplă fără o cauză cunoscută, deși unele lucruri îți pot crește riscul de a obține.

Acestea includ:

  • colangita sclerozatoare primară – un tip rar de afecțiuni hepatice care provoacă inflamații pe termen lung ale ficatului
  • anomalii ale căilor biliare – cum ar fi chisturile (sacurile pline de lichid) în canalele biliare, care sunt prezente de la naștere
  • pietre biliare în ficat – pietre dure, similare cu calculii biliari , care se formează în canalele biliare
  • infecție de la un parazit hepatic (un vierme parazitic; de obicei doar o problemă în țările asiatice)
  • expunerea la anumite substanțe chimice și toxine, inclusiv thorotrast (un tip de colorant care a fost folosit în scanări medicale)

Poate exista, de asemenea, o legătură cu hepatita B și infecțiile cu hepatită C pe termen lung, cicatrizarea ficatului (ciroză) , diabetul zaharat , obezitatea , fumatul și consumul excesiv de alcool .

Testele pentru cancerul de căile biliare

Mai multe teste pot fi necesare pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului biliar. Acestea se vor face de obicei în spital.

Testele pe care le-ați putea include includ:

Aflați mai multe despre cum este diagnosticat cancerul de canal de bilă .

Tratamente pentru cancerul de conducte biliare

De obicei, nu este posibil să se vindece cancerul de conducte biliare, deoarece este adesea diagnosticat după ce a crescut și s-a răspândit deja.

Însă, chiar dacă cancerul de conductă biliară se găsește într-un stadiu târziu, tratamentul poate ajuta la controlul simptomelor timp de luni sau posibil ani.

Principalele tratamente pentru cancerul de căilor biliare sunt:

Aflați mai multe despre cum este tratat cancerul de căilor biliare .

Perspective pentru cancerul de conducte biliare

Perspectiva pentru cancerul de căile biliare depinde de ce parte a canalului biliar este afectat și de cât de mult s-a răspândit cancerul.

Chiar dacă este posibil să elimini cancerul, există șanse ca acesta să revină mai târziu.

Nu există statistici din Marea Britanie pentru cancerul de căilor biliare, dar se estimează că:

  • aproximativ 30 din 100 de bărbați vor supraviețui timp de un an sau mai mult după ce au fost diagnosticați
  • 25 din 100 de femei vor supraviețui timp de un an sau mai mult după ce au fost diagnosticate
  • aproximativ 5 din 100 de bărbați și femei vor supraviețui 5 ani sau mai mult după ce au fost diagnosticați

Cancer Research Marea Britanie are mai multe informații despre statisticile de supraviețuire pentru cancerul biliar .

Grup de susținere a cancerului biliar

AMMF (Fondul Memorial Alan Morement) este principalul organism de caritate din Marea Britanie care oferă sprijin persoanelor afectate de cancerul de căilor biliare.